Kilpaveistäjästä tuomariksi: ”Siinä nyt sitten meikäläinenkin syttyi freestyle-aiheeseen”

Karhufestivaali, Veistokilpailu, Blogi
Teksti: Timo Kareinen

Jaan tässä mietteitäni veistokilpailun tuomaroinnista Karhufestivaaleilla Ilomantsissa.

Timo Kareinen. Kuva Veli Granö.

Alun alkaen tämä tuomarointi ei ollut päällimmäisenä, vaan kyllä tarkoituksena oli viime kesän veistojen jälkeen olla mukana osanottajana muitten mukana. Aiheeksi tulevaan kisaan tuli sitten se vapaa tyyli, freestyle.

Se sitten pikkasen alkoi jo syksyllä arveluttamaan, miten äijän käy. Tuo taksihomman työnkuvakin muuttui vuosi sitten viikonloppujakelun takia ja veistosten teko meni minimiin.

Keväällä olin kahden vaiheilla, jotta osallistua vai ei. Lopulta päädyin kuitenkin siihen jälkimmäiseen. No lupauduin sitten tuomaristoon, jos on tarvetta, ja siitä se sitten lähti.

Veistäjän näkökulma on tärkeä

Tuossa tuomaristossa on kyllä aivan hyvä olla henkilö, joka on tehnyt veistoksia itsekin. Tulee varmaan jonkin verran erilaisia näkökulmia keskusteluun ja arvosteluun mitä semmoisella henkilöllä, jolla ei ole omakohtaista kokemusta puunveistosta.

Oli kyllä mielenkiintoinen ja mukava kokemus, kun sai aivan ajan kanssa seurata veistosten tekoa omin päin sekä sitten tuomariston jäsenenä. Jännästi sitä seuraa sitten aivan eri asioita ja eri silmin, kun tarkkailee veistäjiä aidan toiselta puolen.

Freestyle oli mielenkiintoinen haaste

Erityisesti tuo vapaa aihe hieman alussa hirvitti, miten siihen oikein suhtautuu, kun on tavallisia veistoksia mukana ja sitten näitä freestyle-töitä ja kaikkea siltä väliltä.

Aika nopeasti siinä sitten kuitenkin alkoi muodostua töistä jonkinmoinen kuva. Siellä oli mielestäni neljä eri veistostyyppiä.

  • Ensin melko tavallisia töitä, joissa vain hieman pintakäsittelyä, se kai oli sitä vapaata tyyliä.
  • Sitten oli töitä, jotka oli tehty liittäen useammasta osasesta, mutta veistokset olivat tyyliltään varsin tavallisia, värienkäyttö oli reippaampaa taikka sitten pintaan oli laitettu vaikkapa paanuja.
  • Kolmas tyyppi oli sitten, joissa oli lähdetty jo hieman eri materiaalien yhdistämiseen
  • ja neljäs tyyppi, joissa oli otettu rohkeasti sääntöjen antama vapaus käyttöön.

Oli kyllä mielenkiintoista seurata teosten tekoa ja valmistumista. Mielipide parhaista töistä muuttui moneen otteeseen. Mutta kun oli loppukatselmuksen aika, lopullinen järjestys löytyi melko helposti.

Siinä nyt sitten meikäläinenkin syttyi tähän freestyle-aiheeseen, ja se oli aivan hyvä uudistus. Tuli veistoksiin aivan uutta sykettä ja ihmiset sai aivan uutta katseltavaa. Varmaan osa töistä herättää keskustelua ja hyvä niin. Kirjoittelin myös tuonne facebookkiin jonkun verran tekstiä kisan tiimoilta, joten sieltä löytyy myös luettavaa.

Terveisin Timo K., veistäjä, joka ennen teki vain näitä tavallisia veistoksia, mutta tulevaisuudessa töistä saattaa löytyä uusiakin elementtejä… 

Karhufestivaalin 2020 veistokilpailun tuomaristo: Veli Granö, Anna Puruskainen-Saarelainen, Timo Kareinen, Seppo Vihreäpuu ja Timo Tokola. Kuva Heli Kallio-Kauppinen.

Timo Kareinen

Olen ilomantsilainen taksinkuljettaja, pitkän linjan puunveistäjä. Karhufestivaalille olen osallistunut useina vuosina veistokilpailuun yhtenä kilpailijoista. Vuonna 2020 sain kutsun kilpailun tuomaristoon.