Karhuveistäjät joukolla Juuan kivenveistossa – Timo Nevalainen palkinnoille SM-kisassa
Karhufestivaalista tunnetut moottorisahaveistäjät osallistuivat joukolla Juuan kivenveiston SM-kilpailuihin. Materiaalina oli vuolukivi ja teemana Villi luonto. Timo Nevalainen nappasi kisasta konesarjan kolmannen sijan karhuemoa ja kahta poikasta esittävällä teoksellaan Nukkusko vai leikkiskö.
”Emoa nukuttaa, eivätkä poikasetkaan oikein osaa päättää, alkaisivatko nekin nukkua vai jatkaisivatko leikkimistä”, hän kertoo.
Kivi tuttua kaivosmiehille
”Ai, onko kivi tuttu materiaali? Mehän ollaan kaivosmiehiä”, velmuilivat Timo Nevalainen Pyhäjärveltä ja Pekka Niskanen Haapajärveltä Juuan SM-kilpailujen tuoksinassa. Molemmat osallistuivat 2.–4.7.2021 pidetyssä kisassa koneveistosarjaan.
Kaksikko saapui kisaan houkuteltuina mukaan. Kummallakin on kertynyt kokemusta kivenveistosta Juuassa viime vuonna pidetyltä kurssilta, muuten vuolukivi on heille uudehko materiaali.
”Jonkin verran olen tehnyt pieniä veistoksia kovasta kivestä sekä kivikoruja”, Nevalainen kertoo.
Niskasen ja Nevalaisen mukaan vuolukivi on pehmeää ja tasalaatuista ”huonoon” kiveen verrattuna, ja koneelliset veistovälineet kuten kulmahiomakone ja jyrsimet uppoavat siihen ”kuin veitsi voihin”. Harmina he pitävät käsittelystä lennähtävää kivipölyä, joka tulee liian tutuksi jo ammatinkin puolesta. Muuten kivenveisto kyllä miehiä kiinnostaa, etenkin kun tähänastisia muutamia tehtyjä teoksia on saatu kaupattua ihan ulkomaitakin myöten.
Niskanen oli kisassa valinnut työnsä keskiöön ilveksen. Teoksen nimi oli Vaarojen vaanija.
”Ilves on nätti eläin, vaikka sitä ei ihminen luonnossa usein näe. Ilves herättää tunteita, toiset tykkäävät, toiset haluaisivat hävittää.”
Kaikkiaan 16 veistäjää
Juuan SM-kilpailuun osallistui kaikkiaan 16 veistäjää, joista koneveistossa olivat moottorisahaveistäjistä mukana myös iisalmelaiset Leevi Halonen ja Jari Kuokkanen.
Käsinveistäjien seitsemän osallistujan joukossa olivat puolestaan Erkki Rytkönen Iisalmesta ja Markku Tuominen Nurmijärveltä. Rytkönen tosin hieman tuskitteli sarjavalintaansa ja haikaili koneellisen veiston puolelle, jonka arvioi olevan helpompaa pelkillä käsityökaluilla tekemiseen verrattuna.
”Vaikka vuolukivi on tasalaatuisen näköistä, sieltä nousee näköjään kovempia kohtia esille, ja niitä on vaikeampi käsin työstää. Kiven sisältä voi löytyä mitä tahansa. Veistäessä on ymmärrettävä kiven sielua.”
Rytkönen kertoo aloittaneensa teoksensa työstämisen ensin kirveellä. Jatkotyökaluksi hän sai kisanaapurilta avuksi lainaan myös timanttiteräisen sahan. Kivenveisto oli kaikkinensa uusi kokemus, ja kilpailussa syntyneiden veistosten antia Rytkönen luonnehtii mielenkiintoiseksi. Hänen oman Arvoitus-työnsä hahmona on susi, joka hyvin Pohjois-Karjalassa tunnetaan.
”Siinä se kaihoisasti ulvoo – vanhempiaan tai kumppania.”
Hitaastikin hyvä tulee
Markku Tuominen oli ottanut työkaluja mukaan täyden pakillisen.
”Toistakymmentä talttaa ja noin kymmenen vasaraa.”
Myös Markku Tuominen sai käsiinsä vuolukiveä ensimmäistä kertaa, ja hän aikoi ottaa sitä mukaansa tulevia teoksia varten kotiinsa Nurmijärvellekin.
Vuolukiven työstäminen tuntui luonnollisesti hitaammalta kuin totutulla moottorisahalla puun päristäminen.
”Luulin ensin, että kolme kisapäivää on liikaa, mutta eihän tässä edistykään niin nopeasti kuin oli kuvitellut”, Tuominen kertoi puolessavälissä kisarupeamaa lauantaina.
Hän muotoili vuolukivestä Pohjois-Karjalalle tuttuakin tutumman Kolin maiseman, jossa oli muun muassa tykkylumisia kuusia. Pientä tenkkapoota meinasi aiheuttaa piikivikohdan osuminen toiseen laitaan työtä, mutta Tuominen ratkaisi ongelman taivuttamalla sen puun latvaksi. Teokselle hän antoi nimen Maisemakuva Pieliseltä.
”Näkymä isolle Pieliselle on monimuotoinen.”
Ensimmäinen SM-kilpailu
Juuan kisa oli ensimmäinen kivenveiston SM-kilpailu Suomessa. Käsinveistosarjassa jaettiin ykköspalkinto kahden kisaajan kesken. Voittajat olivat juukalainen Jukka Nykänen veistoksellaan Vastuista vapaa sekä joensuulainen Minna Vartiainen teoksellaan Kare. Kilpailun toista palkintosijaa ei jaettu, eli kolmanneksi kilpailussa sijoittui tuupovaaralainen Mauri Kekkonen veistoksellaan Trombi.
Koneveistosarjan voittajaksi tuomaristo valitsi lieksalaisen Lasse Martikaisen teoksen Pysäkillä, joka oli myös yleisöäänestyksen ykkönen. Toiseksi koneveistossa sijoittui joensuulainen Jouko Ojala teoksellaan Kantelija.
Lähemmäs sata talkoolaista
Tapahtuman järjestivät Ellin Taitajat -yhdistys, Maaseudun Sivistysliitto ja Juuan kunta. Yhteistyössä mukana olivat myös Tulikivi sekä laaja joukko muita yrityksiä ja yhteisöjä.
Ellin Taitajien Tuula Ikonen-Graafmans kertoo, että tapahtuman mahdollistaa todella vahva talkoolaisjoukko. Kosolti kokemusta järjestelyistä on aiemmilta vuosilta muun muassa lumen-, jään- sekä hiekanveiston SM-kisoista.
”Meitä on seitsemisenkymmentä vapaaehtoista.”
SM-kilpailun johtaja Tapio Vartiainen kuvailee kilpailun teoksia käsittämättömän hienoiksi.
”Palkitahan olisi pitänyt oikeastaan kaikki.”
Vartiaisen mukaan kisajärjestelyt saivat veistäjiltä hyvää palautetta koko viikonvaihteen ajan. Hänen mukaansa tapahtuman jatkosta päätetään alkusyksystä.
”Lähtiessäänkin veistäjät vielä sanoivat, että toivottavasti ensi kesänä nähdään samoissa merkeissä Juuassa.”
SM-kilpailun teoksista käsinveistosarjan veistokset ovat nähtävillä Juuan Osuuspankin tiloissa ja koneveistolla tehdyt Kivikeskuksessa Juuan Nunnalahdessa. Teokset ovat myynnissä, ja ne kaupataan tarjousten perusteella.
Lue myös
Uutinen ja kuvat palkituista teoksista
Katso Karhufestivaalin Facebookista, kuinka Erkki Rytkönen sahaa käsin vuolukiveä.