Runonlauluilta ilomantsilaisittain Parppeinpirtillä

Karhufestivaali, Ilomantsi, Festivaali

Kohtalokas suo –pienoisnäytelmä

Kohtalokas suo on pienoisnäytelmä, joka perustuu alkuperäisiin ilomantsilaisiin runolauluihin. Näytelmässä seikkailevat Katri-neiti, veljensä Joukamoinen sekä heidän vanhempansa. Mukana on tietenkin myös kanneltaan soittava Väinämöinen.

Vaikka teksti pohjautuu ikiaikaisiin runoihin, näytelmän juoni on kuitenkin aina ajankohtainen rakkaus ja sopivan puolison löytäminen. Näytelmä etenee vauhdikkaan ja välillä surumielisen musiikin siivittämänä.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Sinikka Tossavainen

Musiikki ja musiikin ohjaus: Liisa Matveinen

Puvustus: Riitta Laakso

Rooleissa: Liisa Matveinen, Tellu Turkka, Anna-Liisa Hassinen, Matti Laakso ja Yngve Lostedt

Kesto: 30 min

Duo Liisa & Tellu: Iro

Liisa Matveinen ja Tellu Turkka ovat pitkän linjan runonlaulajia. Duon yhteistyö alkoi vuonna 1994.  1999 julkaistiin duon ensimmäinen cd Mateli, joka perustuu ilomantsilaisen Mateli Kuivalattaren runoihin. Yhteistyö jatkui niin ruotsalais-suomalaisessa Hedningarna -yhtyeessä kuin Suden aika -kvartetissa vuoteen 2008. Vuonna 2011 julkaistiin duon toinen cd Vienan naisia, joka sisältää vienalaisten naisrunonlaulajien tekstejä. Liisa ja Tellu paitsi säveltävät omaa musiikkia, myös sovittavat vanhoja runosävelmiä. Säestyssoittimina ovat kanteleet, ruotsalainen moraharppu sekä savesta tehty udu-rumpu. Duo on tehnyt uutta, ennen julkaisematonta materiaalia, joka pohjaa ilomantsilaisen runonlaulajattaren, Iro Sissottaren runoihin. Iro Sissotar (1797-1853), kuuluisan Simana Sissosen sisar oli veljensä tavoin huomattava runonlaulaja, jolta Europaeus vuonna 1846 pani muistiin peräti 78 laulua neljän päivän aikana. Iro meni naimisiin v. 1823 Miikkula Jeskasen kanssa ja asui Ilomantsin Veitsisyrjässä. Osa Iron lauluja on säilynyt hänen poikiensa laulamina. Iro oli erityisesti tunnelmarunojen taitaja.

Illan päätteeksi Karhutulet (säävaraus)

Ravintola Parppeinpirtin kahvio ja keittiö palvelee illan ajan, saatavilla terassimenu. Ovet avautuvat klo 19.30, avoinna klo 01.30 saakka.

Liput 15 €, ennakkovaraukset 7.8. mennessä: myynti@parppeinpirtti.fi  ja puh. +358 10 239 9950 

HUOM!

Lauantai 14.8. Nykykarjalainen pitoateria katettuna klo 11-17, lisäksi terassi-ilta, keittiö auki klo 18-22, palvelemme klo 23 saakka.

Sunnuntai 15.8. Nykykarjalainen pitoateria klo 11-17

Kesäkahvio palvelee päivittäin klo 9-18

Huomioimme toiminnassamme vallitsevan koronavirustilanteen. Noudatamme viranomaisten antamia ohjeita ja seuraamme tarkasti tilanteen kehittymistä.