Kiikkakarhu keikkuu kesän Parppeinvaaran Runokylässä
Tapio Vääräsmäen moottorisahaveistos Kiikkakarhu keikkuu Ilomantsin Parppeinvaaran Runokylässä kesän 2023 ajan. Kaikkiaan Runokylässä patsastelee kymmenkunta puista karhuveistosta.
Kiikkakarhu sijoittui viime vuoden Karhufestivaalilla toiseksi kaksipäiväisessä karhunveiston mestaruuskilpailussa, jossa teemana oli tehdä istumiseen sopivia veistoksia teemalla Karhun syli. Nyt teos matkasi Karhumetsän veistopaikalta Parppeinvaaralle Ilomantsissa pidetyssä Raittikarhut-tempauksessa torstaina 27. huhtikuuta.
Mukana hommissa huhkivat myös Ilomantsin Museosäätiön amanuenssi Heidi Koponen sekä Sami Pehkonen autoineen ja peräkärryineen.
”Olin monta kertaa miettinyt, että olisi mukava olla mukana tekemässä näin Karhufestivaalia, kun tykkään tapahtumasta. Nyt otin vapaapäivän töistä ja tulin puolison kanssa talkoisiin”, Heidi Koponen sanoo.
Täksi kesäksi Runokylään kuljetetut karhupatsaat ja jo pari aiempaa siellä olevaa sijoittuvat Runonlaulajan Pirtin ja Mateli Kuivalattaren aitan väliin ja näyttävät samalla tietä kohti Luontopirtti Mesikkää.
”Meillä on luontomuseo Mesikän näyttelyssä kantavana teemana karhu ja karhuun liittyvä mytologia, joten karhuteokset opastavat mukavasti siihen maailmaan”, Koponen kertoo.
Lisää apujoukkoja?
Karhufestivaalin tähtäimenä on saada sata karhupatsasta Ilomantsin kylän raiteille festivaalin kymmenvuotistaipaleen kunniaksi. Vielä torstaina tavoitetta ei saatu toteutettua, sillä mittavan karhumäärän kuskaamiseen olisi kaivattu pari talkooautokuntaa lisää.
Aiempaan völjäykseen verrattuna lisätyötä vaati myös viime vuonna syntyneiden, osin todella painavien penkkikarhujen kuljetus Karhumetsän veistopaikalta torille ja taajaman teiden varsille. Tässä hommassa tarvittiin talkooporukan lihasten lisäksi myös Kuuksenvaaran konepalvelun Joonas Potkosen traktorivoimaa. Kaikkiaan Karhun syli -istuimia ja -penkkejä on yli kaksikymmentä. Kokonaisuudessaan Karhufestivaalin moottorisahaveistossa on syntynyt lähemmäs 400 teosta.
Raittikarhut-kuljetuksen organisaattorina toiminut Taisto Volotinen Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksestä kertoo, että nyt patsaita ja penkkejä toimitettiin pyynnöstä myös pidemmälle Viinitornille ja Hoivakoti Toivonlahteen.
”Joudumme järjestämään vielä toisen kuskauspäivän raittikarhuille tässä kevään mittaan, joten kuka ei vielä kerennyt nyt torstaina mukaan, tulee heille uusi mahdollisuus osallistua”, Volotinen juohauttelee.
Teemana Voimakarhu
Tämän vuoden Karhufestivaali järjestetään Ilomantsissa elokuun 10.–12. päivinä eli torstaista lauantaihin. Niin kaksipäiväisen karhunveiston mestaruuskilpailun kuin pikakilpailunkin teemana on Voimakarhu. Sen tarkoitus on haastaa moottorisahaveistäjät kuvaamaan luonnossa monin tavoin ilmenevää voimaa sekä luontoa ihmisen henkisen ja fyysisen voiman lähteenä.
Festivaalia ennen Ilomantsin keskustaan valmistuu usean metrin korkuinen karhupatsas kahden moottorisahaveistäjän, Juha Käkelän ja Raimo Hautaluoman, sekä apujoukon voimin. Tähän pintalaudoista rakentamiseen voi myös yleisö osallistua.
Tekstiä muutettu 23.5.2023. On poistettu suuren karhupatsaan osalta, että yleisölle tarkoitetut rakentamispäivät ovat kesäkuussa, sillä patsaan teko siirtyy ja uudesta ajankohdasta ilmoitetaan myöhemmin.
Teksti ja kuvat: Riitta Ryynänen
Lue myös:
Karhufestivaali kuskaa raittikarhut myös vanhusten iloksi Ilomantsissa
Ilomantsin Karhufestivaalin 2023 karhunveistokisaan lähes ennätysmäärä osallistujia
Moottorisahaveisto löytyy nyt Elävän perinnön wikiluettelosta