Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys järjestää Karhufestivaalin 2024 kutsuveistona ja hakee yritysveiston sponsoreita

ITE-taide, Karhufestivaali, Veistokilpailu, Uutinen
Karhufestivaali 2024 järjestetään torstaista lauantaihin 8.–10. elokuuta, mutta kaksipäiväisen pariveistokilpailun ja yritysveistopäivän järjestys on vielä auki. Kuva Riitta Ryynänen

Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys järjestää vuoden 2024 Karhufestivaalilla kaksi päivää kestävän moottorisahataiteen kutsuveiston. Lisäksi suunnitteilla on yhden päivän yritysveisto, joka toteutettaisiin Ilomantsin keskustassa. Puolentoista tunnin pikaveisto jää siis ensi vuonna pois.

Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys piti kaikille avoimen Karhufestivaali-infon ja yhteistyötilaisuuden maanantaina 9.10.2023 Ilomantsissa. Paikalle oli tullut hieman päälle kymmenen kuulijaa. Tilaisuus myös lähetettiin reaaliaikaisena tallenteena Karhufestivaalin Facebook-sivun kautta.

Karhufestivaalin johtaja Timo Reko kertoo, että tavoitteena on kutsua Ilomantsiin 20 moottorisahaveistäjää.

”Tämän saavuttaminen vaatii yhteistyökumppaneita, ja heitä tavoittelemme nyt syksyn aikana. Toivottavasti saamme sponsoritukea sen verran, että voimme sen turvin kattaa muun muassa veistäjien majoituksen, ruuan ja jopa korvata matkakulujakin. Moni Karhufestivaalille 10 vuoden aikana osallistuneesta veistäjästä tulee tänne melkoisen matkan takaa”, Reko kertoo.

Timo Reko toivoo Karhufestivaalin jatkolle mahdollisimman laajaa yhteistyötä. Kuva Heli Kallio-Kauppinen.

Festivaali on taitekohdassa

Ilomantsin Karhufestivaali on nyt taitekohdassa, sillä aiemmin mukana ollut valtakunnallinen Maaseudun Sivistysliitto jätti festivaalin järjestelyt elokuisen 10-vuotistaipaleen täyttymisen jälkeen.

Paikallinen Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys tähtää festivaalin jatkumoon ainakin vuosiksi 2024–26, mutta yksin se ei pysty näin suurta tapahtumaa läpi viemään. Infotilaisuuden kuulijoillekin paljastettiin yhdistyksen tilillä olevan tällä hetkellä seitsemän euroa.

Sponsoreiden lisäksi tarvitaan myös talkoohengellä järjestelyihin osallistuvia ihmisiä.

”Joka tapauksessa haluamme veiston Ilomantsissa jatkuvan. Kaksikymmentä veistäjää on siis tavoite, mutta mikäli siihen ei ole mahdollisuutta päästä, veistetään pienemmällä porukalla”, Reko sanoo.

Karhumetsässä pidettävän kaksipäiväisen veistokilpailun teema ja kutsuttavat veistäjät selviävät myöhemmin, kunhan tilanne hahmottuu lisää. Tuomaristoa ei Ilomantsiin tällä kertaa koota, vaan kahden päivän veistokisa ratkeaa veiston aikana järjestettävällä yleisöäänestyksellä.

”Haluamme muutenkin kokeilla uutta ja virkistävää, joten pitkä kisa on suunniteltu toteutettavaksi pariveistona”, Reko kertoo.

Kesällä 2024 Ilomantsin Parppeinvaaran Runokylässä järjestetään karhuisaa ohjelmaa lapsille myös Karhufestivaali-veistopäivien jälkeisenä sunnuntaina 11. elokuuta. Kuva Riitta Ryynänen

Oheistapahtumia toivotaan myös sunnuntaille

Vuoden 2024 Karhufestivaalin veistopäivät ovat torstaista lauantaihin 8.–10. elokuuta, mutta kaksipäiväisen veiston ja yritysveistopäivän järjestys on vielä auki.

Moni on toivonut Karhufestivaalin jatkumista sunnuntaille, ja sille sekä veistoa edeltäville päiville Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys rohkaisee muita paikallisia toimijoita järjestämään ohjelmaa, jotta festivaalikansalle olisi näkemistä ja kokemista vaikkapa koko viikon ajaksi. Esimerkiksi Ilomantsin Museosäätiö onkin jo kertonut järjestävänsä lapsille festivaaliviikon ohjelmaa Parppeinvaaran Runokylässä nimenomaan sunnuntaina.

Festivaali-ideoiden jalostamiseen ja aikataulujen koordinointiin Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys on perustamassa Karhufestivaali-suunnitteluryhmän, ja siihen toivotaan eri tahojen edustajia mukaan.

”Tapahtumia kannattaisi hajauttaa, sillä etenkin viime vuosina moni asia on pakkautunut lauantaille. Tämä on aiheuttanut sen, etteivät festivaalikävijät ole ehtineet nähdä kaikkea, mitä olisivat halunneet”, Timo Reko kertoo.

Lisätietoja:
Timo Reko, Karhufestivaalin johtaja, Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys, 0503226798, timo.reko@msl.fi