Taide ja kulttuuri

ITE-taide

Ajankohtaista tietoa Maaseudun Sivistysliiton ITE-taiteen toiminnasta löydät tältä teemasivustoltamme.

ITE-taide sosiaalisessa mediassa:
facebooktwitterinsta

 

Suomalainen nykykansantaide – ITE-taide – on Maaseudun Sivistysliiton toiminnan keskeinen aihepiiri. Nostamme esiin itseoppineita taiteilijoita ja huolehdimme, että ITE-taide säilyy olennaisena osana kulttuuriperintöä.

”Itse tehdyn elämän” ajatus viitoittaa liiton toimintaa syvemminkin. Kunnioitamme kunkin yksilön erilaisuutta sekä tuemme luovuutta, rohkeutta ja paikallisesta kulttuurista ja ympäristöstä kumpuavaa toimintaa. Maaseudun Sivistysliiton toiminta kannustaa ihmisiä luovaan ajattelutapaan ja omaan elämänpiiriinsä vaikuttamiseen.

Nykykansantaiteen kartoituksemme on pitkäjänteisyydessään ja systemaattisuudessaan kansainvälisesti ainutlaatuista. Omaleimainen on myös ITE-museon malli. Se on Kokkolan kaupungin ja Maaseudun Sivistysliiton yhteistoiminnan muoto, joka palvelee koko Suomea ja ulottuu kansainvälisiinkin verkostoihin.

ITE-taiteen ensimmäiset kartoitukset MSL aloitti vuonna 1998. Taidemuoto on saanut osakseen laajasti kiinnostusta. Moni on kokenut elämänsä ensimmäisen museovierailun tutustuessaan ITE-näyttelyyn. Kuvassa yllä on kauhajokelaisen ITE-taiteilijan Alpo Koivumäen Sapelihammaskissat. Kuva Hannu Paju.


 

MSL toimii ITE-taiteen parissa monenlaisin tavoin.

Kartoitukset, dokumentointi, esittely

Etsimme kylien kätköistä itseoppineita taiteilijoita. Yli puolet Suomesta on jo kartoitettu, ja tekijöitä on löytynyt satoja. ITE-taiteilijoita, heidän tuotantoaan ja elinpiirejään dokumentoidaan kuvin, filmein ja julkaisuin. Tuloksia esitellään näyttelyissä ja tallennetaan sähköiseen arkistoon.

Näyttelyt, tapahtumat, festivaalit

ITE-taiteen näyttelyitä ja tapahtumia toteutamme yhteistyössä museoiden ja taidelaitosten kanssa aktiivisesti eri puolilla maata – ja kansainvälisestikin. Suomen itäisin kulttuurifestivaali, Ilomantsin Karhufestivaali on kehkeytymässä vetovoimaiseksi puunveistotaiteen kesätapahtumaksi.

ITE-museo ja ITE-kokoelma

ITE-museon ja ITE-kokoelman esite. Kannessa Katja Skinnarin valokuva Mirjami Raution teoksesta Kotka (yksityiskohta). Ulkoasu: Marko Mäkinen.ITE-museo on ainutlaatuinen yhteistoiminnan malli, osapuolinaan Kokkolassa toimiva K.H. Renlundin museo ja Maaseudun Sivistysliitto. Museon vakituiset näyttelytilat ovat Kokkolassa, jossa myös MSL:n ITE-kokoelmaa hoidetaan museoammatillisin voimin. Liikkuvan museon konseptilla tuotamme valtakunnallisesti näyttelyitä ja tapahtumia yhdessä eri museoiden kanssa. Kokoelmasta on mahdollisuus antaa myös pitkäaikaisia teoslainoja. ITE-taiteen kartoitukset tuottavat uusia ideoita, sisältöjä ja taiteilijalöytöjä museotyöhön.

 

ITE-taiteen tietokanta

Collecte-tietokantaan on tallennettu tietoa ITE-kokoelman teoksista sekä kuva-aineistoa taiteilijoista ja taideympäristöistä. Tietokanta on tarkoitettu ammatilliseen käyttöön, mm. tutkijoille. Ota yhteyttä kulttuuriosastoomme, jos tarvitset tunnukset: raija.kallioinen(at)msl.fi. Tavoitteena on liittää tietokanta Finnaan, jolloin sen sisältö tulee avoimesti saavutettavaksi.

Kotisivu ITEnet

ITE-kirjaimetITE-taiteen kotisivu www.itenet.fi on oikotie ITE-taiteen taustoihin, tekijöihin ja ajankohtaiseen toimintaan. Kotisivulta pääsee myös tutkimaan tietokantamme vanhempaa versiota, DigITEä.

 

Verkostot ja asiantuntijatyö

On-the-map-kansikuva2MSL on aktiivisesti mukana ITE-taiteesta kiinnostuneiden asiantuntijoiden verkostoissa, kuten ITE-taiteen kannatusyhdistys ITE ry:n toiminnassa ja museoalan tapahtumissa.

Kansainvälinen toimintamme kanavoituu European Outsider Art Association (EOA) -verkoston kautta. Toimimme myös outsider-taideympäristöistä kiinnostuneiden asiantuntijoiden eurooppalaisessa intressiryhmässä, joka pitää yllä aktiivista Facebook-sivua.

 

 

 


 

Termejä: ITE-taide – outsider-taide –  erityistaide

ITE-taide tarkoittaa suomalaista nykykansantaidetta.

Outsider-taide on kansainvälisenä käsitteenä kattavampi ja kokoaa varsin laajasti yhteen akateemisen taide-elämän ulkopuolista taidetta. ITE-taide kuuluu siis outsider-taiteen kenttään sen yhtenä osa-alueena.

Erityistaide on puolestaan viime vuosina vakiintunut käsite, jolla tarkoitetaan erityistä tukea tarvitsevien ihmisten taidetta.

Lisätietoa ITE-taiteesta

ITE-taiteen ajankohtaisia tapahtumia, taustoja ja taiteilijaesittelyjä kotisivulla ITEnet
Vilkasta keskustelua ja tuoreita kuvia Facebook-sivulla ITE-taide
ITE-taide Wikipediassa
Ajankohtaiset ITE-kartoitukset ja -tapahtumat
ITE-taiteen julkaisut kirjastossa
Päättyneet ITE-hankkeet arkistossa