Kahden viikon sahatreenillä Karjalan ruusun muotoiluun – ”Unissanikin olen sahannut”

ITE-taide, Karhufestivaali, Uutinen
Sanna Tuunainen aikoo jatkaa moottorisahaveistoa. ”Puu on ihana materiaali.”

Joensuun kulttuurin unelmavuosi kutsui seitsemän moottorisahaveistäjää muotoilemaan maakuntakukan puupöllistä.

Yhtenä mukana oli outokumpulainen Sanna Tuunainen, joka lähti rohkeasti mukaan tiistaina 8. elokuuta 2023 pidettyyn veistotapahtumaan huolimatta todella lyhyestä kokemuksesta.

Itse asiassa hän aluksi luuli tulevansa Joensuuhun veistokonkari Juha Käkelän kurssille, mutta kyseessä olikin veistonäytös Joensuun Rantapuistossa. Tuunainen kuitenkin vastasi kutsuun oitis kyllä ja vasta sen jälkeen alkoi miettiä, mihin oli tullut lupautuneeksi.

”Sain kaksi viikkoa sitten ensi kerran sahan käteen ja parin tunnin briifin mitä sen kanssa tehdään. Sen jälkeen harjoittelin veistoa mökillä viitisen päivää. Ja lisäksi olen kyllä unissanikin sahannut.”

Karjalan ruusuja veistettiin seitsemän tekijän voimin Joensuun Rantapuistossa 8. elokuuta 2023.

Taide on sokeri – tai suola

Sanna Tuunainen opiskelee Riverian oppilaitoksessa Outokummussa kuvallista ilmaisua, ja taide on hänelle tuttua monessa muodossa. Parhaillaan hän on maalauksineen yhteisnäyttelyssä Piirolan Pihassa Ilomantsissa.

”Taide on minulle oman elämäni sokeri – tai suola.”

Joensuun veistonäytökseen osallistuminen jännitti etukäteen.

”Mietin, että täällä on mielettömiä taitajia ja itse tulen aivan keltanokkana, että onnistuuko kukan tekeminen ja riittääkö aika. Mutta heti kun sain sahan käyntiin, jännitys unohtui. Päätin, että nyt vain tehdään.”

Myös moottorisahataide on Tuunaisella ilmiselvästi hyppysissä. Karjalan ruusun tekeminen todellakin onnistui. Konkaritkin kävivät sanomassa, että hänen pitäisi osallistua myös Ilomantsin Karhufestivaalille.

”Katsotaan. Tänä vuonna en ehdi mukaan, mutta ehkä tulevaisuudessa”, Tuunainen miettii.

Loppuviimeistelyssä kontiolahtelainen Markku Leppänen maalasi työnsä ruusunpunaiseksi ja lehdenvihreäksi.

Veistäminen on kiitollinen laji

Konkariosastoa veistonäytöksessä edusti kontiolahtelainen Markku Leppänen, joka lopuksi myös maalasi teoksensa ruusunpunaiseksi ja lehdenvihreäksi. Saha tuli hänelle tutuksi jo työssä metsurina. Moottorisahaveistoakin hän on harrastanut parikymmentä vuotta.

Leppänen tekee asiakkaille tilauksesta etupäässä karhuja mutta myös muita aiheita laidasta laitaan. Karjalan ruusua hän piti mielenkiintoisena veistettävänä.

Moottorisahaveistossa häntä kiinnostaa se, että tekemisessä näkyy käden jälki.

”Tässä hommassa ei myöskään ole ikinä valmis. Aina tulee uusia aiheita, ja täydellistä työtä saa tuskin ikinä tehtyä. Siksi tämä on kiitollinen laji.”

Vaikka Ilomantsi on Kontiolahtea lähellä, ei Leppänen aio osallistua Karhufestivaalille veistäjänä mutta katsojana kyllä. Lisäksi hän on käynyt festivaalin aikaan Ilomantsin torilla myymässä omia teoksiaan, ja niin on tarkoitus tehdä myös tänä vuonna.

”Olen aikoinani pyörinyt paljon Ilomantsissa hirvenhiihdoissa ja -juoksussa, mutta veistämisessä minulla ei ole kilpailuviettiä. Sahaaminen on mukavinta muuten”, Leppänen kertoo.

Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja Markus Hirvonen ehti veistää Karjalan ruusua puolitoista tuntia, ennen kuin velvollisuudet kutsuivat toisiin tehtäviin.

Karjalan ruusu on maakuntakukka

Karjalan ruusu -veisto oli osa Joensuun kulttuurin unelmavuoden 2023 tapahtumia. Unelmavuodelle tapahtuman tuotti Maaseudun Sivistysliiton Joensuun kulttuuriyhdistys.

Maaseudun Sivistysliiton kehittämispäällikkö Timo Reko kertoo, että veistotapahtuman teema syntyi järjestäjätahojen yhteisessä mietinnässä.

”Karjalan ruusu valikoitui sopivaksi teemaksi, sillä se on Pohjois-Karjalan maakuntakukka ja liittyy näin olennaisesti myös Joensuuhun.”

Edellisen kerran Joensuussa veistettiin moottorisahaveistoa pari vuotta sitten. Rekon mukaan onkin paikallaan tuoda veistoa myös kaupunkiympäristöön, jossa liikkuu paljon ihmisiä.

”Tämä luo uudenlaista kaupunkikulttuuria, joka ponnistaa maaseudun moottorisahaveiston perinteestä. Sitä paitsi veistäjiä on nykyään paljon kaupungeissakin.”

Veistokset eri puolille Joensuuta

Joensuun veistotapahtumaan osallistuivat veistäjinä myös Kari Kulmala Rääkkylästä, Juha Käkelä Ylöjärveltä, Taisto Pehkonen Lieksasta, Marika Kylmä Ilomantsista ja Markus Hirvonen Joensuusta.

Veistotapahtumassa syntyneet teokset sijoitetaan eri puolille Joensuuta.

Teksti Riitta Ryynänen. Kuvat Riitta Ryynänen ja Timo Reko