Taustaa

Taustaa

Karhufestivaali on Ilomantsissa järjestettävä vuotuinen tapahtuma, joka koostuu puunveistokilpailuista, ITE-taiteesta ja karhuun liittyvästä kulttuuriperinteestä ja monipuolisesta paikallisesta kulttuuriohjelmasta. Tapahtuma on samalla Suomen itäisin kulttuurifestivaali. Se järjestetään elokuussa karhunmetsästyksen alkupäivinä. Pääjärjestäjinä ovat Maaseudun Sivistysliitto alueellisine yhdistyksineen ja Ilomantsin kunta.

Vuotuisten Karhufestivaalien tavoitteena on luoda Ilomantsin kylänraitille puuveistospuisto Tuhannen karhun maa. Kilpailuissa syntyneet karhuveistokset levitetään kesäkaudeksi Ilomantsin kirkonkylälle ja Katri Vala -kulttuurikeskuksen alueelle.

Vuonna 2021 Karhufestivaalia vietetään Ilomantsissa kahdeksatta kertaa. Ajankohta on 13.-15.8.2021 ja teemana on Karhu ja pentu.

Karhufestivaalin historiaa

Karhufestivaali veistokilpailuineen sai alkunsa Maaseudun Sivistysliiton kansainvälisestä Puusta pitkään -hankkeesta. Sen avulla luotiin itseoppineille taiteilijoille ja puutyön taitajille kansainvälisten kohtaamisten ja esillepääsyn väyliä.

Yhteistoimintahanke Puusta pitkään – Näkymiä kansantaiteeseen ja arkiluovuuteen (2012–2014) nosti valokiilaan kansanomaisen puuosaamisen uudistuvia perinteitä Euroopassa. Hanketta toteutettiin Suomessa, Virossa, Liettuassa, Puolassa ja Italiassa.

Tapahtumissa kansanomaisen taiteen tekijät ja puuveistäjät eri maista kohtasivat toisiaan työskentelyn merkeissä. Yhdessä tehden he oppivat toinen toisiltaan ja esittelevät taitojaan yleisölle.

Kansanomaista taidetta tuotiin nähtäville näyttelyiden, festivaalien, kilpailujen, elokuvien, tapahtumien, performanssien, julkaisujen ja työpajatoiminnan kautta. Hankkeen huipentumia olivat puolalaisen nykykansantaiteen näyttely Paratiisin hedelmiä sekä vuonna 2014 Ilomantsissa ensimmäisen kerran järjestetty Karhufestivaali.

Hankkeen vetäjämaa oli Suomi. Rahoittajina toimivat Vaara-Karjalan Leader ry ja Viisari ry ja toteuttajana Maaseudun Sivistysliitto. Kansainväliset Leader-kumppanit olivat Virosta ja Liettuasta sekä asiantuntijakumppanit Puolasta ja Italiasta. Festivaalin toteutus sai tukea Koneen Säätiöltä, Alfred Kordelinin säätiöltä ja Keskitien tukisäätiöltä.

Onnistunut festivaali innoitti Maaseudun Sivistysliiton ja Ilomantsin kunnan jatkamaan Karhufestivaalia vuotuisena tapahtumana veistokilpailuineen.

Karhufestivaalin teemat

2014 Karhu mielessä -festivaali | Karhunveiston maailmanmestaruuskilpailut
2015 Kalevan karhu -festivaali | Karhunveiston pikakilpailu
2016 Mie ja karhu -festivaali | Moottorisahaveiston suomenmestaruuskilpailut
2017 Metsän kansaa -festivaali | Karhunveiston maailmanmestaruuskilpailut
2018 Villi luonto -festivaali | Karhunveiston mestaruuskilpailut
2019 GoBearGo / KouKarhuKou | Karhunveiston mestaruuskilpailut
2020 Vapaa tyyli / Freestyle | Karhunveiston mestaruuskilpailut
2021 Karhu ja pentu / Bear and Cub | Karhunveiston mestaruuskilpailut

Tarkempaa tietoa menneiden vuosien Karhufestivaaleilta löydät Maaseudun Sivistysliiton arkistosivulta.

facebook