ITE-taiteen kokoelmia Finnassa

Uutiset
ITE-taiteilija Ilmari Salminen esittelee teoksia kotimuseossaan. Kuva: Veli Granö / MSL. Maaseudun Sivistysliiton ITE-kartoitusten kokoelma.

Maaseudun Sivistysliiton ITE-taiteen kokoelmat avautuvat kaikkien ulottuville Finna-hakupalvelussa

Maaseudun Sivistysliiton kartuttamia ITE-taiteen kokoelmia avataan digitaalisesti kaikkien saataville, kun liitto tulee osaksi valtakunnallista Finna-hakupalvelua. Maaseudun Sivistysliiton omalla ITE-taidetta käsittelevällä sivulla voit tutustua ITE-taidekokoelman ja valokuvakokoelman kautta liiton uraauurtavaan työhön ITE-taiteen parissa. Nyt avautuva sisältö on koottu edustamaan ITE-taiteen monipuolisuutta. Aineistoa tullaan täydentämään lähitulevaisuudessa ITE-taidekokoelmaan kuuluvilla teoksilla ja ITE-taidekartoitusten dokumenttikuvamateriaalilla.

ITE-taiteen kokoelma on lajissaan laajin ja ainutlaatuinen. Siihen on tallennettu noin 350 veistosta, maalausta, piirrosta, installaatioita ja teoskokonaisuutta maamme tunnetuimmilta ITE-taiteilijoilta. Lukumäärä ei kerro koko totuutta, sillä jotkut teoksista muodostuu lukuisista osista. Esimerkiksi Ilmari ”Imppu” Salmisen teoskokonaisuus sisältää lähes 1000 erillistä piirrosta, kollaasia ja installaatiota. Kokoelmaan kuuluu teoksia ITE-taiteen klassikkotaiteilijoilta, kuten Enni Idiltä ja Martti Hömpiltä, mutta mukana on myös kiinnostavia teoksia uudemmilta tuttavuuksilta. Näiden joukossa ovat Maaseudun Sivistysliiton nimeämien Vuoden ITE-taiteilijoiden: Paula Huhtasen, Jori Tapio Kalliolan ja juuri nimitetyn Marjut ”Romurinsessa” Kauppisen teoksia. Kokoelma on talletettu Kokkolaan K.H.Renlundin museon hoitoon.

Taidekokoelman lisäksi Finnaan tulee esille Maaseudun Sivistysliiton valokuvakokoelmia ITE-taiteen kartoituksista. Kartoituksissa on tuotu pitkäjänteisesti esiin Suomen ITE-taideympäristöjä, teoksia ja tekijöitä. Valokuvissa on lähihistorian havinaa, kun kokoelma piirtää esiin sivistysliiton 20-vuotisen kartoitustyön legendaaristen ITE-taiteilijoiden ja teosten kautta. Lisäksi kuvat kertovat tarinaa kartoitustyön historiasta, sillä valokuvaajina toimivat alan pioneerit, kuten Veli Granö. Granön lisäksi viime vuosina tärkeinä ITE-taiteen kartoittajina ja valokuvaajina ovat toimineet muun muassa Juho Haavisto, Minna Haveri, Kimmo Heikkilä, Lauri Oino, Hannu Paju, ja Lauri Seppä.

Finna on suomalaisten arkistojen, museoiden ja kirjastojen aineistojen hakupalvelu. Finnan satojen eri kokoelmien muodostama kokonaisuus mahdollistaa tutustumisen kattavasti suomalaiseen tutkimukseen, taiteeseen, kirjoihin ja historiaan. Maaseudun Sivistysliiton kokoelmien myötä tulee suomalainen visuaalinen nykykansantaide, eli ITE-taide, osaksi näitä arvokkaita kansallisia aineistoja. Vaikka sivistysliiton kokoelmat avautuvat nyt suurelle yleisölle osittain, niin ammattilaisille voidaan myöntää laajemmat oikeudet Maaseudun Sivistysliiton arkistoon sitä pyydettäessä.

Ensimmäiset esiteltävät taiteilijat

Finna-hakupalvelusta löytyy ensi vaiheessa aineistoa seuraavista ITE-taiteilijoista:

Raimo Flink
Paula Huhtanen
Martti Hömppi
Enni Id
Kyösti Iitti
Jori Tapio Kalliola
Romurinsessa, Marjut Kauppinen
Alpo Koivumäki
Juha Käkelä
Esa Pajulahti
Risto Pelkonen
Marko Ruuskanen
Veijo Rönkkönen
Ilmari ”Imppu” Salminen
Kaarina Staudinger-Loppukaarre
Ensio Tuppurainen

ITE-kokoelmia Finnassa

Maaseudun Sivistysliiton Finna-näkymä ja pääsy ITE-kokoelmiin löytyy täältä.

ITE-kokoelma Finnassa