Ilomantsin suuri karhupatsas on nimeltään ILO!KARHU – esikuvat Tanskassa ja Italiassa

ITE-taide, Karhufestivaali, Uutinen
Ilomantsin Karhupatsaan tekivät Karhufestivaalista tutut veistäjät Juha Käkelä (vas.) ja Raimo Hautaluoma paikallisten apujoukkojen kera.

Ilomantsin jytäkkä viisimetrinen karhupatsas on nyt virallisesti nimeltään ILO!KARHU. Patsaan nimiäisiä vietettiin Karhufestivaalin 2023 alla keskiviikkona 9. elokuuta.

”Ilokarhu oli patsaan työnimenä koko kevään ja kesän, joten siihen on jo totuttu. Lisäksi se sopii tänne Ilomantsiin ja toistaa samaa tyyliä kuin on ollut Ilomantsissa helmikuussa 2022 pidetyssä ILO!LUMI-lumenveistotapahtumassa ja kolme vuotta sitten olleessa ITE-taiteen näyttelyssä ILO!TALOssa”, perustelee moottorisahaveistäjä Juha Käkelä.

Juha Käkelä suunnitteli Ilomantsin karhupatsaan, ja siksi hänellä oli oma painava sanansa nimiehdotuksiin. ILO!KARHU-nimi oli keväällä 2023 toteutetussa Karhufestivaalin tulevaisuus -verkkokyselyssä vastanneiden suosikki. Kun kyselyssä tiedusteltiin, sopiiko ILO!KARHU patsaan nimeksi, kyllä-vastauksien osuus oli 74 prosenttia. Lisäksi ehdotettiin muun muassa nimiä Pogostan Karhu, Karhuli, Ilo-Nalle, Ilona Mantsinen ja Ilon Kontio.

Muutamat verkkokyselyn vastaajat kritisoivat karhupatsaan nimen keskellä olevaa huutomerkkiä suomen kieliopin vastaiseksi, mutta nyt päätettiin pitäytyä saman tyylisessä ratkaisussa kuin ovat olleet aiemmat ilo!-brändin tapahtumat. Sosiaalisen median tunnisteena käytetään kuitenkin myös muotoa #ilokarhu.

Karhupatsaan ideoinut Timo Reko (takana vas.) ja Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksen puheenjohtaja Taisto Volotinen (oik.) sekä patsaan tekijät Raimo Hautaluoma ja Juha Käkelä kiinnittivät patsaan luo sen synnystä kertovan infotaulun.

Esikuvat Tanskassa ja Italiassa

ILO!KARHU-patsaan rakensivat heinäkuun puolessavälissä Juha Käkelä ja toinen Karhufestivaalista tuttu moottorisahaveistäjä Raimo Hautaluoma. Apuna heillä oli paikallisen Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksen kaksi työntekijää ja joukko hanslankareita ja koneiden kuljettajia.

Karhu tehtiin kierrätyksen hengessä. Pää ja turkki muotoiltiin pintalaudoista, ja materiaalina käytettiin kaikkinensa ylijäämäpuutavaraa.

Ilomantsin karhun esikuvia ovat Thomas Dambon Kööpenhaminassa Tanskassa sijaitsevat seitsemän jättipeikkoa, jotka on yhteisöllisesti tehty juuri kierrätysmateriaaleista. Innoittajana on ollut myös italialaisen Marco Martalarin vuonna 2021 tekemä Suomen Leijona Puun Sieluun Tohmajärvellä. Martalar kokosi teoksen metsästä keräämistään erilaisista puunkappaleista.

Karhupatsaan nimiäisissä yleisö sai patsaan kunniaksi kippisteltäväksi maljat paikallista mustaherukkamehua.

Tulevaisuuden toivon symboli

ILO!KARHU-patsaan rakentaminen on osa Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksen Karhufestivaalin tulevaisuus -hanketta. Sille rahoitus on saatu Taiken jakamista erityisavustuksista harvaan asuttujen alueiden kulttuuritoimintaan.

Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksen puheenjohtaja Taisto Volotinen näkee, että torin kupeessa sijaitseva, huomiota herättävä ILO!KARHU-patsas on Ilomantsin myönteisen tulevaisuuden symboli.

”Ilokarhu on mielestäni jyhkeä osoitus siitä, että emme ole heittäneet toivoamme niin täällä Ilomantsissa yleensä elämisen mahdollisuuksien kuin Karhufestivaalin jatkonkin suhteen”, Volotinen korostaa.

Video: ILO!KARHU -patsas rakentuu Ilomantsiin taitavien tekijöiden käsissä. Kuvaus: STC Tuotanto Oy

Teksti: Riitta Ryynänen Kuvat: Riitta Ryynänen ja STC Tuotanto

Lue myös

Jytäkkä karhupatsas tarjosi moottorisahaveistäjille uuden haasteen Ilomantsissa