ITE Hämeessä

ITE Hämeessä

Millaista on hämäläinen ITE-taide?

Tätä selvitellään Maaseudun Sivistysliiton hankkeessa vuosina 2019–2021. Jonkin verran on vihjeitä jo koossa, mutta varsinainen kenttätyö itseoppineiden taiteentekijöiden esille saamiseksi alkaa tammikuun 2020 lopulla. Paula Susitaival ja Juho Haavisto tarttuvat tuolloin toimeen aloittaen tietojen kokoamisen ja haastattelumatkat kautta Kanta- ja Päijät-Hämeen.

ITE Hämeessä – omaehtoinen luovuus matkailun voimavaraksi -hankkeen tavoitteena on kartoittaa Hämeen itseoppineita nykykansantaiteen tekijöitä sekä muita paikalliskulttuurin ja maaseutuperinteen kiinnostavia ilmentymiä. Hankkeessa kootaan ja tallennetaan uutta tietoa, esitellään ITE-taidekohteita yleisöille sekä tarjotaan tuloksia käytettäväksi kylien ja alueen brändäämiseen ja maaseudun matkailupalveluihin.

Hanketta toteuttaa Maaseudun Sivistysliitto, joka on tehnyt vastaavia kartoituksia jo kahden vuosikymmenen ajan eri puolilla Suomea. Kartoitusta rahoittaa Hämeen ELY-keskus. Tästä voit ladata hankkeen suunnitelman.

Hämeen ITE-kartoitus osana ITE-taiteen juhlavuotta

Vuotta 2020 vietetään ITE-taiteen juhlavuotena. Ensimmäisestä ITE-näyttelystä Kaustisen Kansantaiteenkeskuksessa tulee kuluneeksi 20 vuotta. Juhlavuonna useat museot – myös Hämeenlinnan taidemuseo – nostavat ITE-taidetta näyttelyihinsä. MSL toteuttaa uusia taiteilijoiden kartoituksia Hämeessä ja Satakunnassa. Karhufestivaaleilla Ilomantsissa itseoppineet puunveistäjät saavat ITE-taiteen hengessä teemakseen “Vapaa tyyli”. ITE-taiteen kesäkaupunki Parkano on myös koko kesän ajan mukana juhlavuodessa. Tavallisten ihmisten luoviin tekoihin kannustetaan Arjen luovuus -kampanjalla.