Runoileva automies

Blogit

ITE PIRKANMAALLA / Orivesi
Teksti ja kuvat Leena Peltokangas

Matti Hakanpää innostui autojen pienoismalleista aikanaan rakentaessaan omalle tyttärenpojalleen leikkiautoa. Eläkkeelle jäätyään hän lupasi hankkia vaimolleen Cadillacin. Amerikanrauta tulikin taloon, tosin puisena. Sen jälkeen on syntynyt useampia kymmeniä puusta tehtyjä vanhanaikaisia autoja.

Orivedellä Matti Hakanpään kotona vitriinin hyllyt ovat täynnä puisia autojen pienoismalleja. Autoilla on oikeat esikuvat ja päämääränä on ollut tehdä mahdollisimman tarkasti oikean mallin mukaista jälkeä.

– Autot ovat syntyneet käsin tehden, työvälineinä porakone, viila, puukko ja saha sekä tietenkin hiekkapaperi, jota kuluu paljon, kertoo Matti Hakanpää.

Matti Hakanpää on tehnyt työuransa pitkälti autojen parissa huoltoasemalla ja autonkuljettajana.

– Kyllä autot ovat aina olleet lähellä sydäntä ja tekniikka ylipäätään.

Matti Hakanpään pienoismalleja on ollut esillä Oriveden kirjastossa sekä Vehoniemen automuseossa Kangasalla.Museon kokoelmista Matti on ottanut myös mallia joihinkin autoihinsa.

– Vehoniemen automuseosta sain idean esimerkiksi presidentti Svinhufvudin virka-auton pienoismalliin.

– Täältä Orivedeltä on malli vuoden -34 Fordin kuorma-autoon, joka alunperin oli Jyväskylän Vaajakosken tehtaiden paloautona ja siksi säästyi sodalta. Suurin osa vanhoista kuorma-autoistahan kärsi tuhoja sodassa, mutta tämä säästyi.

Matti Hakanpää on rakennellut pienoismalleja myös useista 1900- luvun alun menopeleistä.

– Nämä vanhimmat autot olivat oikeastaan auton esikuvia. Ne olivat avomallisia ja huippunopeus oli vain alta 20 kilometriä tunnissa, joten ehkä niillä rivakan kävelijän pystyi ohittamaan, kertoo Hakanpää. Matti nostaa kirjahyllyn päältä rekan ja vitriinissä komeilee myös vanha Mosse, Chevrolet sekä aivan oikean näköinen kuplavolkkari. Ifa on saanut maalia kylkeensä.

Runoja ja veistoksia

Autojen pienoismallien lisäksi Matti Hakanpää on tehnyt eläinaiheisia puisia veistoksia. Suurimmat ovat syntyneet moottorisahalla ja pienemmät käsipelillä.

– Raspilla haen muotoa, sitten taltalla ja terävällä puukolla teen hienosäätöä. Mitat ovat aina silmämääräisiä, niin veistoksissa kuin pienoismalleissakin.

– Nyt tekeminen on vähenemään päin, sillä Parkinsonin tauti on vaikuttanut käden toimintaan. Pienet nappulat ei tahdo pysyä enää sormissa.

Puutöiden lisäksi Matti Hakanpää kirjoittaa myös runoja ja kaivaa esiin kansion tekstejään. Kärpänen-runossa katsotaan maailmaa yläilmoista. Näkökulma sopii pienoismallien katsomiseen.

”Muutuin toiseksi, olin toinen
tämä tarina on aikamoinen.
Synnyin kärpäseksi kattoon,
sieltä näkee kaiken kaiken.
On lätkät herkässä, henki vaarassa
siks refleksit täytyy olla terässä tai
joutuu uudelleen jakoon ja voi
syntyä matona perunavakoon.”

Ote Matti Hakanpään runosta Kärpänen