Ymmärrä ITE

Blogit

ITE PIRKANMAALLA
Teksti ja kuvat Minna Haveri

ITE Pirkanmaalla -kartoitustiimi syvensi ITE-tietämystään päiväretkellä Keski-Pohjanmaalle. ITE-amanuenssi Elina Vuorimies K.H.Renlundin museosta johdatti meidät ITE-kokoelmien ja museotyön ytimeen ja avasi tarinoillaan näkymiä ITE-klassikoiksi nousseiden taiteilijoiden ja teosten taustoihin. Tiivistahtisen vierailun aikana saimme tutustua ITE-museotyöhön, Kaustisen kirkon kellotapulin ja Kansantaiteen keskuksen upeisiin näyttelyihin sekä ITE-taiteen kiehtoviin kokoelmavarastoihin.

ITE-museon tehtävänä on nykykansantaiteen museoammatillinen esitteleminen ja edistäminen. Museon näyttelyiden ja Maaseudun Sivistysliiton omistaman kokoelman keskus on Kokkolassa K.H.Renlundin museon yhteydessä. ITE-museo tuottaa suomalaisen ja kansainvälisen nykykansantaiteen ja outsider-taiteen kiertäviä näyttelyitä ja tapahtumia myös ”liikkuvana museona”.

ITEpäisyys-näyttelyn ripustusta.
Martti Hömpin teoksia ITEpäisyys-näyttelyssä.
Enni Id, Serkkua vielään Voimanmies.


Vaikka maanantaisin museo on yleisöltä suljettu, saimme Elina Vuorimieheltä opastetun yksityiskierroksen Veikko Halmetojan kuratoimaan ITEpäisyys-näyttelyyn (kuvat yllä), joka piirtää kuvan suomalaisesta itsepäisyydestä. Näyttelyssä nykytaide, outsider-taide ja ITE-taide lomittuvat yhteen, joten se tarjosi hedelmällisen lähtökohdan taiteen rajojen ja rajattomuuden pohdintaan.

Näyttely kertoo 26 taiteilijan voimin omista maailmoista, mielikuvituksesta ja peräänantamattomuudesta. Vapauden teeman alla käsitellään hulluutta ja huumoria, kuolemaa ja yksinäisyyttä, köyhyyttä ja siitä selviämistä. Näyttelyssä on muun muassa huoneellinen piruja, luurankoja ja jumalankuvia. Toisaalta näyttelystä löytyy kuvauksia kotiseudusta, maaseudusta, yhteisöllisyydestä ja ahdistavasta erilaisuuden kokemuksesta. Mukana on myös valokuvataiteilijoiden dokumentaatioita ITE-taiteesta ja muista omaperäisistä kulttuuri-ilmiöistä.

Kaustisella jo Kansantaiteenkeskuksen pihamaalla on paljon nähtävää: outsider-taiteilija Ben Wilsonin veistämä mökki, Anni Rapinojan sata luutaa -installaatio ja kansanmusiikkijuhlien ajan esillä olevat Eläkeliitton Elämää käsillä -hankkeessa tehdyt monenkirjavat taideaidat.

Varsinainen vierailukohteemme oli kuitenkin Kansantaiteenkeskuksen sisällä oleva näyttely. Se esittelee naiivia taidetta Dallmeierin kokoelmasta, jonka Kaustisen kunta sai 2000-luvun alkuvuosikymmenellä lahjoituksena saksalaiselta lääkäripariskunta Maija ja Volker Dallmeierilta. Kokoelma on hieno kokonaisuus eurooppalaisesta 1960–70-lukujen naiivista taiteesta, jota sittemmin on alettu nimittää outsider-taiteeksi. Kaustisen Kansantaiteenkeskuksesta on nyt tullut pysyvä näyttelypaikka kokoelman teoksille.

Näyttelykierroksemme kruunasi Kaustisen kirkon kellotapulin hiljentävä ITE uskossa –näyttely, joka tarjoaa sympaattisen ja kodikkaan kattauksen suomalaiseen ITE-taiteeseen sekä eurooppalaiseen naiiviin taiteeseen.

Teoksia Dallmeiereitten lahjoituskokoelmasta. Kuva Lauri Oino.

Yläkuvassa Martti Hömpin lautaveistoksia ja alla Enni Idin maalauksia kellotapulin ITE uskossa -näyttelyssä.

Näyttelyiden lisäksi tiimimme pääsi Elina Vuorimiehen johdolla tutustumaan näyttelytoiminnan kulisseihin eli ITE-taiteen kokoelmavarastoihin Kokkolassa ja Kaustisella. Maaseudun Sivistysliiton omistamaan ITE-taiteen kokoelmaan kuuluu noin 350 teosta tai teoskokonaisuutta lähes 50 suomalaiselta nykykansantaiteilijalta. Lukumäärässä ei ole kuitenkaan mukana yksittäisinä teoksina esimerkiksi laaja Ilmari Salmisen teosten kokoelma. ITE-kokoelmassa on veistoksia, maalauksia, piirroksia ja valokuvia sekä suuri määrä haastattelumateriaalia ja filmejä.

ITE-kokoelmassa on myös pirkanmaalaista ITE-taidetta, kuten Juha Pesosen maalauksia (kuvat yllä).

ITE-kokoelma antoi ITE Pirkanmaa -hankkeen kartoittajille mahdollisuuden tutustua jo edesmenneen, ITE-klassikoksi nousseen pirkanmaalaisen Martti Hömpin teoksiin (kuvat alla).