Kansainvälistä museopäivää vietetään 18. toukokuuta –  ITE-kokoelmat liittyvät mukaan juhlintaan

Uutiset

Kansainvälistä museopäivää on vietetty toukokuun 18. päivä vuodesta 1977 alkaen. Päivän tarkoituksena on tehdä museoiden yhteiskunnallista asemaa tunnetuksi sekä yleisön että päättäjien keskuudessa. Päivän juhlallisuuksiin osallistuu erilaisin tapahtumin liki 30 000 museota ympäri maailman yli 120 maassa.

Maaseudun Sivistysliiton ITE-kokoelmat liittyvät mukaan päivän juhlistamiseen. Kokoelmat ovat kansallinen aarreaitta, jota on koottu vuodesta 1998 lähtien.


ITE-taiteen kartoitukset ovat ulottuneet neljännesvuosisadan kuluessa läpi Manner-Suomen. Yleisöltä on kertynyt reilut 2 500 vinkkiä omaperäisistä itseoppineista taiteen tekijöistä. Kartoituksissa työskennelleet dokumentaristit ovat tehneet taiteilijoiden luokse runsaat 1 100 kartoituskäyntiä.

Kartoitusten yhteydessä Maaseudun Sivistysliitto on koonnut ainutlaatuisen ITE-taiteen kokoelman, jonka museoammatillisesta hoitamisesta vastaa K.H. Renlundin museo Kokkolassa. Kokoelmassa on teoksia 70 ITE-taiteilijalta ja 10 ammattivalokuvaajalta. Taideteoksia on yli 1 000 ja lisäksi on laajoja sarjallisia kokonaisuuksia. Arkistokokoelmassa on Finnan kautta julkisuuteen jaettua aineistoa lähes 10 000 valokuvaa. MSL:n hallinnassa on kymmenittäin videotallenteita ja kansainvälinen kirjakokoelma.

ITE-taide ja -taiteilijat ovat tulleet tutuksi laajalle yleisölle. Kartoitusten tuloksina on syntynyt 17 kirjaa. Tietoa taiteilijoista, tapahtumista ja yleisölle avoimista taideympäristöistä on jaettu netin ja some-kanavien kautta. Myös media on ottanut ITE-taiteen omakseen ja esitellyt sekä yksittäisiä taiteilijoita että ITE-ilmiötä laajemmin.

Yhteistyössä museoiden kanssa on toteutettu taidenäyttelyitä kautta Suomen. Koottu tieto sekä verkostot ITE-taiteilijoihin ovat nyt kuraattorien käytössä ja hyödynnettävissä. Ulkomaillekin on ITE-taidetta viety näyttelyihin.

Kansainvälisen museopäivän vuoden 2024 teema ”Museot, koulutus ja tutkimus” korostaa kulttuurilaitosten ratkaisevaa roolia kokonaisvaltaisen koulutuskokemuksen tarjoamisessa. Maaseudun Sivistysliitto on toiminnallaan koonnut ITE-taiteen kansallisen aarreaitan, joka nyt on museoiden, oppilaitosten ja tutkimuksen käytettävissä.