Näyttelijä Konsta Laakso siteerasi ILO!KARHU-sloganiksi Elias Lönnrotia

ITE-taide, Karhufestivaali, Uutinen
Ilomantsilaissyntyinen näyttelijä Konsta Laakso kävi Kuutamolla ja kirjasi ILO!KARHUn päremietelauseeksi Elias Lönnrotin tokaisun.

Suuri ILO!KARHU-patsas sai kaikkiaan viitisenkymmentä viisautta – tai viisastelua – kylkiinsä roikkumaan Ilomantsin Kuutamolla-tapahtumassa. Viisimetrinen patsas myös valaistiin alkuillan pimeiksi tunneiksi perjantaina 6. lokakuuta 2023.

Ilomantsissa toimiva Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys oli järjestänyt paikalle kasan päreitä, joihin Kuutamolla-kävijät saivat kirjoittaa mieluisan lauseensa ja ottaa päreen mukaansa tai kiinnittää karhuun roikkumaan.

”Älä pidä läheistäsi itsestäänselvyytenä”, kuului yksi tärkeimmistä ohjenuorista. Toinen totesi, että ”pihlaja on pyhä puu”, mikä viittasi päreiden tämänkertaiseen materiaaliin.

Kova kalamies Onni Räty puolestaan kirjoitti päreeseen kalamiehen toiveen: ”Anna Hyvä Jumala sellainen kala ettei tarvitse valehdella.”

Kalamies Onni Räty kirjoitti pihlajasta tehtyyn päreeseen kalamiehen toiveen.

Jos et elä, niin…

Mukana Kuutamolla ja ILO!KARHU-patsaalla vieraili myös ilomantsilaislähtöinen näyttelijä Konsta Laakso, jonka viimeisin roolisuoritus valkokankaalla on Lapua 1976 -elokuvan pääosa.

Hänelle ei äkkiseltään juolahtanut repliikkiä elokuvasta päreeseen tallennettavaksi, vaan hän siteerasi Elias Lönnrotia. Jos et elä, niin kuole sitten” kuului jämerä viesti.

Konsta Laakso asuu perheineen tätä nykyä Tampereella.

”Ilomantsissa tulee käytyä aina lomilla, viitisen kertaa vuodessa.”

Karhufestivaalin moottorisahaveistossa syntyneitä teoksiakin Laakso kertoo fiilistelleensä. Itse hän on tehnyt halkohommia, ja välineenä on ollut sähkösaha.

”Appivanhempien mökillä tein puita kädet rakoilla. Kertaakaan en niillä puilla ole vielä ehtinyt saunaa lämmittää.”

Marraskuusta lähtien Laaksoa odottaa toisenlainen savotta Tampereen teatterissa. Freenäyttelijänä itsensä elättävällä Laaksolla on rooli Juha Siltasen uudessa näytelmässä Vieras eli Julmurin suviyö, joka tulee ensi-iltaan helmikuussa 2024.

Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksen puheenjohtaja Taisto Volotinen seurailee, mitä ilomantsilainen Ritva Punnonen päreeseen kirjaa.
Illan hämärtyessä ILO!KARHU-patsas valaistiin. Myös Karhufestivaalin veistopaikalle Karhumetsään vietiin ulkotulet Kuutamolla-tapahtuman kunniaksi.

ILO!KARHU syntyi heinäkuussa 2023

Viisimetrinen ILO!KARHU syntyi Ilomantsin torin kupeeseen heinäkuussa 2023. Patsas on osa Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksen Karhufestivaalin tulevaisuus -hanketta, jolle rahoitus saatiin Taiken jakamista erityisavustuksista harvaan asuttujen alueiden kulttuuritoimintaan.

Karhupatsaan suunnitteli moottorisahataitelija Juha Käkelä, ja hän rakensi patsaan toisen Karhufestivaalista tutun moottorisahaveistäjän Raimo Hautaluoman kanssa. Apuna heillä oli Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksen kaksi työntekijää ja joukko hanslankareita ja koneiden kuljettajia.

Pihlajan latinankielinen nimi on Sorbus aucubaria, ja tästä on yksi tunnettu juomakin saanut nimensä.
ILO!KARHU-patsas on kerännyt muutaman kuukauden aikana runsaasti kävijöitä. Patsas sijaitsee Ilomantsin torin ja taitokeskus Piirolan pihan välisellä oikopolulla.

Teksti ja kuvat Riitta Ryynänen

Lue myös:

Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys järjestää Karhufestivaalin 2024 kutsuveistona ja hakee yritysveiston sponsoreita

Ilomantsin suuri karhupatsas on nimeltään ILO!KARHU – esikuvat Tanskassa ja Italiassa

Jytäkkä karhupatsas tarjosi moottorisahaveistäjille uuden haasteen Ilomantsissa