Kirjasto

ITE-kirjat

Maaseudun Sivistysliitto on julkaissut pitkän rivin ITE-taiteen vuosikirjoja, teemajulkaisuja ja yleisesittelyjä. Alan ainoa väitöskirja, Minna Haverin Nykykansantaide, ilmestyi vuonna 2010 MSL:n ja Aalto-yliopiston julkaisemana.

Kotisivultamme ovat ladattavissa seuraavat julkaisut:
– Minna Haverin väitöskirja Nykykansantaide, 2010
ITE kaakossa, 2013
ITE teossa, 2018
ITE Saimaalla, 2018
ITE-juhlavuoden julkaisu, 2020

MSL_ITE lappiMSL_ITE-kaakossaITEvaaroillaITEkeskellaITEkorvessa

Nykykansantaiteen tutkimustyö on Suomessa ollut systemaattisuudessaan ainutlaatuista. Työ on edennyt alue alueelta, ja jokainen kartoitus on huipentunut näyttelyihin. ITE-taiteilijoita ja heidän tuotantoaan on dokumentoitu valokuvin, filmein ja julkaisuin. Kartoitusten tuloksista on syntynyt kiehtova vuosikirjojen sarja, jossa nousevat esiin paitsi alueiden itseoppineet taiteilijat myös kulloinkin ajankohtaiset keskustelunaiheet.

Vuonna 2002 alkunsa saaneessa sarjassa ovat ilmestyneet kirjat ITE rajoilla (2001), ITE käsillä (2003), ITE paikalla (2004), ITE lakeuksilla (2006), ITE korvessa (2007), ITE jokivarsilla (2008), ITE keskellä (2010), ITE vaaroilla (2010), ITE kaakossa (2013), ITE Lapissa (2014), ITE teossa (2018) ja ITE Saimaalla (2018).

ITEHengessaNykykansantaide kansiVeijoRonkkosenTodellinenElama

ITE-taiteen ilmiönä avasi vuonna 2000 ilmestynyt kirja Itse tehty elämä ITE – DIY Lives (Veli Granö, Martti Honkanen, Erkki Pirtola. Toim. Raija Kallioinen). Vuonna 2004 ilmestyi Colin Rhodesin klassikkoteos Outsider Art: Spontaneous Alternatives suomennoksena nimellä Toinen taide – luovat erot (2004); suomenkielinen laitos sisältää myös Helena Sederholmin laajan artikkelin ITE-taiteesta. Suomalaisen nykykansantaiteen uutta tutkimusta ja ilmiön suhteuttamista kansainväliseen outsider-taiteeseen edustaa Minna Haverin väitöskirja Nykykansantaide vuodelta 2010.

ITE-taiteen näyttelyihin liittyvinä kirjoina ovat ilmestyneet Omissa maailmoissa (2005) ja ITE hengessä (2006). ITE käsillä -näyttelyn yhteydessä julkaistu Minna Haverin Pehmeä taide (2016) esittelee lankatekniikoita käyttäviä nykytaiteilijoita, neulegraffareita ja ITE-taiteilijoita.

Yksittäisiä taiteilijakuvia ovat Richard Koivistosta kertova Erkki Pirtolan kirja Puuaapinen (2003), Tyyne Eskon elämää ja taidetta valottava Satu Itkosen teos Kaikki piikkini jotka sain (2004) sekä Veli Granön kirja Veijo Rönkkösen todellinen elämä – The Real Life of Veijo Rönkkönen (2007, toinen painos 2018).

ITE-taidetta käsittelevät kirjat on julkaissut Maaseudun Sivistysliitto yhdessä Maahenki-kustantamon kanssa. Suurin osa kirjoista on jo loppuunmyytyjä, mutta kannattaa tiedustella niitä kirjastoista tai MSL:n kulttuuriosastosta.

Muiden julkaisijoiden kirjatuotantoja ITE-taiteilijoista: Kellosalmi-Seitniemi-Virmailan kyläyhdistys ry, Marja-Terttu Kivirinnan kirja Enni Idistä, Kun maalaan niin ajattelen (2018). Metsäkustannus Oy, Anne Heleniuksen kirja Erkki Pekkarisesta, Tuohimestari (2018).

iteartinfinlandOn-the-map-kansikuva2

Ensimmäinen ITE-taidetta englanniksi esittelevä kirja on Seppo Knuuttilan toimittama ITE Art in Finland (2011). Kirjassa taiteentutkijat analysoivat suomalaisen nykykansantaiteen ominaisluonnetta, ja julkaisu esittelee 24 tunnetuimpiin lukeutuvaa erityyppistä ITE-taiteilijaa.

ITE-taiteen suomalaisia toimijoita on mukana eurooppalaista outsider-taiteen kenttää esittelevässä kirjassa On the Map. Exploring European Outsider Art (2012). Kirja syntyi EU:n rahoittamassa Outsider Art Past Forward -hankkeessa, johon Maaseudun Sivistysliitto osallistui partnerina.

Korine ja Max E. Ammannin kirja Exploring – Retkiä ITE-Suomessa kertoo kansainvälistä outsider-taiteen kokoelmaan keräävän sveitsiläisen Ammannin pariskunnan löytöretkistä ITE-taiteeseen. Kirja kuuluu Serlachius-museoiden julkaisusarjaan.