Pohjoissavolaisten ITE-taiteilijoiden etsintäkuulutuskampanja käynnistyy

Uutiset

ITE Pohjois-Savossa hanke etsii omaperäisiä, itseoppineita nykykansantaiteilijoita ja ilmiöitä vuosina 2021-2022. Nyt käynnistyneessä etsintäkuulutuskampanjassa on mahdollisuus vinkata ITE-taiteilijasta tai kohteesta, minkä haluaa mukaan kartoitukseen ja valtakunnalliselle ITE-taidekentälle.

Vuoden alussa käynnistynyt Maaseudun Sivistysliiton ITE Pohjois-Savossa – omaehtoinen luovuus matkailun voimavaraksi hanke dokumentoi, tallentaa ja levittää uutta tietoa pohjoissavolaisista ITE-taiteilijoista ja taidekohteista niin alueen asukkaille kuin myös laajemmallekin yleisöille. Tämän lisäksi tarjotaan mahdollisuus hyödyntää kohteita tai ilmiöitä käytettäväksi kylien ja alueen brändäämiseen ja Pohjois-Savon maaseudun matkailupalveluihin, myös kansainväliseen käyttöön.

– Samalla tavalla kuin ITE-taide on yksilöllisistä, niin haluamme, että myös paikallisuus ja alueen erityispiirteet tulevat vahvasti esille, sanoo hankekoordinaattori Riitta Kärkkäinen. Tässä ajassa on vahvasti läsnä lähimatkailun suosio ja myös erikoisempia tutustumiskohteita etsitään laajemminkin. Mikäli ei ole mahdollisuutta vierailla fyysisesti paikoissa, voisi vaihtoehtona olla virtuaaliset vierailut tai videoesittelyt.

– Meillä on oiva tilaisuus kokeilla erilaisia tapoja tuoda ITE-taide esille. Mitään valmista käsikirjoitusta emme tee vielä sen suhteen, sillä ratkaisevassa roolissa ovat mukaan tulevat taitelijat ja tahot. Sopivat toteutustavat ja toiminta voidaan räätälöidä kullekin sopiviksi, kertoo Riitta Kärkkäinen.

Yhteydenotot ja vinkkaukset voi lähettää joko suoraan hankekoordinaattorille riitta.karkkainen@msl.fi, p. 040 655 2330 tai lomakkeen kautta https://forms.office.com/r/4f6LULJsdC.

Julisteessa pohjoissavolaisten ITE-taiteilijoiden Anna Wildrosen, Romurinsessan ja Raija Weisenbergin teoskuvia. Julisteen suunnittelu: Kimmo Heikkilä.

ITE Pohjois-Savossa – omaehtoinen luovuus matkailun voimavaraksi

Maaseudun Sivistysliitto on tehnyt suomalaisen nykykansantaiteen eli ITE-taiteen kartoitus- ja esittelytyötä vuodesta 1998 alkaen edeten läpi Suomen maakunnittain. Näin pitkäjänteinen ja systemaattinen toiminta aikalaiskansantaiteen parissa on kansainvälisestikin ainutlaatuista.

Pohjoissavolaisen ITE-taiteen esiin nostamiseen MSL keskittyy vuosina 2021–2022 hankkeessa, jota Pohjois-Savon ELY-keskus rahoittaa Manner-Suomen maaseutuohjelmasta. Vastaavan tyyppiset hankkeet ovat parhaillaan menossa myös Satakunnassa ja Hämeessä. Hankkeet tähtäävät tiedon keruun lisäksi myös siihen, että ITE-taiteen piiristä löydettäisiin kohteita ja voimavaroja maaseudun kulttuurimatkailuun.

Maaseudun Sivistysliitosta hankkeessa työskentelee Kärkkäisen lisäksi ITE-asiantuntijana kulttuurituottaja Raija Kallioinen, joka on ollut mukana ITE-taiteen esiin nostamisessa ilmiön liikkeelle lähdöstä saakka. Hanketta johtaa MSL:n kulttuurijohtaja Helka Ketonen.


LINKKEJÄ
ITE Pohjois-Savossa -hanke MSL:n kotisivulla  
Tietoa ITE-taiteesta: www.itenet.fi
Seuraa taiteilijalöytöjen etenemistä Facebookissa

YHTEYSTIEDOT
Hankekoordinaattori
Riitta Kärkkäinen, puh. 040 655 2330, riitta.karkkainen@msl.fi
Maaseudun Sivistysliiton kulttuuriosastossaRaija Kallioinen, kulttuurituottaja, puh. 040 5636 876, raija.kallioinen@msl.fi
Helka Ketonen, kulttuurijohtaja, puh. 040 3577 662, helka.ketonen@msl.fi