Kuusikotka liitää Puijolla – Jani Grönlundille tilaus Kuopiolta

ITE-taide, Uutinen
Jani Grönlundin veistämä Kotka liitää nyt Kuopion Puijon maisemissa.

Kaksi suurta kotkaa ja ihmishahmo ovat kuoriutuneet kuusten sisältä Kuopion Puijolla huhtikuun puolessavälissä 2023. Moottorisahaveistäjä Jani Grönlund teki teokset kirjanpainajan tuhoamiin, mutta yhä juurillaan seisoviin kuusiin.

Kyseessä on Kuopion kaupungin tilaustyö.

”Kaverini oli ilmiantanut Kuopion kaupungille, että teen veistojuttuja. Kaupunginmetsänhoitaja Heikki Soininen ottikin sitten yhteyttä kertoen, että heille valmistui syksyllä Puijon rinteeseen komea laavu, jonka luona olisi muutama pystyyn kuivanut kuusi. Lähdimme suunnittelemaan projektia yhdessä, heitin pari ideaa ja tuloksena on nyt kolme eri veistosta”, Grönlund kertoo.

Nostimella yläilmoihin

Kuuset oli jätetty veistoa varten peräti kuuden metrin tolpiksi, joten projekti vaati Grönlundilta uusia työskentelytapoja. Puiden korkeuden takia hänellä oli käytössään henkilönostin. Paksuudeltaan kuusitolpat ovat vajaat puoli metriä.

”Normaalisti maan tasalla pystyy veistosta kiertämään vain parilla sivuttaisaskeleella ja sahaa saa tuettua kroppaa vasten. Henkilönostimessa tätä mahdollisuutta ei ole, joten Puijolla sahatessa olivat kädet välillä aika pehmeässä kunnossa. Onneksi on tullut kuntosalilla käytyä.”

Jani Grönlund kertoo, että henkilönostimen nokassa veistäminen pisti kädet koville.

Veistorupeama vei Grönlundilta kolme päivää.

”Tosin kolme päivää on aika suhteellinen käsite. Aloitin seitsemältä ja lopetin kuudelta, minkä jälkeen kävin vielä lisää tarvikkeita seuraavalle päivälle. Onneksi nyt huhtikuussa päivänvaloa riittää pitkälle.”

Makkaraakin Grönlund malttoi Ylä-Antikkalan laavulla välillä paistaa. Laavu löytyy puolestavälistä Puijolle vievää tietä, metsän uumenista vanhan lasketturinteen kupeesta.

”Laavulta on mahtavat näköalat.”

Jani Grönlund oli vuonna 2021 Karhufestivaalilla veistotaipaleensa alussa. Kuva: Heli Kallio-Kauppinen.

Karhufestivaalin noviisi 2021

Mikkelissä varttunut ja nykyään Pöytyällä asuva Jani Grönlund osallistui Ilomantsin Karhufestivaalin veistokisaan vuonna 2021. Tuolloin hän oli vielä veistotaipaleensa alussa.

Koko homma sai innostuksen puulusikan tekemisestä kirveellä ja puukolla vuonna 2019, mutta moottorisahalla hän ei ollut aiemmin pätkinyt edes halkoja.

Parina viime vuonna kokemusta on kertynyt senkin edestä, ja projektit ovat olleet vaihtelevia. Veistohommat ovat Grönlundille 95-prosenttisesti tilaustöitä asiakkaiden ollessa niin yhteisöjä kuin yksityisiäkin ihmisiä. Maantieteellisesti hän on sahannut ”Hangosta Lappiin ja Ilomantsista Kokkolaan”.

Arviolta noin puolet tilaustöistä syntyvät omien ideoiden pohjalta asiakkaan antaessa veistoksen toteuttamiseen vapaat kädet.

”Teen veistokset joko omista puista vieden valmiin teoksen asiakkaalle tai käyn tekemässä paikan päällä, kuten nyt Kuopiossa. Työmäärältään tämä Kuopio on ollut tähänastisista suurin yksittäinen projektini. Yhteisöille veistäessä teokset tulevat myös laajemmin näkyviin kuin yksityisten ihmisten pihoilla.”

Istuva kotka tarkkailee korkeuksista Ylä-Antikkalan laavulla kävijöitä.

SM-kisaan kiilto silmissä

Grönlund tekee veistoksia ammattimaisesti, mutta vain osan aikaa viikosta. Hän valmistui agronomiksi Helsingin yliopistosta Viikistä ja tekee tätä nykyä töitä Riistasiemenen monimuotoisuusasiantuntijana.

”Olisi tässä elämänvaiheessa tyhmää jättää tekemättä asioita, joita varten oli viisi ja puoli vuotta yliopistossa. Sain sovittua nykyiseen työpaikkaan tullessa, että teen työtä tietyn määrän viikossa ja osan ajasta käytän veistohommiin. Haluan panostaa tähänkin puoleen, ja luotan että taidot ja nopeus tästä vielä edelleen kehittyvät.”

Karhufestivaalilla 2023 Jani Grönlundia ei valitettavasti nähdä, mutta moottorisahaveiston SM-kilpailuun Nurmijärvellä kesäkuussa hän osallistuu. Viime vuonna SM-kisasta irtosi kolmas sija.

”Nyt on lähdettävä koittamaan, josko mitalin väri tuosta kirkastuisi.”

Jani Grönlund julkaisee veistostaan kuvia Jani Grönlund -verkkosivuillaan sekä osoitteessa jg_woodcrafts

Teksti: Riitta Ryynänen Kuvat: Jani Grönlund