Karhufestivaali hakee laajaa yhteistyötä – infotilaisuus 9.10. Ilomantsissa

ITE-taide, Karhufestivaali, Veistokilpailu, Uutinen
Ilomantsin Karhufestivaali tähyää tulevaisuuden yhteistyöhön ja alkuun vuosille 2024–2026. Kuvassa Esa Leppäsen teos Hei halataan! festivaalivuodelta 2020. Kuva: Juho Haavisto.

Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys järjestää kaikille avoimen Karhufestivaali-infon maanantaina 9. lokakuuta 2023 Ilomantsissa Katri Vala kulttuurikeskuksessa kello 17 alkaen.

Tarkoitus on koota mahdollisimman laaja joukko toteuttamaan moottorisahaveiston tapahtumaa sekä oheistapahtumia vuodelle 2024 sekä kahdelle seuraavalle vuodelle, joista 2025 on Ilomantsin kunnan 150-vuotisjuhla.

Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksen taloudenpitäjä ja Karhufestivaalin johtaja Timo Reko korostaa, että jatkon turvaamiseksi on kaikki mahdolliset toimijat saatava mukaan.

”Tarkoitus on koota festivaalia varten järjestelyryhmä, jossa voimme jalostaa ideoita sekä myös jakaa vastuuta. Me Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksessä emme pysty yksin näin isoa tapahtumaa tekemään”, Reko sanoo.

Yritysveisto suunnitteilla

Kevään ja kesän aikana Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys on Karhufestivaalin tulevaisuus -hankkeen turvin alustavasti suunnitellut, millä tavalla ja missä laajuudessa voitaisiin moottorisahaveiston perinteikäs ja suosittu tapahtuma jatkossa tehdä.

”Moni asia on tietysti kiinni rahasta, eli sitä ilman on festivaalia mahdotonta toteuttaa. Ilomantsin kunta tukee kiitettävästi moottorisahaveiston järjestämistä, mutta sen lisäksi tarvitsemme myös yksityistä rahoitusta”, Reko sanoo.

”Yksityispuolta innostaaksemme olemme suunnitelleet järjestävämme Karhufestivaalin 2024 yhtenä osana yritysveisto-tapahtuman Ilomantsin keskustaan. Tätä ideaa aiomme testauttaa infotilaisuudessa, ja syksyn aikana lähestymme yrityksiä myös suoraan.”

Suunnitellut Karhufestivaalipäivät ovat vuonna 2024 torstaista lauantaihin 8.–10. elokuuta. Oheistapahtumia toivotaan järjestettävän myös aiemmin viikolla sekä etenkin jatkoksi sunnuntaina, jotta kävijöillä olisi koko viikonlopun ja jopa kokonaisen viikon ajaksi ohjelmaa.

Raittikarhut-talkooväen toimintaa Vainikaisten veljesten, Velin ja Vesan, voimin vuoden 2021 syksyllä. Kuva: Riitta Ryynänen.

Myös Raittikarhut-talkoot 9. lokakuuta

Maanantaina 9. lokakuuta Ilomantsissa järjestetään myös Raittikarhut-talkootempaus, jossa joukolla kuljetetaan kesän ajan Pogostan teiden varsilla olleet karhuveistokset jälleen talvipesiinsä.

”Olemme kulttuuriyhdistyksessä saaneet nyt kahden vuoden aikana mukavasti apua karhujen kuljetukseen, mikä on ollut todella tervetullutta. Monen päivän rupeama on talkooväen ansiosta supistunut muutamaan tuntiin”, kertoo Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksen puheenjohtaja Taisto Volotinen.

Raittikarhut-tempauksessa tarvetta on niin lihaksille kuin autoille ja peräkärryille sekä pakettiautoille. Tapahtuma starttaa Kansallistalolta kello 10.

Ilomantsin viisimetrinen ILO!KARHU-patsas rakentamisvaiheessa heinäkuussa 2023. Kuva: STC Tuotanto.

ILO!KARHU on Kuutamolla 6. lokakuuta

Ilomantsin karhuteokset ovat mukana myös Kuutamolla-tapahtumassa perjantaina 6. lokakuuta.

Torin ja Piirolan pihan välisellä oikopolulla sijaitsevaILO!KARHU-patsas saa valaistuksen kello 16–19. Lisäksi paikalla on tavattavissa Lapua-elokuvan päätähti Konsta Laakso kello 16.15.  

”Tarjolla on myös mahdollisuus kirjata oma elämänviisaus päreeseen. Tällainen taulu sopii vaikka seinälle muistuttamaan olennaisista asioista”, Timo Reko vinkkaa.

Myös moottorisahanveiston kisapaikkana toimiva Karhumetsä valaistaan ulkotulilla Kuutamolla-tapahtuman kunniaksi. Karhumetsä sijaitsee Kansallistalon ja Katri Vala kulttuurikeskuksen välissä, ja siellä ovat vielä maanantaihin saakka nähtävillä tämän vuoden karhunveiston mestaruuskilpailun teokset.

Lisätietoja:
Timo Reko, Karhufestivaalin johtaja, Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys, 050 3226 798, timo.reko@msl.fi
Riitta Ryynänen, hanketyöntekijä ja viestintäkoordinaattori, Karhufestivaalin tulevaisuus, Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys, 0400231965, riitta.ryynanen@msl.fi