Jari Rantanen

Kuhmalahdella asuva Jari Rantanen aloitti moottorisahaveiston muutamia vuosia sitten polttopuita tehdessään hetken mielijohteesta.

”Innostuin kovasti ihan yksinkertaisen istuvan karhun veistämisestä, ja harrastuksesta tulikin mukava lisä muun tekemisen ohelle. Ominta alaani on akryylimaalaus ja piirtäminen, mutta olen kiinnostunut monenlaisista tekniikoista toteuttaa itseäni ja saada taidetta aikaan.”

Ilomantsin Karhufestivaalin kisaan Rantanen osallistui ensimmäisen kerran vuonna 2021. Hän bongasi tapahtuman Internetistä.

”Löysin ilmoituksen Karhufestivaalista sattumalta taidekilpailuja selatessani ja innostuin välittömästi. Halusin osallistua veistokisaan saadakseni uusia kokemuksia, sillä tällainen kilpailutoiminta on minulle täysin uutta.”

Rantanen kertoo olevansa veistäjänä pääsääntöisesti itseoppinut, mutta vuonna 2018 hän aloitti aikuisopiskelijana kuvataiteen laaja-alaiset perusopinnot Sara Hilden -akatemiassa Tampereella.

”Olen tehnyt työtä elintarvikealalla Saarioisilla 18 vuoden ajan. Taide, luova tekeminen ja käsityöt antavat vastapainoa työskentelyyn teollisuudessa.”

Luovuutensa ja inspiraationsa hän ammentaa suurimmilta osin luonnosta. Hän harrastaa intohimoisesti eräilyä ja kalastusta ja rakentelee itse kalastusvälineitään, sitoo perhoja ja valmistaa vaappuja. Kesäisiä harrastuksia ovat myös moottoripyöräily ja karavaanarihommat.

”Taiteen tekemisessä myös muut ihmiset ja kulttuuri toimivat vahvoina vaikuttajina. Ideoita saan monesti ihan arkisestakin elämästä, musiikista, sosiaalisesta mediasta, kirjoista tai vaikkapa vaikuttavista dokumenttielokuvista.”

Moottorisahaveistossa Rantasta kiehtoo tietty yllätyksellisyys.

”Sahatessa työ koko ajan hahmottuu, mutta se voi myös muuttua tekemisen aikana moneen kertaan puulajin, puun muotojen ja oksien mukaan.”

Hän veistää usein pehmeitä puulajeja kuten haapaa ja kuusta.

”Aiheet ovat milloin mitäkin ideoita, jotka ovat hautuneet ajatuksissa yleensä pidemmän aikaa. Toistaiseksi en ole myynyt yhtäkään työtäni, vaan olen antanut niitä lahjaksi tai pitänyt itselläni.”

Jari Rantanen 

Syntynyt 1983.
Asuu Kuhmalahdella, Pirkanmaalla.
Työskentelee elintarviketeollisuudessa.
Piirtää, maalaa sekä veistää puuta. Osallistui ensimmäisen kerran Ilomantsin Karhufestivaalin veistokilpailuihin vuonna 2021, jolloin tuli toiseksi mestaruuskilpailussa teoksella Rajat ylittävä äidinrakkaus.
Instagram: kalastajarantanen
Facebook: Jari Rantanen