Taide ja kulttuuri

ITE-taide

Suomalainen nykykansantaide – ITE-taide – on Maaseudun Sivistysliiton toiminnan keskeinen aihepiiri. Nostamme esiin itseoppineita taiteilijoita ja huolehdimme, että ITE-taide säilyy olennaisena osana kulttuuriperintöä.

Nykykansantaiteen kartoituksemme on pitkäjänteisyydessään ja systemaattisuudessaan kansainvälisesti ainutlaatuista. Omaleimainen on myös ITE-museon malli. Se on Kokkolan kaupungin ja Maaseudun Sivistysliiton yhteistoiminnan muoto, joka palvelee koko Suomea ja ulottuu kansainvälisiinkin verkostoihin.

ITE-taiteen ensimmäiset kartoitukset MSL aloitti vuonna 1998. Taidemuoto on saanut osakseen laajasti kiinnostusta. Moni on kokenut elämänsä ensimmäisen museovierailun tutustuessaan ITE-näyttelyyn.

Ajankohtaista ITE-taiteesta löydät täältä.

ITE-taide sosiaalisessa mediassa:
facebooktwitterinsta

Kuvassa yllä on kauhajokelaisen ITE-taiteilijan Alpo Koivumäen Sapelihammaskissat. Kuva Hannu Paju.


 

MSL toimii ITE-taiteen parissa monenlaisin tavoin.

Kartoitukset, dokumentointi, esittely

Etsimme kylien kätköistä itseoppineita taiteilijoita. Puolet Suomesta on jo kartoitettu, ja tekijöitä on löytynyt satoja. ITE-taiteilijoita, heidän tuotantoaan ja elinpiirejään dokumentoidaan kuvin, filmein ja julkaisuin. Tuloksia esitellään näyttelyissä ja tallennetaan sähköiseen arkistoon.

Näyttelyt, tapahtumat, festivaalit

ITE-taiteen näyttelyitä ja tapahtumia toteutamme yhteistyössä museoiden ja taidelaitosten kanssa aktiivisesti eri puolilla maata – ja kansainvälisestikin. Suomen itäisin kulttuurifestivaali, Ilomantsin Karhufestivaali on kehkeytymässä vetovoimaiseksi puunveistotaiteen kesätapahtumaksi.

ITE-museo ja ITE-kokoelma

ITE-museon ja ITE-kokoelman esite. Kannessa Katja Skinnarin valokuva Mirjami Raution teoksesta Kotka (yksityiskohta). Ulkoasu: Marko Mäkinen.ITE-museo on ainutlaatuinen yhteistoiminnan malli, osapuolinaan Kokkolassa toimiva K.H. Renlundin museo ja Maaseudun Sivistysliitto. Museon vakituiset näyttelytilat ovat Kokkolassa, jossa myös MSL:n ITE-kokoelmaa hoidetaan museoammatillisin voimin. Liikkuvan museon konseptilla tuotamme valtakunnallisesti näyttelyitä ja tapahtumia yhdessä eri museoiden kanssa. Kokoelmasta on mahdollisuus antaa myös pitkäaikaisia teoslainoja. ITE-taiteen kartoitukset tuottavat uusia ideoita, sisältöjä ja taiteilijalöytöjä museotyöhön.

 

DigITE-tietokanta ja ITEnet

ITE-kirjaimetDigITE-tietokantaan on tallennettu tietoa ITE-kokoelman teoksista sekä kuva-aineistoa taiteilijoista ja taideympäristöistä. ITE-taiteen kotisivu www.itenet.fi on oikotie ITE-taiteen taustoihin, tekijöihin ja ajankohtaiseen toimintaan. Kotisivulta pääsee myös tutkimaan DigITE-tietokantaa.

 

Verkostot ja asiantuntijatyö

On-the-map-kansikuva2MSL on aktiivisesti mukana ITE-taiteesta kiinnostuneiden asiantuntijoiden verkostoissa, kuten ITE-taiteen kannatusyhdistys ITE ry:n toiminnassa ja museoalan tapahtumissa.

Kansainvälinen toimintamme kanavoituu European Outsider Art Association (EOA) -verkoston kautta. Toimimme myös outsider-taideympäristöistä kiinnostuneiden asiantuntijoiden eurooppalaisessa intressiryhmässä, joka pitää yllä aktiivista Facebook-sivua.

 

 

 


 

Termejä: ITE-taide – outsider-taide –  erityistaide

ITE-taide tarkoittaa suomalaista nykykansantaidetta.

Outsider-taide on kansainvälisenä käsitteenä kattavampi ja kokoaa varsin laajasti yhteen akateemisen taide-elämän ulkopuolista taidetta. ITE-taide kuuluu siis outsider-taiteen kenttään sen yhtenä osa-alueena.

Erityistaide on puolestaan viime vuosina vakiintunut käsite, jolla tarkoitetaan erityistä tukea tarvitsevien ihmisten taidetta.

Lisätietoa ITE-taiteesta

ITE-taiteen ajankohtaisia tapahtumia, taustoja ja taiteilijaesittelyjä kotisivulla ITEnet
Vilkasta keskustelua ja tuoreita kuvia Facebook-sivulla ITE-taide
ITE-taide Wikipediassa
Ajankohtaiset ITE-kartoitukset ja -tapahtumat
ITE-taiteen julkaisut kirjastossa
Päättyneet ITE-hankkeet arkistossa