Ilomantsin näyttelyt
Piirolan Piha, yläkerran näyttelytila
Osoite: Kauppatie 26, Ilomantsi
Noora Hattunen: Woima, sielun ja mielen kuvauksia matkasta pimeydestä valoon
Osoite: Piirolan Piha, yläkerran näyttelytila, Kauppatie 26, Ilomantsi
Näyttely esillä: 2.-31.8.2021
Avoinna ma-pe klo 10-17, la klo 10-14
Karhufestivaalin aikaan avoinna to-pe 12.-13.8. klo 10-17, la 14.8. klo 10-17, su 15.8. klo 11-13.
Lue myös haastattelu: Karhu viitoitti tien vaikeuksista valoon
Taiteilija paikalla lauantaina 14.8. klo 10-17.
Noora Hattunen on tavattavissa lauantaina näyttelytilassa. Mukana ja myynnissä Hattusella on yrityksensä PIIKOSKEN korvakoruja, jotka ovat myös kaikki hänen käsialaa. Tervetuloa ostoksille!
Woima kuvaa kahta suurta: woman + power. ”Newtonin kolmannen lain mukaan kahden kappaleen vuorovaikuttaessa keskenään molempiin kohdistuu yhtä suuri, mutta vastakkaissuuntainen voima.” Kun vuorovaikutuksessa on nainen ja karhu, syntyy suuri Woima. Metsä ja elämä.
Woima kertoo naisen matkasta pimeydestä valoon, siitä miten synkkyyden keskeltä voi löytää jotain parantavaa ja voimauttavaa. Miten jokin pelkoa herättävä muuttuu rohkeutta tuovaksi voimaksi. “Pimeyden keskeltä löysin Karhun, voimaeläimeni.”
Noora Hattunen on joensuulainen taiteen maisteri ja muotisuunnittelija. Päätyönään Hattunen tekee kuosisuunnittelua ja kuvituksia yrityksissään Zirpus Design ja PIIKOSKI.
Woima, sielun ja mielen kuvauksia matkasta pimeydestä valoon on Hattusen näyttely Ilomantsin Piirolan Pihassa elokuun ajan. Näyttely kokoaa yhteen sielun kuvauksia matkasta ja muutoksesta, karhun monista kasvoista ja voimaeläimen merkityksestä.
“Kansanperinteissä sanotaan, ettei karhu ole pelkkä metsäneläin, vaan myös metsäihminen. Monet heimot ovat uskoneet, että karhu on alkuaan ollut puoliksi ihminen. Tuo maamme suurin petoeläin on nimetty myös metsiemme kuninkaaksi ja täällä Pohjois-Karjalassa se on nimetty meidän maakuntaeläimeksemme. Karhua pidettiin kaikkein voimakkaimpana suojelijana, parhaimpana parantavana voimana ja sairauksien ehkäisijänä. Muinaissuomalaiset arvostivat ja palvoivat karhua, tuota pyhää eläintä, jota pitivät esi-isänään.”
Hattunen avaa tarinaa, milloin ensimmäinen karhu ilmestyi hänen elämäänsä ja mistä kaikki alkoi:
“Vuonna 2018 olin henkisesti pohjalla. Elämässä oli tapahtunut suuria muutoksia, sydän oli rikki revitty ja elämästä oli valo kadonnut. Päätin purkaa surun ja sisällä vellovan tuskan maalaamalla paperille. Aluksi syntyi abstraktia pintaa ja värit pysyivät synkkinä, murheen sinisinä. Synkkyyden keskeltä löysin kuitenkin karhun, oman voimaeläimeni. Päätin, etten voi jäädä suruun ja tuskaan makaamaan. Karhu alkoi saada väriä, ja lopulta se muuttui eloisaksi ja voimauttavaksi henkieläimeksi. Nykyisin karhu edustaa minulle rohkeutta, voimaa ja selviytymistä – sitä, että on päässyt eteenpäin ja uskonut itseensä ja omaan voimaansa.”
www.facebook.com/zirpusdesign
https://www.facebook.com/piikoski
www.finnishdesigners.fi/portfolio/noora.hattunen
https://kuvittajat.fi/portfolio/noora-hattunen
www.patternsfrom.fi/product-category/designer/noora-hattunen/
https://www.instagram.com/zirpusdesign/
https://www.instagram.com/piikoskifashion/
Kansallistalo
Osoite: Yhtiöntie 8, Ilomantsi
Ihmeiden ILO!TALO-näyttely, mukana 15 ITE-taiteilijaa
Näyttely esillä: 1.7.–15.8.2021
Avoinna ti–su klo 11–17, maanantaisin suljettu.
Karhufestivaalin perjantaina 13.8. avoinna klo 19 saakka!
Torstaina 22.7. jatkettu aukiolo eli Avointen ovien päivä & Ilojen ilta klo 11–21.
Pääsymaksu: Kertamaksu 5 euroa, koko kesän kattava lippu 10 euroa.
Tarjolla on runsas, rohkea, herkullinen ja hervotonkin löytöretki ITE-taiteen maailmaan. Ihmeiden ILO!TALO on saanut potkunsa paikkakunnan iloisesta nimestä ja näyttelypaikkana toimivasta perinteikkäästä Kansallistalosta. Näyttelyn sisältö kumpuaa ITE-taiteen ihmeellisestä, monimuotoisesta maailmasta. Teema ja teosvalinnat korostavat ilon merkitystä, hilpeyttä ja lempeyttä. Toisaalta näyttelyn otsikkoa voi lähestyä myös erotiikan, kielletyn hedelmän ja rakkauden näkökulmasta.
Näyttelyssä on mukana 15 itse tehdyn elämän taiteilijaa eri puolilta Suomea:
August Eskelinen, Lappeenranta
Ulla Haglund, Alaveteli, Kruunupyy
Raimo Hautaluoma, Jalasjärvi, Kurikka
Jori Tapio Kalliola, Hanko
Timo Kareinen, Ilomantsi
Ursula Kuula, Espoo
Juha Käkelä, Lakiala, Ylöjärvi
Aimo Laitinen, Oulu
Taisto Pehkonen, Lieksa
Romurinsessa (Marjut Kauppinen), Korpijärvi, Lapinlahti
Erkki Rytkönen, Iisalmi
Timo Teittinen, Kuosmala, Juva
Markku Tuominen, Nurmijärvi
Hanna Viitala, Lavia
Anna WildRose, Kerkonkoski, Rautalampi
ITE-taiteen kanssa vuoropuhelua käy musiikkiteos, josta vastaa Joonatan Huuki.
Näyttelyn kuraattori on Vuoden 2020 ITE-taiteilija Paula Huhtanen.
Näyttelyn järjestää Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Kajalan kulttuuriyhdistys.
Taiteilija Jorma Treben: Avoimet ovet työhuoneella Karhufestivaalin aikaan
pe 13.8. klo 12-19
la 14.8. klo 9-16
su 15.8. klo 10-13
Tervetuloa!
Katri Vala Kulttuurikeskus
Osoite: Katri Valan tie 1a, Ilomantsi
Avajaiset 14.6. klo 17.00.
Avoinna ti-la 15.6.-31.8. klo 10-15 sekä sopimuksesta. Suljettu juhannuksena 25.-27.6.
Karhufestivaalin aikaan pidennetyt aukioloajat: pe 13.8. klo 10-18, la 14.8. klo 10-17 sekä su 15.8. klo 10-15.
Vapaa pääsy. Tiedustelut puh. 050 469 1520.
Järj. Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys ry.
Sininen ovi – Katri Vala
Runoilija, kansakoulunopettaja Katri Vala eli Ilomantsissa kahteen otteeseen lapsena ja opettajana. Katri Valan lapsuuden vuosiin Ilomantsissa kuului onnea; lapsuuden huolettomia vuosia, paperinukkeja, väriliituja ja äidin valmistamaa aurinkojuomaa, mutta myös pohjatonta surua isän kuoltua ennenaikaisesti. Nuorena kansakoulunopettajana vuodet täyttyivät myös iloista ja suruista: nimipäiväkekkereistä, päivällisvierailuista, juhlien järjestelyistä, mutta myös sydänsuruista ja sairauden tuskasta.
Malmineulat-ryhmä: Trådarna bär din röst – textil tolkning av Katri Valas värk. Äänesi kulkee lankojen kautta – tekstiilit tulkitsevat Katri Valan runoja
Malmnålarna: Äänesi kulkee lankojen kautta –töiden innoittajana ovat olleet Katri Valan runot. Ruotsin Jällivaarasta tuleva Malmnålarna- eli Malmineulat-ryhmä esittelee installaatioita ja kolmiulotteisia taidekirjontatöitä. Muun muassa Talviyö-runon kielikuvat – huurreneulaset, hyytynyt teräsvirta, hyinen vesi – ovat muuntuneet taideteokseksi. Talven aikana ryhmän jäsenet Berit Backer, Carina Engelmark, Christine Madsen Andersson, Karina Jarret, Eeva Linder ja Margit Anttila ovat tehneet myös oman tulkintansa runosta Unikot joka puolestaan hehkuu kesän tulisuutta.
Mirka Kareinen: Metsän kansaa
Mirka Kareinen on Ilomantsissa vuonna 1986 syntynyt ja Sonkajassa asuva itseoppinut kuvataiteilija ja leipuriyrittäjä. Perheeseen kuuluu mies, kaksi lasta, kuusi koiraa ja hevonen.
Mirkan teoksia on ollut aiemmin esillä pariin otteeseen ilomantsilaisessa Taukoherkut-kahvilassa. Vuonna 2017 Ilomantsin postimerkkikerho tilasi Mirkalta Kanteleensoittajakarhu -teoksen, josta julkaistiin Ilomantsin oma postimerkki.
”Rakastan eläimiä ja niitä hyvin paljon piirtelenkin. Piirtämistä olen harrastanut pienestä pitäen. Taide ja käsillä tekeminen on minulle tapa kääntyä sisäänpäin ja sulkea muu maailma hetkeksi pois. Jos teen mallista jotakin piirrosta, piirtäminen on ikään kuin keskustelua piirrettävän kohteen kanssa. Tulevaisuudesta en tiedä, toivottavasti se on ainakin värikäs.”
Metsän kansaa-näyttelyssä nähdään useita eläinaiheisia teoksia.
Instagram: mirka3lisa Yhteydenotot: puh. 050 430 3151, mirka.kareinen@gmail.com
Laura Pesonen: Ilomantsi – inspiraationi
TAITEILIJA LAURA PESONEN PAIKALLA KARHUFESTIVAALIEN AIKAAN (Katri Vala Kulttuurikeskus, Katri Valan tie 1a)
- la 14.8. klo 11-14
- su 15.8. klo 13-15.
Tauluarvonta ja tauluja suoramyynnissä.
Laura Pesonen on vuonna 1986 Helsingissä syntynyt, Ilomantsiin vuonna 2005 muuttanut itseoppinut kuvataiteilija. Perheeseen kuuluu mies, kaksi lasta ja kolme koiraa.
Kuvataidetoiminnan Laura aloitti harrastuspohjalta vuonna 2015. Pari vuotta myöhemmin tilaustöitä alkoi tulvia sosiaalisen median kautta. Suomen Taiteilijat ry:n jäsenyyden Laura sai vuonna 2020, ja saman vuoden syyskuussa Laura perusti yrityksen Laura Pesonen Art.
Lauran käyttämät tekniikat ovat kehittyneet ajan myötä kynistä ja tusseista maalauksiin. Mieluisimmat välineet hänelle ovat piirroksissa pastelli- ja värikynät sekä maalauksissa akryyli- ja spraymaalit. Uusien materiaalien ja tekniikoiden kokeilu on lähellä sydäntä, joten töitä syntyy niin papereille, kanvaaseille kuin puupinnoillekin.
Lauran piirustustyöt ovat usein hyvin realistisia. Hän hakee niille tasapainoa luomalla tauluja hyvin erilaisista aiheista käyttämällä etenkin maalauksissa spontaanisti eri tekniikoiden yhdistelmiä, materiaaleja ja värejä. Ilomantsi – inspiraationi on Lauran toinen yksityisnäyttely ja esillä olevat työt ovat eläinaiheisia ja maalauksellisia realismin sijaan. Tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu vapaata taiteilua ilman rajoituksia ja oman jutun hakemista.
Facebook: Laura Pesonen Art Instagram: laaras_arts
Yhteydenotot: puh. 045 870 6369, laara86@windowslive.com
Pihapiirissä ITE-taideteoksia: Juha Vanhanen – Armon ajoneuvot sekä Keijo Ikonen – ITE-taidekokonaisuus
Kotimäen Pitotupa
Osoite. Katri Valan tie 1b, Ilomantsi
Luonto värittää mielen, Minna Kärkkäisen taidenäyttely
avoinna 31.8. saakka, ma-pe klo 10-15, la suljettu, su klo 12-16
HUOM! Karhufestivaalin aikaan 12.-15.8.2021 avoinna to klo 10-15, pe klo 10-19, la klo 10-16 sekä su klo 12-16
Veteraanien perinnehuone
Avoinna Pitotuvan aukioloaikoina. Perinnehuone esittelee sotiemme veteraanien tekemää auttamis- ja etujenajamistyötä, kirjallisuutta sekä esineistöä ilomantsilaisten Sotainvalidien, Rintamaveteraanien ja Sotaveteraanien osalta. Perinnehuoneessa kunnioitetaan myös kaatuneiden muistoa ja veteraanien urheilusaavutuksia.
Pohjois-Karjalan ensimmäinen Veteraanien perinnehuone vihittiin käyttöön Kansallisena veteraanipäivänä 27.4.2021. Perinnehuoneen perustivat Sotien 1939-1945 Pohjois-Karjalan perinneyhdistys ja Ilomantsin perinnetoimikunta.
Möhkön ruukki
Osoite: Möhköntie 209, 82980 Möhkö
puh. 050 342 8825
https://mohkonruukki.fi/ www.facebook.com/mohkonvirta
Möhkönvirta-nykytaidenäyttely
Näyttely esillä: 3.6.-31.8.2021
Avoinna kesä- ja elokuussa päivittäin klo 11-17 (suljettu 25.6.2021), heinäkuussa päivittäin klo 10-18. Aukioloajan ulkopuolella ryhmille ennakkovarauksesta.
Möhkönvirta nykytaidenäyttely on kesällä 2021 esillä Möhkön ruukilla ja Parppeinvaaran runokylässä. Taideteokset on sijoitettu museoympäristöön pysyvien kokoelmien rinnalle ja lomaan.
Kesän 2021 Möhkönvirta-nykytaidenäyttely tarjoaa haastavaa ja hauskaa, älynystyröitä kutkuttavaa ja silmiä hivelevää, käsitteellistä ja käsintehtyä taidetta 19 taiteilijalta viidestä eri maasta.
Möhkönvirran kuvataiteilijat ovat Reijo Kärkkäinen Kuopiosta, Reetta Gröhn-Soininen Joensuusta, Marjaana Rotko Joensuusta, Juha Hanki Mänttä-Vilppulasta, Tlali Lebohang Joensuusta ja Denise Wyllie Lontoosta, Englannista. Kansainvälisen Biblio Nordica -projektin näyttelyn kautta Möhkönvirran taiteilijoiksi tulevat Artem Strodubtsev, Petroskoi, Venäjä, Alison McCreesh, Yellowknife, Kanada, Aleksander Haeseker, Calgary, Kanada, Anu Torikka, Joensuu, Arja Valkonen-Goldblatt, Heinävaara, Derek Michael Besant, Calgary, Kanada, Ivan Lisichkin, Petroskoi, Magali Baribeau-Marchand Chicoutimi (Quebec) Kanada, Natasha van Netten, Victoria, Kanada, Natalia Loginova, Petroskoi, Natalia Egorova, Petroskoi, Sandra Burek, Kongsberg, Norja ja Sergei Terentiev, Petroskoi.
Näyttely esittelee korkeatasoista nykytaidetta poikkeuksellisessa museoympäristössä. Möhkönvirran tapa esitellä taidetta on ainutlaatuista koko Suomessa. Se tarjoaa yleisölle ajatuksia herättävää tämän hetken taidetta koti- ja ulkomaisilta nykytaiteilijoilta. Taideteokset sijoittuvat Möhkön Ruukkimuseon rakennuksiin ja pihapiiriin, museoesineiden rinnalle ja lomaan. Parppeinvaaralla teoksia on esille muun muassa museoaitoissa.
Parppeinvaaran runokylä
Osoite: Parppeintie 4, Ilomantsi
puh. 050 3758787
Vaaralla avaralla, Tuuli Meriläisen taidetta
Näyttely esillä: 3.6.-31.8.2021
Avoinna kesä- ja elokuussa päivittäin klo 11-17 (25.6. suljettu), heinäkuussa päivittäin klo 11-18. Aukioloaikojen ulkopuolella ryhmille ennakkovarauksesta.
Vieraillessaan Parppeinvaaralla suurimman vaikutuksen Tuuli Meriläiseen teki tilan tuntu. Siksi hänen näyttelynsä teosten teemaksi nousi avaruuden tuntu, keskittyen erityisesti pilviin ja taivaan eri väreihin. Lisäksi teosten joukossa näkyy myös Tuuli Meriläisen taiteelle tunnusomaisia herkkiä eläinhahmoja. Maalaukset Meriläinen toteuttaa koivuvanerille, jossa puun kuviointi jää osittain näkyviin.
Tuuli Meriläinen valmistui kuvataiteilijaksi Saimaan ammattikorkeakoulusta Imatralta vuonna 2015, jonka jälkeen hän asettui työskentelemään kotikaupunkiinsa Lieksaan. Taide ja maalaaminen ovat olleet osa Tuulin elämää lapsuudesta lähtien. Hän inspiroituu luonnosta, eläimistä ja maisemista sekä itse maalaamisesta.
”Annan sattumalle varaa tehdä yllättäviä elementtejä teoksiini. Vaikka mietin aiheita jo valmiiksi asti, niin työhuoneella maalatessani ne silti muuttuvat ja innostun testailemaan muuta kuin mitä suunnittelin.”
Tuulin maalauksissa esittävät luontoelementit yhdistyvät herkkiin, mutta dynaamisiin väripintoihin. Akryylivärien ohella hän käyttää teoksissaan tehostemaaleja, pigmenttejä, sabluunamaalausta sekä kollaasitekniikkaa. Perinteisen kangaspohjan lisäksi hän maalaa vanerilevyille hyödyntäen puun pintakuvioita.
Ilomantsin Nukke- ja nalletalo
Osoite: Kauppatie 30
Nukkeja, nalleja ja leluja eri aikakausilta, käsintehtyjä ja teollisesti valmistettuja. Vanhimmat nuket ja nallet ovat 1920-luvulta. Talossa on yli 3000 asukasta.
Avoinna 7.6.-31.8. ma-pe klo 10-16. Karhufestivaalin aikaan avoinna myös la 14.8. klo 11-4 ja su 15.8. klo 10-14.
Liput aikuiset 4 €, lapset 2 €.
Nukketalossa voi vierailla tilauksesta ympäri vuoden.
Tiedustelut puh. 040 7787502 Ritva Korhonen.
FB https://www.facebook.com/IlomantsinNukkeJaNalletalo/
Suomirokkia-näyttely
Osoite: Asematie 4
Suomirokkia-näyttelyssä on esillä useiden kotimaisten yhtyeiden keikka- ja promootiojulisteita, keräily- ja fanituotteita, harvinaisia äänilevyjä ja kultalevyjä ym. Näyttelyssä on edustettuna useita suomirock-yhtyeitä aina 1970-luvulta tähän päivään saakka. Näyttelyn yhteydessä on myytävänä myös mm. äänilevyjä, keikkajulisteita ja t-paitoja.
Pääsylippu 5 euroa (käteismaksu), alle 10-vuotiaat aikuisen seurassa maksutta.
Avoinna Karhufestivaaliin saakka eli pidennetyllä aukiololla perjantaina 13.8. ja lauantaina 14.8. klo 11–16. Näitä aiempina päivinä klo 11–15 ja muuna aikana sopimuksen mukaan.