Karhufestivaali kuskaa raittikarhut myös vanhusten iloksi Ilomantsissa

Karhufestivaali, Veistokilpailu, Uutinen
Keväällä 2022 raittikarhut siirtyivät talvipesistään mm. Aleksi Kärkkäisen (vas.) ja Antti Ikosen voimin. Kuva: Riitta Ryynänen

Ilomantsin Karhufestivaalin karhuveistokset siirtyvät jälleen talviunilta Ilomantsin raitille torstaina 27. huhtikuuta aamupäivästä alkaen. Tarkoitus on komeuttaa taajamaa kesän ajaksi vähintään sadalla karhupatsaalla.

Uutena asiana aiempiin vuosiin on viime vuoden veistokilpailussa syntyneiden 24 karhupenkin sijoittelu kävelyteiden varsille. Tämä penkkiteema valittiin varta vasten Karhufestivaalin 10-vuotisjuhlaa silmällä pitäen, jotta ihmiset voivat kävellessään välillä huilata ja samalla ihailla teoksia tehneiden taidonnäytteitä.

Karhufestivaalin johtaja Timo Reko kertoo, että talkooporukka kuljettaa täksi kesäksi penkin sekä karhuja vanhusten iloksi myös Hoivakoti Toivonlahteen.

”Toivonlahdessa penkki sijoitetaan rannan puolelle, jotta sille voi istahtaa katselemaan niin järvimaisemaa kuin karhujakin. Tämä toive esitettiin meille Karhufestivaalin tulevaisuutta käsitelleessä keskustelutilaisuudessa Ilomantsissa maaliskuussa”, Reko kertoo.

Karhut vievät Karhumetsään

Timo Reko toivoo talkooväkeä paikalle kahden viime vuoden tapaan, eli mukaan kaivataan sekä kantoapua että muutamaa peräkärryä ja pakettiautoa.

”Kun olemme viime vuosina saaneet mukavasti talkoolaisia, karhujen siirto on keväällä ja takaisin syksyllä nopeutunut aiemmasta useasta päivästä muutamaan tuntiin. Tämä on hieno osoitus siitä, että Ilomantsissa riittää intoa ja kiinnostusta karhuveistoksiin ja Karhufestivaaliin”, Reko kehuu.

Karhuveistokset viitoittavat tuttuun tapaan tietä Joensuu–Eno-väylältä Ilomantsin keskustaan eli niitä sijoitetaan näkyvästi Kalevalantien ja Kauppatien varrelle.

Torilta karhut ohjaavat eteenpäin kohti Karhufestivaalin veistopaikkoja, Karhumetsää ja Karhuareenaa, eli Kansallistalon ja Katri Vala Kulttuurikeskuksen tienoota.

Lisäksi karhuja patsastelee myös Viinitornilla sekä Parppeinvaaralla.

Luvassa iloa ja voimaa

Järjestyksessään kymmenes Karhufestivaali pidetään Ilomantsissa elokuun 10.–12. päivinä. Kahden veistokilpailun teemana on Voimakarhu, joka haastaa moottorisahaveistäjät kuvaamaan luonnossa monin tavoin ilmenevää voimaa sekä luontoa ihmisen henkisen ja fyysisen voiman lähteenä.

”Festivaalia ennen Ilomantsin keskustaan valmistuu usean metrin korkuinen karhupatsas kahden moottorisahaveistäjän, Juha Käkelän ja Raimo Hautaluoman, sekä apujoukon voimin”, Timo Reko sanoo.

Suurella karhupatsaalla on nyt työnimenä ILO!KARHU, mutta lisää nimiehdotuksia kysytään 23.4. saakka avoinna olevassa Karhufestivaalin tulevaisuus -verkkokyselyssä.

Karhut kylälle -talkooporukka kokoontuu torstaina 27.4.2023 kello 10 Kansallistalolla, Yhtiöntie 8, Ilomantsi. Tervetuloa mukaan auttamaan ja rakentamaan yhdessä karhuista kesää!

Tekstiä muutettu 23.5.2023. On poistettu suuren karhupatsaan osalta, että se valmistuu kesäkuussa ja että yleisölle tarkoitetut rakentamispäivät ovat samoin kesäkuussa, sillä patsaan teko siirtyy ja uudesta ajankohdasta ilmoitetaan myöhemmin.

Lisätietoja:
Timo Reko, Karhufestivaalin johtaja, MSL, 050 3226 798, timo.reko(a)msl.fi

Maarit Hämäläinen-Koljonen, projektityöntekijä, MSL, 040 5795957, maarit.hamalainen-koljonen(a)msl.fi