Tapahtuman tiedot
Paratiisin vartijat – ITE-taideympäristöjen ylläpidon mahdollisuudet ja haasteet
Teams-ympäristössä toteutettavassa webinaarissa tutustutaan suomalaisiin ITE-taideympäristöihin ja niiden taustatahoihin, saadaan kansainvälistä näkökulmaa aiheeseen sekä keskustellaan asiantuntijavoimin ympäristöjen mahdollisuuksista sekä haasteista.
Suomen kulttuurimatkailukohteiden joukossa on lukuisia ITE-taidekohteita, veistospuistoja, taiteilijakoteja ja visionäärisiä ympäristöjä, joissa vaalitaan itseoppineiden nykykansantaiteilijoiden elämäntyötä. Kohteiden taustavoimissa ahertaa satoja paikallisyhdistyksiä, vapaaehtoisia ja kulttuurialan yrittäjiä jotka joutuvat ratkomaan monenlaisia kysymyksiä, liittyen paitsi kyseisen kulttuurikohteen ylläpitoon ja sen avoinna pitämiseen kiinnostuneille kävijöille, myös teosten kunnossapitoon, puutarhanhoitoon ja maisemointiin, matkailijapalveluiden mahdollistamiseen ja tuottamiseen, oheistuotteiden suunnitteluun ja alihankintaan, paikallisten matkailupalveluiden kehittämiseen yhdessä muiden toimijoiden kanssa ja lukemattomiin muihin toimintoihin.
Maaseudun Sivistysliiton järjestämässä webinaarissa paneudumme ITE-kohteiden mahdollisuuksiin ja haasteisiin. Outsider-taiteen huippuasiantuntija, Raw Vision Magazine -lehden perustaja ja päätoimittaja John Maizels esittelee puheenvuorossaan maailmankuulun Rock Garden -kivipuutarhan. Nek Chandin, itseoppineen tekijän elämäntyönään rakentama valtava taideympäristö sijaitsee Pohjois-Intiassa Chandigarhissa. Hehtaarien laajuisessa puistossa vierailee 5000 kävijää päivittäin.
Näemme Veli Granön ikuistamia kotimaisia ITE-teosympäristöjä ja jututamme niiden taustayhteisöjen edustajia. Lopun paneelikeskustelussa pohdimme yhdessä viranomaisten ja kuntakentän edustajien kanssa, kuinka näitä kohteita voisi voimakkaammin tukea, samalla hyödyntäen niiden ainutlaatuisia matkailullisia mahdollisuuksia.
Ilmoittaudu mukaan seminaariin viimeistään 11.2.2021.
Ilmoittautumisen yhteydessä voit lähettää etukäteen kysymyksiä esiintyjille ja järjestäjille.
Seminaarissa ei ole tulkkausta.
Paratiisin vartijat – ITE-taideympäristöjen ylläpidon mahdollisuudet ja haasteet – MSL
Webinaarin ohjelma – ma 15.2.2021
11.45 Linjat auki
Teams-ympäristön testaus halukkaille
12.00 Tervetuloa!
Helka Ketonen, kulttuurijohtaja, Maaseudun Sivistysliitto
Webinaarin käytännöt ja tekninen tuki
12.15 John Maizels
The famous Rock Garden by Nek Chand in Chandigarh, India
12.45 Keskustelua
Keskustelua John Maizelsin esityksestä. Kieli englanti.
Chat-moderaattori: Juho Haavisto / MSL, ITE Hämeessä -hanke
12.55 Tauko
13.00 Veli Granö
ITE-ympäristöt Veli Granön tuotannossa. Videoesitys
13.10 ITE-ympäristöt
ITE-kohteet esittäytyvät. Haastattelijana Paula Susitaival, Maaseudun Sivistysliitto, ITE Hämeessä -hanke
Enni Idin taiteilijakoti, Kellosalmi, Padasjoki (13.10-13.20)
Haastateltava: Pirjo Rinne, Kellosalmi-Seitniemi-Virmailan kyläyhdistys
Parikkalan patsaspuisto, Parikkala (13.20-13.30)
Haastateltava: Atte Paju, puistopehtoori
Taidekoti Ylen, Kodisjoki, Rauma (13.30-13.40)Haastateltava: Mirja Mattila, Kodisjoen taideyhdistys
Alpon Savanni, Kauhajoki (13.40-13.50)Haastateltava: Loviisa Kautiainen, Alpon Savannin ystävät
Jätkän Onnela, Kääpälä, Kouvola (13.50-14.00)
Haastateltava: Cristel Vaenerberg, Kääpälän Seudun Kyläyhdistys
14.00 Tauko
14.10 Paneeli: ITE-ympäristöjen ylläpitoon liittyvät yhteistyö- ja tukimahdollisuudet
Paneelin osallistujat:
Helka Ketonen, kulttuurijohtaja, MSL (paneelin vetäjä)
Veli Granö, puheenjohtaja, ITE ry
Henri Terho, erityisasiantuntija, Taiteen edistämiskeskus
Tarja Hosiasluoma, kunnanjohtaja, Karvia
14.40 Yleisökysymykset
Yleisön kysymykset paneelin osallistujille. Chat-moderaattorina Juho Haavisto
14.55 Yhteenveto
15.00 Webinaari päättyy
Webinaari tallennetaan ja se on katseltavissa YouTubessa kahden viikon ajan soveltuvilta osin.
Paratiisin vartijat – ITE-taideympäristöjen ylläpidon mahdollisuudet ja haasteet – MSL
Webinaari on kolmas osa vuorovaikutteista webinaarisarjaa Road to the EOA Hämeenlinna Conference, jossa asiantuntijat, tutkijat ja taiteilijat keskustelevat mm. taiteesta, marginaaleista ja kulttuurin yhdenvertaisuudesta. Noin puolen vuoden välein järjestettävät webinaarit ovat polku Hämeenlinnassa järjestettävään outsider-taiteen eurooppalaisen verkoston EOA:n konferenssiin vuonna 2022. Webinaareissa myös yleisöllä on mahdollisuus toivoa keskusteluteemoja, kysyä asiantuntijoilta sekä osallistua keskusteluun. Sarjan tavoitteena on jakaa tietoa kuvataiteen marginaalin ilmiöistä sekä lisätä ymmärrystä marginaaleissa toimivien taiteilijoiden asemasta taiteen kentällä.
Webinaarin järjestää Maaseudun Sivistysliitto. Tapahtuma kuuluu ITE Hämeessä – omaehtoinen luovuus matkailun voimavaraksi -hankkeeseen (2019–2021), jota toteutetaan Hämeen ELY-keskuksen / Euroopan maaseuturahaston tuella. Hankkeen tavoitteena on kartoittaa ITE-taidetta Kanta- ja Päijät-Hämeen alueella ja tutkia sen matkailullisia mahdollisuuksia. ITE-ympäristöjen tilanteiden kartoitus valtakunnallisesti on tärkeää taustatyötä, jonka avulla tuetaan Hämeen alueen nykyisiä ja tulevia ITE-matkailukohteita.
****
European Outsider Art Association EOA
EOA on taiteen marginaaleissa toimivien organisaatioiden, kulttuurityöntekijöiden ja taiteilijoiden eurooppalainen verkosto. Se perustettiin vuonna 2009 vahvistamaan outsider-taiteen näkyvyyttä, kentän toimijoiden yhteistyötä ja kokemusten vaihtoa, levittämään tietoa outsider-taiteesta sekä pitämään esillä marginaaleissa olevia taiteilijoita ja heidän oikeuksiaan. Jäsenyhteisöjä on nyt 71. Suomesta on ollut edustaja EOA:n hallituksessa vuodesta 2010 lähtien. EOA järjestää vuosittain kansainvälisen konferenssin, joka järjestetään Hämeenlinnassa vuonna 2022.