ITE Saimaalla kesä 2018

ITE SAIMAALLA
Teksti ja kuvat: Kimmo Heikkilä

Kesä 2018 tullaan muistamaan hellepäivistään. Eteläsavolaiset ja maakunnassa vierailleet voivat muistella sitä myös mainiona ITE-kesänä. ITE Puusta -näyttelyn lisäksi elämyksiä tarjosivat lukuisat ITE-pihat ja ITE-henkiset näyttelyt. 

Ensimmäisten kunnollisten syyssateiden saavuttua on hyvä hetki katsoa hiukan taaksepäin ja tuumailla, miten ITE-kesä sujui Etelä-Savossa. ITE Saimaalla -hankkeen näkyvin ponnistus, ITE Puusta -näyttely on avoinna Suomen Metsämuseo Lustossa vielä 6.1.2019  saakka. Luston pihalle laajentunut näyttelyosuus puuveistoksineen puretaan syyskuun lopussa. Taiteilijoiden ja tekijöiden pihapiirit ja näyttelyt ovat pääosin sulkeutuneet yleisöltä. Veistetyt karhut, pöllöt, jänikset ja muut otukset ovat vetäytyneet omiin oloihinsa. Taulut ja installaatiot on kerätty pois yleisön näkyviltä ja taiteilijat lienevät luomassa jo jotain uutta.

Risto Salmi, Savonlinna
Timo Teittinen, Mikkeli
Pirkko Inkinen, Kerimäki

Etelä-Savon ja lähialueen ITE-kohteista julkaistiin kesäkuun alussa sähköinen ja painettu näyttelykartasto. Kartastossa esiteltiin kaikkiaan 19 eri kohdetta jotka olivat avoinna koko ajan tai tiettyinä ajankohtina kesän aikana. Tämä oli jo toinen kerta kun ITE Saimaalla -hankkeissa pyrittiin tuomaan ITE-kohteita tunnetuksi alueen väestölle ja täällä vieraileville matkailijoille. Hankkeessa vuosina 2016–2018 työskennellyt projektikoordinaattori Minna Tuuva on kirjoittanut ansiokkaan blogimerkinnän vuoden 2017 kartastosta. Minnan kirjoituksessa esiin nostamat asiat ovat/olivat ajankohtaisia myös tänä kesänä. Esimerkkinä mainittakoon ITE-kohteiden potentiaalisuus eksoottisina, tavallisuudesta poikkeavina matkailukohteina. Lue Minnan kirjoitus täällä >>> 

…ainakin osa kohteista voisi hyvin olla kunnan tai matkailuorganisaatioiden markkinoimia. Kohteet ovat olemassa, ne pitää vain löytää ja tunnistaa niiden mahdollisuudet.

Pihapiirejään ja teoksiaan esitelleiltä taiteilijoilta on tullut tietoa, että kartastosta ja sen mukanaan tuomasta mediahuomiosta on ollut hyötyä. ITE-taiteesta kiinnostuneita turisteja ei toki ole saapunut bussilasteittain, mutta yksittäisiä henkilöitä ja pieniä ryhmiä on eksynyt pitkienkin taipaleiden taakse. Ja todistettavasti savonlinnalaisen Risto Salmen pihapiirissä oli nähty bussilastillinen varkautelaisia taiteenystäviä.

Pihapiiri- ja näyttelykartastosta välittyvä informaatio hyödyttää toivottavasti myös tulevaisuudessa. Ehkäpä tänä kesänä ei ole ehditty kaikkialle mihin olisi haluttu ja väliin jääviä kohteita käydään bongaamassa seuraavalla lomalla. Kartastosta löytyvät taiteilijoiden/kohteiden yhteystiedot, ja vierailumahdollisuutta voi tiedustella myös kesäsesongin ulkopuolella.

Kartaston kohteet YouTube-videossa

ITE Puusta -näyttely avautui Suomen Metsämuseo Lustossa 27.4.2018. Museossa on vieraillut touko–elokuun aikana noin 22 000 henkilöä joten eteläsavolainen puuntyöstötaito on saanut hienon yleisön. Kesän kuvatuin kohde Lustossa on ollut näyttelyyn kuuluva Presidentit-teosryhmä ja etenkin presidentti Trump. Vaikka veistoksen tekijä Seppo Laatunen onkin Jaalasta ja näin ollen Kymenlaakson miehiä, on tuo veistos niin savolaismainen, että sen mukaan ottaminen näyttelyyn oli loistovalinta.

Lusto on monipuolinen ja -ilmeinen museo ja on hienoa, että se järjestää isojen perusnäyttelyidensä ohessa puuhun ja metsäkulttuuriin liittyviä erikoisnäyttelyitä. Arkkitehtuuriltaan monimuotoisen Luston tapauksessa erikoisnäyttelyt ovat haastavia rakentaa ja joidenkin mielestä eivät tule riittävän selkeästi esille. Itse pidän siitä, ettei teoksia ole rajattu johonkin yksittäiseen tilaan vaan ne ovat kuin osa isompaa metsäkulttuurikokonaisuutta.

Kesän näyttelyvieraiden lisäksi hankkeen kannalta tärkeitä taiteeseen tutustujia olivat koululaisryhmät. Luston toimesta, hankkeen avustamana, järjestettiin museossa 13 Ei pöllömpää -työpajaa, joissa kaikkiaan 280 koululaista tutustui ITE-näyttelyyn ja Paavo Halosen taidenäyttelyyn. Näkemänsä ja kokemansa pohjalta nuoret taiteilijat toteuttivat oman näkemyksensä pöllöstä ITE-taiteen hengessä. Teoksia voi käydä katsomassa täällä >>>.

Näin syksyn saavuttua ja hankkeen loppusuoran häämöttäessä itselleni tärkein työtehtävä on tällä hetkellä ITE Saimaalla -kirjan toimittaminen ja taittaminen. Kirja on osa hankkeen raporttia  ja toimii alueen ITE-taiteen dokumenttina. Hankkeet tulevat ja menevät, mutta on hyvä, että jotain konkreettista jää nähtäväksi. Toki hankkeessa on hyödynnetty myös uuden teknologian mahdollisuuksia, ja Facebook- ja Instagram-tileille ilmestyy tämän blogin ohella vielä paljon nähtävää.

Hyvää syksynjatkoa arvon lukija, ja muista: Itse tehty elämä on parasta.

www.facebook.com/ITESaimaa

www.instagram.com/itesaimaalla