Yleisölle

Matkailijalle

Ilomantsi – karjalaisuutta ajassa

Ilomantsi on monipuolinen matkailukunta. Tarjolla on mahtavat maisemat luonnossa liikkujalle, nähtävyyksiä ja tapahtumia kulttuurikulkijalle, makoisaa ja maittavaa hyvän ruuan – ja juoman – ystävälle.

Elias Lönnrot teki 1800-luvun alkupuolella runonkeruumatkoja Ilomantsiin ja merkitsi muistiin ilomantsilaisten runonlaulajien säkeitä, joista syntyi mm. Kanteletar. Ilomantsilaiset runonlaulajien pirtit ovat suojeltuja kulttuurirakennuksia. Runonlaulun historiaan voi tutustua Parppeinvaaran Runokylässä, jossa kesäisin helkkyvät kantelesävelet. Samassa pihapiirissä Ravintola Parppeinpirtti vaalii karjalaista ruokaperinnettä.

Möhkön ruukki esittelee raudanvalmistuksen historiaa ja Möhkön metsäistä aikaa, Taistelijan Talo ja Rajakenraalin maja ovat sotahistoriamme keskeisimpiä tutustumiskohteita.

Viehättäviä vierailukohteita ovat Nukke- ja nalletalo, yli 3000 nuken ja nallen koti, sekä Piirolan Piha, Suomen itäisin Taitokeskus, joka tarjoaa kulttuuria ja kädentaitoja. Hiljaisuuden kohtaa kauniissa kirkoissamme. Evankelis-luterilainen kirkko (1796) “Sadan enkelin kirkko” on yksi Suomen värikkäimmistä kuvakirkoista ja Pyhän Profeetta Elian kirkko (1892) Suomen suurin ortodoksinen puukirkko.

Ilomantsin luonto on soiden, vaarojen, aarniometsien ja vesistöjen vaihteleva kokonaisuus. Puhtaan luonnon lumon voi aistia upeissa harjumaisemissa, Karjalan Kierroksen vaellusreiteillä patikoiden, aarniometsän keskellä kiemurtelevalla Koitajoella meloen ja keväthangilla hiihtäen. Vierailun kruunaa paikalliset herkut; karjalanpiiroot ja vatruskat sekä Hermannin Viinitilan tuotteet niin paikan päällä nautittuna kuin kotiin vietyinä tuliaisina.

Ilomantsi tarjoaa elämyksiä kaikkina vuodenaikoina,
olet sydämellisesti tervetullut!

LÄHDE: Visit Karelia, Ilomantsi.

Tutustu tarkemmin: Visit Ilomantsi

Tutustu Ilomantsin vuoden 2020 matkailijan oppaaseen! 

Oppaassa laajasti tietoa tutustumiskohteista ja
kattava listaus majoituspalveluista.