- Alpo Koivumäki on tunnetuimpia ITE-taiteilijoita. Sapelihammaskissat, 2015. Kuva: Hannu Paju.
ITE-kartoitusten sivusto
kertoo Maaseudun Sivistysliiton perustyöstä ITE-taiteen etsimisessä ja dokumentoinnissa. Siirry sivustolle ITE-kartoitukset.
ITEnet-sivusto
on ylläpitämämme kanava, jossa esitellään ITE-taiteen käsitettä ja ilmentymismuotoja, keskeisimpiä taiteilijoita, taideympäristöjä, videoita sekä eri tahojen toteuttamaa ajankohtaista toimintaa ITE-taiteen parissa. Siirry sivustolle www.itenet.fi.
ITE-taide sosiaalisessa mediassa
Suomalainen nykykansantaide – ITE-taide – on Maaseudun Sivistysliiton toiminnan keskeinen aihepiiri. Nostamme esiin itseoppineita taiteilijoita ja huolehdimme, että ITE-taide säilyy olennaisena osana kulttuuriperintöä.
”Itse tehdyn elämän” ajatus viitoittaa liiton toimintaa syvemminkin. Kunnioitamme kunkin yksilön erilaisuutta sekä tuemme luovuutta, rohkeutta ja paikallisesta kulttuurista ja ympäristöstä kumpuavaa toimintaa. Maaseudun Sivistysliiton toiminta kannustaa ihmisiä luovaan ajattelutapaan ja omaan elämänpiiriinsä vaikuttamiseen.
Nykykansantaiteen kartoituksemme on pitkäjänteisyydessään ja systemaattisuudessaan kansainvälisesti ainutlaatuista. Omaleimainen on myös ITE-museon malli. Se on Kokkolan kaupungin ja Maaseudun Sivistysliiton yhteistoiminnan muoto, joka palvelee koko Suomea ja ulottuu kansainvälisiinkin verkostoihin.
ITE-taiteen ensimmäiset kartoitukset MSL aloitti vuonna 1998. Taidemuoto on saanut osakseen laajasti kiinnostusta. Moni on kokenut elämänsä ensimmäisen museovierailun tutustuessaan ITE-näyttelyyn.
Maaseudun Sivistysliitto toimii ITE-taiteen parissa monenlaisin tavoin.
Kartoitukset, dokumentointi, esittely
Etsimme kylien kätköistä itseoppineita taiteilijoita. Yli puolet Suomesta on jo kartoitettu, ja tekijöitä on löytynyt satamäärin. ITE-taiteilijoita, heidän tuotantoaan ja elinpiirejään dokumentoimme kuvin, filmein ja julkaisuin. Tuloksia esittelemme näyttelyissä yhteistyössä museoiden kanssa. Kartoituksissa myös tallennamme taiteilijatietoja ja kuvastoa sähköiseen arkistotietokantaan. Yhä enemmän pyrimme tuottamaan tietoa avoimista ITE-taidekohteista myös matkailutoimijoiden käyttöön ja jaettavaksi matkailijat ja retkeilijät tavoittavilla digitaalisilla alustoilla.
- Nykykansantaiteilija Erkki Pekkarinen ja tuohipuku. Kuva Veli Granö.
- ITE-taiteilija Martti Hömpin veistos Trio Pönttöpäät -teoskokonaisuudesta. Kuva Veli Granö.
- Kainuun ITE-kartoitus. Väinö Halosen Susi-veistos. Kuva Pekka Agarth.
- Pohjois-Pohjanmaan ITE-kartoitus. Heikki Junnon Enkeli. Kuva Lauri Oino.
- ITE Pohjanmaalla -kartoitus -loppujulkaisu
Näyttelyt, tapahtumat, festivaalit
ITE-taiteen näyttelyitä ja tapahtumia toteutamme yhteistyössä museoiden ja taidelaitosten kanssa eri puolilla maata – ja kansainvälisestikin. Suomen itäisin kulttuurifestivaali, Ilomantsin Karhufestivaali on kehkeytynyt vetovoimaiseksi puunveistotaiteen kesätapahtumaksi. Olemme myös kumppanina ITE-kesäkaupunki Parkanon vuotuisissa, ympäri kaupunkia levittäytyvissä näyttelyissä.
- Ilo ylimmillään. Vuoden 2020 ITE-taiteilija Paula Huhtasen maalauksia, Ilomantsi, Katri Vala Kulttuurikeskus 2020.
- ITE ART, Outsider Art Museum, Amsterdam, Korine ja Max E. Ammannin kokoelmanäyttely 2018–19.
- ITE teossa Työväenmuseo Werstaalla Tampereella 2018.
- ITEpäisyys. Kokkolassa ITE-museossa ja Joensuun taidemuseossa 2017–2018.
- ITE metsällä ja savannilla Suomen Metsästysmuseossa Riihimäellä 2016 ja Kokkolassa ITE-museossa 2017.
- ITE käsillä. Käsityöpohjaista ITE-taidetta Kokkolassa ITE-museossa 2016 ja Oulussa 2017.
- ITE-museon kesänäyttely 2015 raotti ovia taiteilijakotien tunnelmiin.
- Taivas kattona – hengellisen kansantaiteen näyttely Valamon kulttuurikeskus ja ITE-museo, 2015–2016. Kuvassa Katarzyna Gawlowa: Maria, Jeesus-lapsi ja enkeleitä.
- Juhannusmorsian-performanssi Karesuvannossa Lapin ITE-kartoituksessa 2012. Kuvassa Essi Korvan puuveistos.
- Karhufestivaali, vuodesta 2014, Ilomantsi
ITE-kokoelma ja ITE-museo
Maaseudun Sivistysliitto on vuosien ajan kartuttanut ITE-taiteen kokoelmaa, josta annamme lainoja museoille ja muille näyttelyiden järjestäjille. Olemme tallettaneet kokoelman Kokkolaan K.H. Rendlundin museon hoitoon.
MSL ja Kokkolan kaupungin kesken on voimassa ITE-museon nimeä kantava yhteistyösopimus, jonka puitteissa kokoelmaa hoidetaan ja käytetään näyttelytoiminnassa.
ITE-museon näyttelytilat ovat Kokkolassa K.H. Renlundin museossa, joka säännöllisesti toteuttaa aihepiiristä näyttelytoimintaansa. ITE-museon konsepti mahdollistaa näyttely- ja tapahtumatuotannot muidenkin museoiden ja verkostojen kanssa. Kokoelmasta on mahdollisuus antaa myös pitkäaikaisia teoslainoja. ITE-taiteen kartoitukset tuottavat uusia ideoita, sisältöjä ja taiteilijalöytöjä museotyöhön.
ITE-taiteen arkistotietokanta palvelee tutkijoita ja kuraattoreja
Collecte-arkistotietokantaan on tallennettu tietoa ITE-kokoelman teoksista sekä kuva-aineistoa taiteilijoista ja taideympäristöistä. Tietokantaa täydennetään jatkuvasti ITE-kartoitustemme yhteydessä.
Tietokanta on tarkoitettu ammatilliseen käyttöön, mm. tutkijoille ja näyttelyiden kuraattoreille. Jos tarvitset käyttäjätunnuksia, ota yhteyttä kulttuuriosastoomme: raija.kallioinen(at)msl.fi.
Tavoitteena on liittää arkistotietokanta Finnaan, jolloin sen sisältö tulee avoimesti saavutettavaksi.
ITEnet-kotisivu on ITE-taiteen tärkein tietopankki
Maaseudun Sivistysliitto pitää yllä ITE-taiteen kotisivua www.itenet.fi. Se on tärkein ja laajin tietopankki ITE-taiteen taustoihin, tekijöihin ja eri tahojen toteuttamaan ajankohtaiseen toimintaan. Sivustolta löytyy myös tietoa yleisölle avoinna olevista ITE-taideympäristöistä ja linkkejä ITE-videoihin. Sivuston keskeiset sisällöt ovat saatavilla myös englanniksi.
Verkostot ja asiantuntijatyö
Maaseudun Sivistysliitto on aktiivisesti mukana ITE-taiteesta kiinnostuneiden asiantuntijoiden ja taiteen marginaalialueiden toimijoiden verkostoissa sekä museoalan tapahtumissa.
Olemme asiantuntijoista koostuvan ITE-taiteen kannatusyhdistys ITE ry:n yhteisöjäsen ja pidämme huolta yhdistyksen käytännön asioista.
Kansainvälinen toimintamme kanavoituu European Outsider Art Association (EOA) -verkoston kautta. Yhdessä Kettuki ry:n ja K.H. Renlundin museon kanssa olemme valmistelemassa Suomeen järjestettävää EOA-verkoston kansainvälistä konferenssia. Konferenssi toteutuu vuonna 2022 Hämeenlinnassa. Valmisteluvaiheessa järjestämme konferenssiin johdattavaa webinaarien sarjaa yhdessä Kettukin ja muiden kumppaneiden kanssa.
Toimimme outsider-taideympäristöistä kiinnostuneiden asiantuntijoiden eurooppalaisissa verkostoissa, joissa mm. pidetään yllä aktiivista Facebook-sivua.
Maaseudun Sivistysliitto on mukana Euroopan kulttuuripääkaupngin titteliä tavoittelevien kolmen kaupungin hankkeissa yhteistyökumppanina. Osaan näistä hankkeista sisältyy ITE-taiteen sisältöjä ja kansainvälisen outsider-taiteen verkoston yhteistyötä.
Erityisen tärkeitä kumppaneitamme ovat Ilomantsin kunta, jonka kanssa toteutamme Karhufestivaalia, Kokkolan kaupunki, jonka kanssa on voimassa ITE-museoyhteistyön sopimus sekä ITE-taiteen kesäkaupunki Parkano, jonka näyttelyviestinnässä olemme vahvasti mukana.
Termejä: ITE-taide – outsider-taide – erityistaide
ITE-taide tarkoittaa suomalaista nykykansantaidetta.
Outsider-taide on kansainvälisenä käsitteenä kattavampi ja kokoaa varsin laajasti yhteen akateemisen taide-elämän ulkopuolista taidetta. ITE-taide kuuluu siis outsider-taiteen kenttään sen yhtenä osa-alueena.
Erityistä tukea tarvitsevien taide on puolestaan viime vuosina vakiintunut käsite, jolla nimensä mukaisesti tarkoitetaan erityistä tukea tarvitsevien ihmisten taidetta.
Lisätietoa ITE-taiteesta
- ITE-videoita Maaseudun Sivistysliiton YouTube-kanavan soittolistoilla ITE Pirkanmaalla, ITE Saimmaalla, ITE Satakunnassa.