Veistäjille

Karhunveiston pikakilpailun säännöt 2020

Ilomantsissa 13.–15.8.2020
Karhufestivaali Vapaa tyyli/ Freestyle
PIKAVEISTOKILPAILU lauantaina 15.8.2020 klo 11–13

Karhufestivaalien veistäjät haastetaan mukaan mielikuvituksensa koko voimalla yhdistämään kekseliäisyys teknisiin taitoihin. Vapaatyyli  Freestyle!

PIKAVEISTOKILPAILUN SÄÄNNÖT 2020

Karhunveiston pikakilpailu 15.8.2020
Karhunveiston pikakilpailun teemana on vuonna 2020 Vapaa tyyli / Freestyle. Veistäjät haastetaan mukaan mielikuvituksensa koko voimalla yhdistämään kekseliäisyys teknisiin taitoihin. Moottorisahaveisto sekä karhu aiheena ovat edelleen kisan ytimenä, mutta veistosten pintakäsittelylle ei aseteta rajoja.

 

Ilmoittautuminen

Kilpailun ilmoittautumisaika on 30.4.2020 saakka. Ilmoittaudu käyttäen kotisivullamme karhufestivaali.fi olevaa lomaketta tai lähetä ilmoittautuminen osoitteeseen raija.kallioinen@msl.fi.

Kilpailijoiden valinta

Pikakilpailuun otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä enintään 30 veistäjää. Mikäli osallistujapaikkoja on jäljellä, kilpailuun voi ilmoittautua vielä Ilomantsissa Karhufestivaaleilla kisatoimistossa kilpailupäivänä lauantaina 15.8.2020 kello 8–10.

Ilmoittautuneille lähetetään kirje, jossa annetaan tarkemmat ohjeet muun muassa veistopaikoista sekä majoittumisesta ja ruokailujärjestelyistä. Osallistujat vastaavat itse matka- ja majoituskuluistaan.

Kilpailijan tulee olla vähintään 16-vuotias. Alle 18-vuotiaan kilpailijan ilmoittautumisessa tulee olla liitteenä huoltajan suostumus.

Veistäminen

Veistettävä teos tehdään annetusta puusta. Pölkyn pituus on noin 150 cm ja halkaisija latvaosasta vähintään 45 cm. Pölkystä saa irrotella palasia ja niitä saa yhdistellä vapaasti. Vuonna 2020 veistosten pintakäsittelylle ei aseteta rajoituksia. Sallittua on esimerkiksi veistosten maalaaminen, pinnan työstäminen ja koristeleminen myös omilla materiaaleilla sekä veistosten osien liimaaminen, ruuvaaminen tai naulaaminen.

Käytettävät aineet ja työskentelytavat eivät saa aiheuttaa haittaa tai vaaraa ympäristöön. Yli jäävät aineet on veistäjän vietävä pois tai hävitettävä asianmukaisesti. Järjestäjä vastaa purun ja puuaineksen raivaamisesta. Pintakäsittely kaasuliekillä on sallittu noudattaen huolellista turvallisuutta, mutta avotulen käyttö on kielletty.

Veistäjällä on oikeus kilpailun tulosten julkistamisen jälkeen halutessaan tehdä veistoksen pinnan suojauskäsittely.

Työkalut, varusteet ja työturvallisuus

Veistotyökaluna tulee käyttää moottorisahaa ja lisäksi voi käyttää myös muita puuntyöstövälineitä.

Veistäjä tuo kilpailuun tarvitsemansa sahan ja muut työkalut, pintakäsittelyaineet ja -tarvikkeet, polttoaineen ja teräketjuöljyn (eko) sekä mahdollisesti tarvitsemansa jatkojohdot.

Veistäjän on käytettävä turvavarusteina vähintään viiltosuojahousuja, turvakenkiä sekä kuulonsuojaimia ja silmäsuojia. Kilpailija tuo kisapaikalle omat turvavarusteensa.

Veistäjä huolehtii itse omasta vakuutuksestaan.

Veistäjä sitoutuu noudattamaan työskentelytapaa, jossa huomioi oman sekä muiden kilpailijoiden ja yleisön turvallisuuden.

Veistäjä allekirjoittaa ennen kilpailua vastuuvapaussopimuksen.

Työskentelyaikataulu

Kilpailu toteutetaan lauantaina 15.8.2020 klo 11–13 Katri Vala -kulttuurikeskuksen Karhuareenalla.

Arvostelu ja palkinnot

Kilpailun teemana on Vapaa tyyli / Freestyle. Veistäjät haastetaan kekseliäisiin, luoviin ja persoonallisiin tapoihin kuvata karhua.

Karhunveiston pikakilpailun kolme parasta teosta valitaan yleisöäänestyksellä. Yleisöäänestys suoritetaan veistoajan päätyttyä. Palkinnot: 1. sija 700 €, 2. sija 400 €, 3. sija 300 €.

Veistosten omistajuus

Kilpailuissa veistetyt työt jäävät Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksen omistukseen. Veistoksista laaditaan kirjallinen luovutussopimus. Joitakin karhuja on varattu ns. sponsorikarhuiksi toimintaa tukeville yrityksille. Omistaja varaa oikeuden myös veistosten huutokauppaamiseen. Tuleva omistaja vastaa veistosten esilläpidosta, ylläpidosta ja säilytyksestä.

Maaseudun Sivistysliitto varaa oikeuden valita kaksi veistosta ITE-taiteen kokoelmaansa.

Kuvaaminen

Kilpailun yhteydessä otettavia valokuvia ja tallenteita on järjestäjillä oikeus käyttää aiheeseen liittyvässä viestinnässään.

 Järjestäjät

Pikaveistokilpailun järjestäjinä ovat Maaseudun Sivistysliitto ry ja MSL:n Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys yhteistyössä Ilomantsin kunnan kanssa. Kilpailu kuuluu osana Karhufestivaaliin 2020 sekä ITE-taiteen juhlavuoden ohjelmistoon.