Leppoisaa touhua, sanoi ensikertalainen – Raittikarhut siirtyivät jälleen talvipesiin Ilomantsissa

ITE-taide, Karhufestivaali, Uutinen
Aki Myller tuli jelppimään Ilomantsin raittikarhujen kuljetuksessa akselilta Joensuun Hammaslahti–Tuupovaaran Kovero.

Ilomantsin taajaman raittikarhut ovat jälleen talvisijoituspaikoissaan. Ensimmäinen talkoopäivä oli maanantaina 9. lokakuuta 2023. Viikkoa myöhemmin koottiin konevoimin painavat penkkikarhut pois kävelyteiden varsilta veistopaikalle Karhumetsään tulevan kesän koitoksien katsomoistuimiksi.

Ensi kertaa Raittikarhut-tempaukseen osallistunut Aki Myller pitää talkoita mahdollisuutena tavata uusia ihmisiä. Hän oli jo aiempana kertana ajatellut tulevansa jelppimään, mutta ei ehtinyt mukaan kun muisti päivämäärän kahden viikon verran väärin.

”Talkoissa on leppoisa tunnelma. Mukava saada huastelukavereita”, totesi Myller raittikarhujen völjäyksen kahvitauolla Taukoherkussa Ilomantsin torin laidalla.

Karhufestivaalin johtaja Timo Reko (vas.) sai raittikarhujen kantokaveriksi ilomantsilaisen leijonan Sakari Penttisen.

Karhufestivaalilla useamman kerran

Joensuun Hammaslahdessa asuva Aki Myller tapaa osallistua talkoisiin yleensäkin, kuten kuluneena kesänä Liperin elämystapahtumassa, jossa oli tarjolla muun muassa vanhoja koneita, jenkkiautoja ja rantakalaa.

”Talkooporukoistahan on nykyään aina vähän pula, ja itselläni on eläkkeellä ollessa joutavaa aikaa.”

Myllerillä on mökki Ilomantsista muutaman kymmenen kilometrin päässä Tuupovaaran Koverossa, ja Karhufestivaalin moottorisahaveiston kilpailut ovat katsojana tuttu juttu useammaltakin kesältä.

”Ilomantsissa on kaikennäköistä nähtävää. Yleensä täällä tulee käytyä veistokilpailujen seuraamisen ohella myös syömässä.”

Moottorisaha pysyy Myllerillä itselläänkin kädessä, mutta veistokisaan hän ei ole koskaan uumoillut osallistuvansa.

”Sellainen ei minun taitoloilla onnistu, mutta eihän sitä koskaan tiedä, jos vaikka tulisi kurssi aloittelijoille, niin saattaisihan sitä ehkä kokeillakin.”

Kuuksenvaaran konepalvelun Joonas Potkonen hoiti rutiinilla painavien penkkikarhujen noston kyytiin ja kyydistä pois.

Ensi vuonna pariveistoa

Kesällä 2023 Ilomantsin taajamaa komisti kaikkiaan satakunta raittikarhua. Ennätysmäärä veistoksia kuljetettiin teiden varsille Karhufestivaalin kymmenvuotisen taipaleen kunniaksi.

Vuonna 2024 Karhufestivaali pidetään torstaista lauantaihin 8.–10. elokuuta. Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksen järjestämässä moottorisahaveistossa on luvassa uudistumista, sillä kaksi päivää kestävä veistokisa Karhumetsässä järjestetään kutsukilpailuna ja pariveistona. Lisäksi suunnitteilla on yhden päivän yritysveisto, joka toteutettaisiin Ilomantsin keskustassa. Puolentoista tunnin pikaveisto jää siis tällä kertaa pois.

Tavoitteena on kutsua Ilomantsiin 20 moottorisahaveistäjää.

Teksti Riitta Ryynänen Kuvat Riitta Ryynänen, Timo Reko

Vuoden 2022 Karhufestivaalin veistokilpailussa syntyneet penkkikarhut toimivat jatkossa veistopaikka Karhumetsän katsomoistuimina.

Lue lisää vuoden 2024 suunnitelmista:

Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys järjestää Karhufestivaalin 2024 kutsuveistona ja hakee yritysveiston sponsoreita