Veistäjille

Karhunveiston mestaruuskilpailun säännöt 2020

Karhufestivaali  Vapaa tyyli / Freestyle
Ilomantsissa 13.–15.8.2020
Karhunveiston mestaruuskilpailu to–pe 13.–14.8.2020

Karhunveistäjät haastetaan tänä vuonna mukaan mielikuvituksensa koko voimalla yhdistämään kekseliäisyys teknisiin taitoihin!

MESTARUUSKILPAILUN SÄÄNNÖT 2020

Karhunveiston mestaruuskilpailu 13.–14.8.2020
Karhunveiston mestaruuskilpailun teemana on vuonna 2020 Vapaa tyyli / Freestyle. Veistäjät haastetaan mukaan mielikuvituksensa koko voimalla yhdistämään kekseliäisyys teknisiin taitoihin. Moottorisahaveisto sekä karhu aiheena ovat edelleen kisan ytimenä, mutta veistosten pintakäsittelylle ei aseteta rajoja.

Ilmoittautuminen

Voit ilmoittautua 30.4.2020 mennessä kotisivullamme www.karhufestivaali.fi olevaa lomaketta käyttäen tai lähetä ilmoittautuminen osoitteeseen raija.kallioinen@msl.fi.

Kilpailijoiden valinta

Kilpailuun otetaan ilmoittautumisten sekä kutsumenettelyn perusteella maksimissaan 40 veistäjää.

Osallistujille lähetetään 9.6.2020 mennessä kirje, jossa annetaan tarkemmat ohjeet muun muassa veistopaikoista sekä majoitusvarausten tekemisestä ja ruokailujärjestelyistä. Osallistujat vastaavat itse matka- ja majoituskuluistaan.

Kilpailijan tulee olla vähintään 16-vuotias. Alle 18-vuotiaan kilpailijan ilmoittautumisessa tulee olla liitteenä huoltajan suostumus.

Veistäminen

Veistettävä teos tehdään annetusta puusta. Pölkyn pituus on noin 250 cm ja halkaisija latvaosasta vähintään 50 cm. Pölkystä saa irrotella palasia ja niitä saa yhdistellä vapaasti. Vuonna 2020 veistosten pintakäsittelylle ei aseteta rajoituksia. Sallittua on esimerkiksi veistosten maalaaminen, pinnan työstäminen ja koristeleminen myös omilla materiaaleilla sekä veistosten osien liimaaminen, ruuvaaminen tai naulaaminen.

Käytettävät aineet ja työskentelytavat eivät saa aiheuttaa haittaa tai vaaraa ympäristöön. Yli jäävät aineet on veistäjän vietävä pois tai hävitettävä asianmukaisesti. Järjestäjä vastaa purun ja puuaineksen raivaamisesta. Pintakäsittely kaasuliekillä on sallittu noudattaen huolellista turvallisuutta, mutta avotulen käyttö on kielletty.

Veistäjälle osoitettu pölkky on mahdollista vaihtaa kerran ennen kilpailun alkua.

Veistäjällä on oikeus kilpailun tulosten julkistamisen jälkeen halutessaan tehdä veistoksen pinnan suojauskäsittely.

Työkalut, varusteet ja työturvallisuus

Veistotyökaluna tulee käyttää moottorisahaa ja lisäksi voi käyttää myös muita puuntyöstövälineitä.

Veistäjä tuo kilpailuun tarvitsemansa työvälineet, pintakäsittelyaineet ja -tarvikkeet, polttoaineen ja teräketjuöljyn (eko) sekä mahdollisesti tarvitsemansa jatkojohdot.

Veistäjän on käytettävä turvavarusteina vähintään viiltosuojahousuja, turvakenkiä sekä kuulosuojaimia ja silmäsuojia. Veistäjä tuo kisapaikalle omat turvavarusteensa.

Veistäjä huolehtii itse omasta vakuutuksestaan.

Vuonna 2020 veistäjällä on poikkeuksellisesti oikeus käyttää yhtä teknistä apuhenkilöä. Veistäjä vastaa, että apuhenkilö käyttää em. turvavarusteita. Veistäjä huolehtii apuhenkilön vakuutuksesta. Veistäjän on ilmoitettava apuhenkilöään koskevat tiedot oman ilmoittautumisensa yhteydessä. Veistoksen tekijätietoihin merkitään ainoastaan veistäjä, ei apuhenkilöä.

Veistäjä sekä hänen mahdollinen apuhenkilönsä sitoutuvat noudattamaan työskentelytapaa, jossa huomioivat oman sekä muiden kilpailijoiden ja yleisön turvallisuuden.

Sekä veistäjä että apuhenkilö allekirjoittavat ennen kilpailua vastuuvapaussopimuksen.

Työskentelyaikataulu

Ilmoittautuminen on torstaiaamuna 13.8. klo 9–11. Kilpailuaika on torstaina klo 12–18 ja perjantaina klo 9–17.

Arvostelu ja palkinnot

Karhunveiston mestaruuskilpailun teemana on vuonna 2020 Vapaa tyyli / Freestyle. Veistäjät haastetaan mukaan mielikuvituksensa koko voimalla yhdistämään kekseliäisyys teknisiin taitoihin. Moottorisahaveisto sekä karhu aiheena ovat edelleen kisan ytimenä, mutta veistosten pintakäsittelylle ei aseteta rajoja.

Arvioinnin perusteet julkistetaan kesäkuussa 2020 Karhufestivaalin kotisivulla.

Palkinnot:
1. sija 1000 €, 2. sija 500 €, 3. sija 300 €.
Erityisin perustein voi tuomaristo myöntää tunnustuspalkintoja yhteensä 400 € arvosta.
Yleisön suosikki 400 €.

Tuomaristo

Kilpailun tuomaristo koostuu järjestäjän valitsemista taiteen, puunkäsittelyn, luonnontuntemuksen ja paikalliskulttuurin edustajista.

Arvioinnin perusteiden pohjalta tuomaristo valitsee kolme palkittavaa teosta.

Palkintojenjako on lauantaina 15.8.2020 klo 15.00.

Kilpailuveistosten omistajuus

Kilpailuissa veistetyt työt jäävät Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksen omistukseen. Veistoksista laaditaan kirjallinen luovutussopimus. Joitakin karhuja on varattu ns. sponsorikarhuiksi toimintaa tukeville yrityksille. Omistaja varaa oikeuden myös veistosten huutokauppaamiseen. Tuleva omistaja vastaa veistosten esilläpidosta, ylläpidosta ja säilytyksestä.

Maaseudun Sivistysliitto varaa oikeuden valita kaksi veistosta ITE-taiteen kokoelmaansa.

Kuvaaminen

Kilpailun yhteydessä otettavia valokuvia ja tallenteita on järjestäjillä oikeus käyttää aiheeseen liittyvässä viestinnässään.

Järjestäjät

Kilpailun järjestäjinä ovat Maaseudun Sivistysliitto ry ja MSL:n Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys yhteistyössä Ilomantsin kunnan kanssa. Kilpailu kuuluu osana Karhufestivaaliin 2020 sekä ITE-taiteen juhlavuoden ohjelmistoon.