ITE-taidetta Stockforsin kesässä

Timo Peri: Tahdotko olla jotain? Kuva taiteilijan arkistosta.

Stockfors Art Festival -taidenäyttelyt 2024
8.6.–25.8.2024, avoinna ke–su klo 11–17. Huom. juhannussulku 21.–25.6.
Stockfors Village, Harjuntie 111, 49270 Pyhtään kirkonkylä
Ei pääsymaksua.

Stockforsin viehättävä ruukkimiljöö Pyhtäällä on kesäisin taidenäyttelyjen keidas. Kesällä 2024 tarjonnassa on mukana kaksi ITE-taiteen piireissä esiteltyä taiteilijaa.

Isoimman näyttelyhallin yläkerta on kunnianosoitus paikalliselle pyhtääläiselle luovuudelle. Tilan on valloittanut Timo Perin monipuolinen ja ilotteleva taide. Timo Peri teki työuransa vuosina 1983–2018 mainosalan yrittäjänä, suunnitellen ja toteuttaen tuhansia autoteippauksia. 60-vuotisjuhlissaan hän lupasi ystävilleen viettävänsä loppuelämän leikkien, ja sitä hän nyt toteuttaa. Teoksia syntyi jo yritystoiminnan ohessa, mutta työelämän jälkeen luovuus, visuaalinen leikki on päässyt toden teolla valloilleen. Oman taiteen tekemiseen hän on heittäytynyt vuodesta 2019. Timo Perin ajatuksena on, että luovuus on tuttujen olemassa olevien asioiden uudelleen yhdistämistä. Timo Peri on taiteen löytäjä, hän näkee taidetta mitä erilaisimmassa paikoissa ja esineissä ja tuo sen esiin. Pääosin teokset ovat kierrätystaidetta. Teosten materiaaleina toistuu käytöstä poistetut liikennemerkit, rautaromu ja puu. Lue lisää Timo Peristä.

Stockforsin entinen Hiomon Levypaja täyttyy loviisalaisen Olli Rädyn teoksista. Olli Räty aloitti maalaamisen jo lapsena harrastajataiteilijaisänsä innoittamana. Työelämässä ollessaan hän piirteli hahmoja kokouspapereiden reunoille, ja noista piirustuksista hän edelleenkin löytää aiheita taiteeseensa. 1960-luvulla Räty ryhtyi tekemään veistoksia. Niissä hän on hyödyntänyt luovasti eri materiaaleja, kuten tuulen kaatamia puita, betonia ja vaneria. Olli Räty piti vaimonsa kanssa vuoteen 2016 saakka Virroilla Taide Nuuttila -taidekeskusta, jonka laajoissa kesänäyttelyissä oli mukana sekä kotimaisia että ulkomaisia taiteilijoita. Nyt Taide Nuuttilasta huolehtii seuraava sukupolvi, ja Olli Räty on keskittynyt uuden idyllisen Loviisan-kotinsa pihamaan koristeluun taiteellaan. Olli Räty oli Virroilla vielä asuessaan mukana Maaseudun Sivistysliiton Pirkanmaan ITE-kartoituksessa, josta vuonna 2017 julkaistu Mikko Kallion blogi avaa muistoja.

Lisää tietoa Stockforsin taidekesästä Pyhtään kunnan kotisivulta.

Yksityiskohta Olli Rädyn teoksesta. Kuva Veli Granö, MSL:n arkisto.
Timo Peri: Luovuus muutoksen työkaluna. Kuva taiteilijan arkistosta.

Uusimmat tapahtumat

Ei valittuja tapahtumia