Tuhannen karhun maa, vieraita odottaa
Teksti: Lauri Jänis
Ilomantsin merkittävimmäksi tapahtumaksi kuudessa vuodessa noussut Karhufestivaali houkuttaa kävijöitä elokuussa.
Karhufestivaalin erikoispiirteenä on laaja-alaisuus ja monipuolisuus. Todellinen kansanjuhla kokoaa kävijöitä ympäri Suomen. Karhufestivaali ja ITE-taide koskettavat myös niitä ihmisryhmiä, jotka eivät ole kulttuurin vakituisia suurkuluttajia. Karhufestivaalilla kulttuuri kuuluu koko kansalle.
Festivaaleilla on hauska kuunnella ihmisten näkemyksiä karhuveistoksista. Varsin seikkaperäiset ja näkemykselliset arviot veistetyistä karhuista muistuttavat meidän kaikkien oikeuksista kokea taide niin kuin itse parhaaksi näemme. Juttelu ja ajatustenvaihto teoksista synnyttävät kulttuurisen keskusteluilmapiirin.
”Miten sie näät tuon karhun?”
”Onko tossa koko karhun vuodenkierto?”
”Miks tuo kotka hyökkää karhun kimppuun?”
”Tuohan on kun meijän perhe.”
Keskustelun avaukset ja tulkinnat kertovat taiteen kokemisen moninaisuudesta. Useat eri kulmista otetut kuvat leviävät sosiaalisessa mediassa ja synnyttävät kommentteja, mutta myös halun osallistua festivaaleille tulevina vuosina.
Tavallisen ihmisen taituruutta parhaimmillaan
Karhufestivaali jatkaa hyvällä tavalla sitä perinnettä, jota jo lähes kokonaan loppuneet tukkilaiskisat tai kylien väliset mittelöt edustivat. Tavallisen ihmisen taituruus ja ITE-taide ovat kansankulttuuria parhaimmillaan.
Veistokilpailujen lisänä on laaja oheistarjonta, josta vierailija voi valita itselleen kiinnostavia tapahtumia. Läheisen baarin illat festivaalin aikaan ovat ikimuistoiset: kun Juice Leskisen Ilomantsi-kappale raikuu täpötäydessä baarissa ja kertosäe lauletaan yleisön kanssa yhdessä, ollaan kuin konsanaan suuressa maailmassa.
Ilomantsin torille syntyy aito ja välitön festivaalitori, jossa paikalliset ja vierailijat kohtaavat toisensa. Tunnelma on uniikki, ja turistit hämmästelevät Ilomantsin vilkkautta.
Villiruokafestivaali yhdistää luovuutta ja puhdasta luontoa
Samaan aikaan Karhufestivaalin kanssa pidettävä Villiruokafestivaali kasvattaa myös kovasti suosiotaan. Kymmenet ruokapisteet ja myyntikojut levittäytyvät Ilomantsin keskustaan. Villiruoka houkuttaa ruuantarjoajat luoviin ratkaisuihin ja tuomaan esiin luonnon raaka-aineita, joiden käyttöä kannattaa muulloinkin lisätä.
Ilomantsin luonto tarjoaa maailman puhtaimpia luonnontuotteita, joiden kerääminen jää vuosi vuodelta harvempien kerääjien tehtäväksi. Villiruokaa kannattaa suosia: nuoretkin innostuvat tuotteista, kun luovuus ja kekseliäisyys otetaan käyttöön. Hampurilaisen pihvi syntyy jauhetusta järvikalasta, kastikkeeseen sekoitetaan villiyrttejä ja sämpylään luonnonkasveja makua antamaan.
Ilomantsissa elokuun puoliväli on mitä parhainta aikaa. Luonnonantimien tarjonta on runsaimmillaan, säät suosivat ja ihmiset ovat puheliaita. Festivaalit antavat elämyksiä, tukevat matkailua ja antavat energiaa pitkälle syksyyn. Me teemme parhaamme, että vieraat viihtyvät: siis olkaa tervetulleita kokemaan ainutlaatuinen tunnelma ja taide rikkaimmillaan.
Lauri Jänis
Olen 52-vuotias ilomantsilainen teatteriohjaaja ja näytelmäkirjailija. Toimin myös Ilomantsin matkailuyhdistyksen puheenjohtajana. Karhufestivaaleilla vastaan torin kulttuuriohjelmasta ja juonnoista.