Tapahtumat

Risto Martikaisen kuvakudoksia Valamossa

Ihanan teeskentelemätön elämä
Risto Martikaisen muistonäyttely
Valamon opisto, Heinävesi
17.10.2020–10.1.2021

Risto Martikainen, itseoppinut taiteentekijä, odotti kovasti 60-vuotispäiviään, mutta ei ehtinyt niitä kokea. Pikkuserkut ja ystävät päättivät viettää vuosipäivää muistonäyttelyn merkeissä. Luontevaksi paikaksi valikoitui Valamon opisto. Martikainen asui useita vuosia Valamossa talkoolaisena ja taiteilijana ja on saanut harvinaisen kunnian tulla haudatuksi luostarin hautausmaalle.

”Risto Martikainen suunnitteli ja teki itse työnsä. Hänen kuvakudosteostensa aiheena oli usein eri puolilla Suomea ja Eurooppaa sijaitsevat kirkot, joihin hän oli matkoillaan tutustunut. Hän oli ainutlaatuinen ja rohkea ihminen, joka ei antanut lievän CP-vammansa sanella elämäänsä ja sen mahdollisuuksia. Hän oli innokas valokuvaaja ja kesäteatterilainen, ja hänen viimeiseksi valloituksekseen jäi elokuvarooli suomalaisessa elokuvassa”, kirjoittavat näyttelyn toteuttajat.

Martikainen kutoi teoksiaan kangaspuilla, normaalista poiketen nurjalta puolelta. Lankana hän käytti matonkuteita. Hän teki myös kanavatöitä ja ryijyjä.

Näyttelyn toteuttajia mahdollisissa lisätietojen pyynnöissä edustaa Anne-Maarit Tuhkanen. anne.tuhkanen@hotmail.fi. Maaseudun Sivistysliitto on näyttelyn taustakumppanina.

Lisätietoja näyttelystä Facebookissa.