Kahden tanssijan ja nallen seikkailu 14.8. kertoo ystävyydestä – Raisa Vennamo hurmaantuu Karhufestivaalista

Karhufestivaali, Uutinen
Raisa Vennamo on nähnyt oikeankin karhun Ilomantsin-talonsa koivikossa.

Meidän pihaan jäi pieni jälki tassusta. Missä kaikki on? Tanssitaiteen ammattilaiset Raisa Vennamo ja Erja Asikainen pohtivat elämän kipinää ja kaipausta, ajan kulkua ja ystävyyttä Elida & Sivi ja Nallet -esityksessään Piirolan pihassa Ilomantsissa lauantaina 14.8.2021. Esityksiä on kaksi: kello 14 ja 17.

”Idea esitykseemme on tullut kokonaan Karhufestivaalista, ja nalleilla on tässä todella tärkeä rooli”, kertoo Raisa Vennamo.

Hän sanoo olevansa Erja Asikaisen tapaan hurmaantunut Karhufestivaalin tunnelmasta.

”Kun 20–30 moottorisahaa alkaa yhtä aikaa päristä, on meininki ihan mieletön.”

Kaiken ikäisille leikkisästi

Puoli tuntia kestävässä Elida & Sivi ja Nallet -esityksessä on kyse liikkeellisistä tarinoista. Mukana on tanssin ohella myös repliikkejä.

Nimet Elida ja Sivi tulevat Asikaisen ja Vennamon isoäideiltä. Esityksessä mukana seikkailevat pienet puukarhut ovat puolestaan hankintoja Karhufestivaalin moottorisahaveistäjiltä.

”Ostin itse ensin yhden karhun, ja Erjalle hommattiin toinen”, Vennamo kertoo.

Hänen mukaansa esityksen kohdeyleisöä ei ole tarkoituksella rajattu. Tilaisuuteen on myös vapaa pääsy.

”Toivomme, että tämä puhuttelee monen ikäisiä ihmisiä. Emme tee korkeataidetta, vaan leikkisellä mielellä hyvin lähestyttävän esityksen. Mukana on myös musiikkia 70-luvulta.”

Piirolan pihaa Raisa Vennamo pitää yleisölle viehättävänä ja helppona ympäristönä tulla ja tutustua liikkeelliseen ilmaisuun, vaikka se ei olisikaan entuudestaan niin tuttua. Pihalla on vapautta ja tilaa.

Vennamon mukaan kehollisen ilmaisun seuraaminen elävöittää myös katsojaa, kun ihmisen peilisolut aktivoituvat ja alkavat heijastaa liikettä. Tämän hän on huomannut etenkin vanhainkodissa esiintyessään.

”Liike on elämää.”

Piirolan piha sijaitsee Ilomantsin Kauppatiellä, torilta Karhumetsään vievän reitin varrella.

Kollegoita ja ystäviä

Raisa Vennamo ja Erja Asikainen ovat pitkäaikaisia kollegoita ja ystäviä. Asikainen on työskennellyt muun muassa Suomen Kansallisbaletissa sekä Tanssiteatteri Raatikossa, ja hän on valmistunut tanssi- ja liiketerapeutiksi Teatterikorkeakoulusta. Vennamo on toiminut 70-luvulta lähtien esiintyvänä taiteilijana, ohjaajana ja pedagogina, ja tämän vuoden helmikuuhun asti hän opetti kehontuntemusta tanssin koulutusohjelmassa teatterikorkeakoulussa. 

Tätä nykyä molemmat ovat Todellinen Kollektiivi -improvisaatioryhmän jäseniä. Vuonna 2020 he saivat taiteilijaeläkkeen.

Ilomantsi tuli Vennamolle tutuksi, kun hän aloitti Pohjois-Karjalan läänintaiteilijana vuonna 1984 ja löysi asuinpaikakseen vanhan koulun Tokrajärveltä. Täällä hän viettää edelleen useita kuukausia vuodessa.

Ilomantsissa Vennamo on vuosikymmenten aikana esiintynyt aiemmin Petkeljärven kansallispuistossa, ja omassa paikassaan Tokrajärvellä hän on toteuttanut muun muassa lukuisia tanssin kesäkursseja. Sen sijaan Karhufestivaalilla hän esiintyy ensimmäistä kertaa, samoin Asikainen.

”Tykkään miten me täällä olijat, moottorisahaveistäjät, tanssijat ja kuvataiteilijat, teemme yhteisessä tapahtumassa kaikki taidetta.”

Erja Asikainen ja Raisa Vennamo ovat tehneet taiteellista yhteistyötä jo 15 vuotta. Karhufestivaalilla he esiintyvät ensimmäistä kertaa.

Karhu takametsikössä

Tuttu juttu Ilomantsissa on Vennamolle myös oikea karhu. Vuosia sitten keskenkasvuinen erauspentu kulki Tokrajärvellä talon takakoivikon halki vain muutamien metrien päästä.

”Se oli valtava elämys.”

Samaisessa takametsikössä asustaa karhu nykyäänkin. Vennamon mukaan Elida & Sivi ja Nallet -esityksessä onkin ydinajatuksena ystävyyden ohella luonnon ja eläinten kunnioitus. 

”Usein ajattelu on hyvin ihmiskeskeistä. Myös eläimet ovat eläviä olentoja ja osa kokonaisuutta.”

Elida & Sivi ja Nallet, liikkeellisiä tarinoita. Koreografia ja esiintyminen Erja Asikainen ja Raisa Vennamo. Kesto noin 30 minuuttia. Lauantai 14.8.2021 klo 14 ja klo 17, Taitokeskus Ilomantsi, Piirolan piha, Kauppatie 26. Vapaa pääsy.