ITE Hämeessä

ITE Hämeessä

Maaseudun Sivistysliitto (MSL) kartoittaa ensimmäistä kertaa kattavasti ITE-taidetta Kanta- ja Päijät-Hämeen alueilla.

Tavoitteena on löytää alueelta uusia visuaalisen nykykansantaiteen tekijöitä sekä teosympäristöjä, jotka kiinnostaisivat myös matkailijoita.  Uusien taiteilijoiden bongaamisen lisäksi hankekartoittajia kiinnostaa erityisesti se, millaisia ITE-teoksia hämäläinen kansanluonne synnyttää. Löytyykö Salpausselän notkoista aivan uusia ITE-taiteen tekemisen tapoja?

ITE Hämeessä – omaehtoinen luovuus matkailun voimavaraksi -hankkeen tavoitteena on kartoittaa Hämeen itseoppineita nykykansantaiteen tekijöitä sekä muita paikalliskulttuurin ja maaseutuperinteen kiinnostavia ilmentymiä. Hankkeessa kootaan ja tallennetaan uutta tietoa, esitellään ITE-taidekohteita yleisöille sekä tarjotaan tuloksia käytettäväksi kylien ja alueen brändäämiseen ja maaseudun matkailupalveluihin.

Hanketta toteuttaa Maaseudun Sivistysliitto, joka on tehnyt vastaavia kartoituksia jo kahden vuosikymmenen ajan eri puolilla Suomea. Kartoitusta rahoittaa Hämeen ELY-keskus. Tästä voit ladata hankkeen suunnitelman.

Vinkkaa ITE-taiteilijasta -tai ilmiöstä kartoittajille

ITE Hämeessä -hanke pyytää yleisöltä apua Hämeen ITE-taiteilijoiden löytämiseksi. Apua tarvitaan, koska ITE-taide ja -kulttuuri saattaa kätkeytyä jokapäiväisen elämän keskelle ja on voimakkaasti tekijöidensä näköistä arjen luovuutta, joka ei etsi yleisöä näyttelyissä tai gallerioissa.

Vinkkaa taiteilijasta:
verkkolomakkeella
Ota yhteys suoraan hankekartoittajaan:
juho.haavisto@msl.fi, puh. 040 620 4564  / paula.susitaival@msl.fi, puh. 040 661 6292.

Hämeen ITE-kartoitus osana ITE-taiteen juhlavuotta

Vuotta 2020 vietetään ITE-taiteen juhlavuotena. Ensimmäisestä ITE-näyttelystä Kaustisen Kansantaiteenkeskuksessa tulee kuluneeksi 20 vuotta. Juhlavuonna useat museot – myös Hämeenlinnan taidemuseo – nostavat ITE-taidetta näyttelyihinsä. MSL toteuttaa uusia taiteilijoiden kartoituksia Hämeessä ja Satakunnassa. Karhufestivaaleilla Ilomantsissa itseoppineet puunveistäjät saavat ITE-taiteen hengessä teemakseen “Vapaa tyyli”. ITE-taiteen kesäkaupunki Parkano on myös koko kesän ajan mukana juhlavuodessa. Tavallisten ihmisten luoviin tekoihin kannustetaan Arjen luovuus -kampanjalla.