Oman tiensä kulkijoita Etelä-Savossa

ITE SAIMAALLA
Teksti: Minna Tuuva

ITE Saimaalla -hanke on jatkanut Maaseudun Sivistysliiton ansiokasta nykykansantaiteen kartoitus- ja tallennustyötä viime vuoden heinäkuusta lähtien.

Etelä-Savossa tehdyn kartoituksen perusteella julkaistiin tänä kesänä esite alueella avoinna olevista ITE pihapiireistä ja -näyttelyistä. Kaikkiaan 15 taiteilijaa tai kohteiden taustalla toimivaa tahoa lähti mukaan esittelemään taidettaan.

Esitteen kohteet ovat yhteisestä nimittäjästä huolimatta keskenään hyvin erilaisia. Teosten tekniikoista löytyy maalausta, puunveistoa, kierrätystaidetta ja jopa arkkitehtuuria. Osa on toiminut matkailukohteena jo pitkään, osa on ensimmäistä kertaa mukana julkisessa esitteessä. Osa kohteista on taiteilijan omassa kotipiirissä, osa on julkisessa tilassa.

Kaikkia yhdistää Etelä-Savon ITE-taiteilijoiden halu olla mukana yhteisessä toiminnassa ITE Saimaalla -hankkeen kautta. Osa taiteilijoista jopa lähti mukaan esittelemään taidettaan pelkän puhelinsoiton perusteella, ennen kuin olin henkilökohtaisesti heitä tavannut.

Ovet avataan kävijöille hyvillä mielin

ITE-toimijoiden piirissä on pyöritelty kysymystä ITE-taiteilijoiden suhteesta yleisöön. Tehdäänkö taidetta ITElle vai TEIlle?

Perinteisesti on sanottu ITE-taiteilijoiden tekevän taidetta omaksi ilokseen. Toki he niin tekevätkin ja nauttivat tekemisestään, mutta tilaisuuden tullen useimmat heistä myös esittelevät taidettaan hyvin mielellään. Jos joku ei halua taidettaan esitellä, on siihen usein syynä vaatimattomuus. Taide koetaan suureksi sanaksi ja monet kartoituksissa haastatellut henkilöt eivät halua kutsua itseään taiteilijoiksi. ITE-etuliite voidaan toki kokea lieventävänä asianhaarana.

Esitteen kokoamisessa on tehty alueen ITE-taiteilijoiden lisäksi yhteistyötä useiden muiden tahojen kanssa. Erik Essellin Maiseman metsästäjä -näyttely oli osa Enonkosken kunnan näyttelykesää ja Suomi 100 -tapahtumia. Hankekoordinaattori Tuija Valkeapää markkinoi avuliaasti myös ITE Saimaalla -esitettä näyttelyn yhteydessä. Oravin kylälle järjestettiin yhdessä kyläyhdistyksen kanssa Leo Löppösen ja Taito Huotarisen moottorisahaveistosnäyttely. Hotelli Joronjälki toimi Raimo Vokkolaisen maalausten esittelypaikkana ja Puumalan kirkossa oli esillä Hannu Hämäläisen moottorisahaveistoksia. Mummo&Mä Kerimäen Pihlajaniemen vanhalla koululla taas on Pirkko Inkisen, hänen miehensä sekä lapsenlapsensa kokonaisvaltainen ITE-taideprojekti.

Pihapiirejään ja näyttelyitään esitelleet taiteilijat ja muut yhteistyötahot ovat tehneet ITE Saimaalla -hankkeelle satoja ja taas satoja tunteja talkootyötä. Kun ajattelee ITE Saimaalla -esitteen kohteita koko Etelä-Savon kattavana näyttelyverkostona, voi vain ihmetellä, minkälainen määrä luovuutta ja elämäntarinoita löytyy kunkin kohteen takaa ja yhteensä.

ITE-taiteessa on potentiaalia matkailukohteiksi

Esa Heiskasen Hakoapaja Rantasalmella on kohteista ammattimaisimmin kehitetty matkailukohde. Hakoapaja on myös ITE Saimaalla -esitteen ainut pääsymaksullinen kohde. Heiskanen toteaa tehneensä 40 vuotta työtä Hakoapajan eteen ja nyt työ alkaa palkita tekijäänsä.

ITE Saimaalla -esitteessä mukana olo on pieni lisä Heiskasen ja hänen Mari vaimonsa tekemään markkinointityöhön. Heiskanen perääkin markkinointiin pitkäjänteisyyttä, vasta usean vuoden työ alkaa tuottaa tulosta. Suurimmilla kohteilla voi olla myös työllistävä vaikutus ympäristöönsä: Hakoapajalla on ollut tänä kesänä neljä työllistettyä.

Hakoapaja on Esa Heiskasen 40 vuoden työn tulos: usean kymmenen hirsirakennuksen näyttävä kokonaisuus Rantasalmella. Kuva Sampo Luukkainen.

Hankkeessamme julkaistun ITE-esitteen merkitys on suurin pienille mukana oleville paikoille, joilla markkinointirahaa ei ole käytössä. Monet kohteet hyötyisivät myös kehittämisavusta. Hakoapajan Esa Heiskanen näkee, että kunnilla voisi olla suurempi rooli ITE-kohteiden matkailumarkkinoinnissa. Tämä pitää paikkansa, sillä Etelä-Savossa melkein jokaisen kunnan alueella on matkailukohteiksi sopivia ITE-taidekohteita. Toivottavasti ITE Saimaalla -kartta saa jatkoa hankkeen muodossa vielä ensi kesänä. Sen jälkeen ainakin osa kohteista voisi hyvin olla kunnan tai matkailuorganisaatioiden markkinoimia. Kohteet ovat olemassa, ne pitää vain löytää ja tunnistaa niiden mahdollisuudet.

Olen koonnut ITE Saimaalla -esitettä vastaavan esittelykartan aikaisemmin myös Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson alueilla toteutetuissa ITE-taiteen kartoitushankkeissa.

Vilpittömästi sanoen olisin hyvin ilahtunut ja innostunut, jos saisin matkailijana käsiini ITE-esitteen kaltaisen aarteen. Erinomaisen erilaisia yllätyksellisiä kohteita maakunnan täydeltä, mikäs sen parempaa! Kuten Esa Heiskanen totesi ITE Saimaalla -esitteen taiteilijoista: ”Kun kattoo tätä porukkaa ketä on mukana, kyllähän ne on oman tiensä kulkijoita!”


Lisää tietoa löytyy tästä ITE Saimaalla -hankkeen Facebook-sivulta.


ITE Saimaalla -hanke saa rahoitusta Euroopan Maatalousrahastosta. Rahoittajina ovat Piällysmies ry ja Rajupusu Leader ry. Omarahoituksellaan MSL on laajentanut kartoitusta kattavammin muuallekin Etelä-Savoon.