Perinteentutkija Dalva Lamminmäki: Karhu on yhä kaikkialla – esitelmä mytologiasta 12.8. Ilomantsissa
Karhu kuuluu monin tavoin suomalaiseen mytologiaan ja historiaan, mutta se elää näkyvästi kulttuurissamme tänäkin päivänä. Perinteentutkija, filosofian maisteri Dalva Lamminmäki vahvistaa, että karhu ei ole kadonnut mihinkään.
”Karhu on kaikkialla. Se näkyy taiteessa ja paikannimissä, ja siitä ammennetaan erilaisiin tuotteisiin pussilakanoista ja koruista saunan jälkeen nautittaviin oluisiin”, Lamminmäki sanoo.
Hän pitää Karhufestivaalin 2021 aikaan esitelmän otsikolla Ohtoseni, lintuseni! Karhumytologia ennen ja nyt. Lamminmäki esittelee karhuun liittyvää mytologiaa ja suomalaista uskomusmaailmaa loitsujen ja tarinoiden kautta. Paikkana ja aikana on Ilomantsin kunnanviraston Kalevalasali 12.8. kello 15.
Jumalallinen olento
Karhu on menneinä vuosisadoilla koettu jumaluutena, ja siihen on uskottu yliluonnollisena hahmona. Tämä shamanistinen näkemys ei ole Dalva Lamminmäen mukaan vain suomalainen perinne, vaan se koskee pohjoisen maapallon kansoja kaikkinensa.
”Esimerkiksi Siperiassa sukulaiskansoilla hanteilla ja manseilla on ihan samanlaiset myytit ja tarinat karhusta kuin Suomessakin. Pohjois-Amerikan alkuperäiskansoilla karhu on yksi toteemieläimistä ja myös klaanieläin.”
Lamminmäki kertoo, että karhun on uskottu laskeutuneen taivaasta, Otavan tähdistöstä.
”Tätä uskomusta on vahvistanut, että karhu talveksi katoaa ja tulee taas keväällä näkyviin. On ajateltu, että kyseessä on jumalallinen olento, joka voi tulla ja mennä.”
Tuotteistaminen on nykypäivää
Karhun merkitys nykypäivinä on Lamminmäen mukaan vaihdellut eri vuosikymmeninä, mutta viime aikoina mytologiset aiheet ovat nousseet entistä enemmän esiin. Tämä näkyy myös karhun tuotteistamisessa, mitä Lamminmäki pitää hyvänä asiana.
”Tuotteistaminen ei ole mikään mörkö, vaan se on meidän tätä päiväämme, modernia aikaamme. On upeaa, että näinkin kansanperinteen ja kulttuurin vaaliminen tulee näkyville. Myös Karhufestivaali on hieno osoitus siitä, että karhu halutaan pitää esillä.”
Toisaalta karhu on Lamminmäen mukaan todella ristiriitainen hahmo, yhtäältä hellyttävä, toisaalta liiankin vahva.
”Kokemus on hyvin yksilöllinen. Joku haluaa karhuhahmon voimaeläimeksi lähelle itseään, esimerkiksi koruna kaulaan tai verhoina ikkunaan. Toisaalta karhu koetaan jopa pelottavana.”
Lamminmäki on kerännyt ihmisten kokemuksia karhuista, ja näitä tarinoita kuullaan myös hänen esitelmässään Ilomantsissa.
”Tarinat ovat aivan uskomattomia, ne osoittavat, miten tärkeä karhu on edelleen. Karhusta nähdään unia, ja siihen turvaudutaan hädän hetkellä.”
Dalva Lamminmäki: Ohtoseni, lintuseni! Karhumytologia ennen ja nyt. Ilomantsin kunnanviraston Kalevalasali, Soihtulantie 7, Ilomantsi 12.8. kello 15–16.