Naiset vauhdissa moottorisahaveiston torikurssilla Joensuussa

Karhufestivaali, Uutinen
Moottorisahaveisto on hauskaa hommaa, näyttää Marika Kylmä.

Naiset suorastaan valloittivat Joensuun torilla pidetyn moottorisahaveiston kurssin. He löysivät pölkyn sisältä lintuja, purjelaivan, pässin ja nuotion.

”Kun kuulin kurssista, mietin, että tänne on ihan pakko päästä!” kertoo Mervi Martiskin, joka opiskelee käsityömuotoilun artesaaniksi Riveriassa Joensuussa.

Mukaan 21.6.2021 pidetylle veistokurssille hän sai houkuteltua neljä muuta opiskelukaveriaan. Iltapäivästä iltaan kestäneellä kurssilla oli kaikkiaan 11 osallistujaa, joista 5 oli naisia. Kurssin ohjasi lukuisia veistokursseja pitänyt Juha Käkelä Ylöjärveltä.

Mervi Martiskin (oik.), kurssin ohjaaja Juha Käkelä sekä Elina Lehtinen.

”Harmittelin, etten viime kesänä päässyt Ilomantsin Karhufestivaalin yhteydessä pidetylle veistokurssille. Tästä kurssista sain vinkin kaverilta, joka oli nähnyt tiedon Karhufestivaalin sivulla”, Mervi Martiskin kertoo.

Martiskinille moottorisaha on tuttu entuudestaan metsähommista, mutta veistomielessä hän tarttui siihen nyt ensi kertaa. Tuloksena oli puinen nuotio, josta liekit kohoavat ylöspäin.

”Kun kuulin, että puuaihiot ovat puolentoista metrin kokoisia, halusin tehdä puusta tulen. Olen aiemmin tehnyt liekkejä viilusta. Tuli jollain tapaa kiehtoo, siitä on kiva yrittää tehdä mahdollisimman eläväinen.”

Mervi Martiskinin veistämä puinen nuotio.

Puun pehmeyttä

Toinen riverialainen, Marika Kylmä, taiteli puupölkystä purjelaivan, jossa oli nähtävissä hienosti myös liikettä.

”Veisto on minulle ihan ykkösjuttu.”

Marika Kylmälle moottorisaha on entuudestaan tuttu puuhommista. Siihen hän sai perehdytyksen sisaruksiltaan maalaistalossa Ilomantsin Marjovaarassa pari vuotta sitten.

Marika Kylmän purjelaiva.

Purjelaivan syntyä kurssilla hän luonnehtii improvisoiduksi prosessiksi.

”Puussa hienoa on sen pehmeys. Sitä veistäessä voi helposti kokeilla kaikenlaista.”

Tuttua äänimaailmaa

Vastikään Liperiin muuttanut Elina Lehtinen suunnisti veistokurssille työkaverinsa vinkistä. Moottorisahojen pärinä torilla tuntui läheiseltä soinnilta.

”Vaari oli metsuri, ja ollessani pienenä hänen kesämökillään Kuhmoisissa kuului siellä aina moottorisahan ääni. Vaari teki erityisesti pieniä lintuhahmoja ja pahkatöitä.”

Elina Lehtinen veisti kurssilla haukan.

Elina Lehtinen on sahaillut moottorisahalla vain polttopuita. Sähkösahalla hän on veistämistäkin harjoitellut, ja tuloksena on ollut pöllö. Nyt kurssilla syntyi haukka.

”Kurssin alussa todettiin, että torilla varjopaikat menevät ensimmäisenä, joten syöksyin haukkana paikalle”, Lehtinen kertoo hymyillen veistoideastaan.

Seuraavakin aihe on hänellä jo mielessä.

”Haluan tehdä toteemipaalun, jossa on eri eläinten naamoja.”

Yhteispelillä se sujuu 1: Aurora Karhu seuraa, onko Kurt Bitterin tekemä lintu sen näköinen kuin pitää.
Yhteispelillä se sujuu 2, vaikka tätä ei kannata kaikkien kotona ehkä kokeillakaan: Merja Väisänen pitelee pölliä, kun Ari Kuosmanen sahaa.

Satoja katsojia

Joensuun veistokurssin järjesti Karhufestivaalista tuttu Maaseudun Sivistysliitto. MSL:n kehittämispäällikkö Timo Reko kertoo, että veistoa haluttiin levittää Ilomantsista myös muualle Pohjois-Karjalaan. Siksi tapahtuma tuotiin nyt maakunnan pääkaupungin keskeisimmälle paikalle.

Veistokurssia kävikin iltapäivän ja illan aikana seuraamassa arviolta satoja katsojia.

”Ihmiset ottivat tapahtuman todella kiinnostuneesti vastaan. Veistäjätkin olivat täysillä mukana, vaikka hellettä oli 31 astetta. Se kertoo todellisesta innokkuudesta lajiin”, Reko sanoo.

Moottorisahaveiston kurssi kuuluu Maaseudun Sivistysliiton Veistäen-hankkeeseen, johon on saatu rahoitusta Pohjois-Karjalan maaseutupalveluista.