ITE Saimaalla -kirja esittelee eteläsavolaisia ITE-taiteilijoita
ITE Saimaalla -kirja on läpileikkaus Etelä-Savon nykykansantaiteesta. Kirjan artikkelit ja rikas kuvitus nostavat esiin sen, miten alueen kansanluovuudessa korostuu puun käytön taituruus.
Maaseudun Sivistysliiton vuosina 2016–2017 toteuttaman ITE Saimaalla -kartoitushankkeen aikana etsittiin ja haastateltiin Etelä-Savon ITE-taiteilijoita.
Työn tuloksia on tuotu esiin tänä vuonna ITE Saimaalla -esittelyhankkeen myötä. Punkaharjulla Suomen Metsämuseo Lustossa on puuteemaan keskittyvä alueen kansanluovuutta ja ITE-taidetta esittelevä näyttely ITE puusta. Pihapiirikartan avulla Etelä-Savon asukkaat ja matkailijat ovat päässeet tutustumaan kansantaiteilijoiden itsensä esittelemiin kulttuurikohteisiin.
ITE Saimaalla -kirja
ITE Saimaalla -kirjaan on koottu taiteilijaesittelyjä hankkeessa haastatelluista henkilöistä. Kirjassa myös valotetaan ITE-taiteen 20-vuotista kartoitushistoriaa ja pohditaan visuaalisen nykykansantaiteen tulevaisuuden näkymiä ja suojelua sekä suhdetta yhtenäiskulttuuriin.
Maakunnallisille nykykansantaiteen hankkeille esitetään usein kysymys siitä, mikä on juuri kyseessä olevalle alueelle tyypillistä ITE-taidetta? Etelä-Savossa vastaus näyttää olevan puu. Puunveisto vaihtelevilla välineillä ja puun käyttö muodossa tai toisessa teoksen tai taideympäristön materiaalina on yleistä Etelä-Savon alueella.
Toki mukaan mahtuu myös poikkeuksia tästä säännöstä, kuten kirjan taiteilijaesittelyt kertovat. Yksi yhteinen piirre kaikille ITE Saimaalla -hankkeen taiteilijoille on jatkuva kehittymisen halu. Oman taiteellisen työskentelyn sekä taidollinen että henkinen kehittäminen on mielenkiinnon ylläpitävä voima.
Useimmat ITE-taiteen kirjoissa esitellyt taiteilijat ovat miehiä. Kautta kartoitushistorian onkin kyselty, missä on naisten tekemä ITE-taide? Onko se vaikeammin löydettävissä, koska se sijaitsee oman kodin seinien sisällä esimerkiksi käsitöiden muodossa eikä kaikkien nähtävillä pihapiirissä?
Etelä-Savosta löytyy muutamia mahtavia naispuolisia ITE-taiteilijoita, mutta myös hyvin monen miestaiteilijan tukena on vaimo tai elämänkumppani antamassa oman korvaamattoman panoksensa luomistyön taustaksi. ITE Saimaalla -kirjassa on pyritty tuomaan esille myös näiden tärkeiden taustavaikuttajien työpanos.
Kirjan julkaisuun liittyy Timo Teittisen puuveistosten pop-up -näyttely, joka on esillä Punkaharjun vanhalla asemalla Metsämuseo Luston naapurissa yhden päivän ajan lauantaina 1.12.2018.
Etelä-Savon ITE-taiteen kartoitus- ja esittelyhankkeiden toteutusta ovat rahoittaneet Piällysmies ry ja Rajupusu Leader ry Euroopan maaseuturahastosta.
Lataa kirja itsellesi
ITE Saimaalla -kirjan pdf:n voit ladata Maaseudun Sivistysliiton materiaalipankista.
ITE Saimaalla
Toimittaja: Minna Tuuva
Toimituskunta: Minna Tuuva, Kimmo Heikkilä, Raija Kallioinen
Kirjoittajat: Kimmo Heikkilä, Kiti Häkkinen, Raija Kallioinen, Reetta Karhunkorva, Seppo Knuuttila, Erkki Pirtola ja Minna Tuuva
Ulkoasu: Kimmo Heikkilä
ISBN 9789523011618
Sivumäärä: 112
Koko: 230 x 300 mm
Sidos: lankanidottu
Kieli: suomi
YKL: 71 ja 70.3
Kustantaja: Maahenki Oy, 2018
LISÄTIEDOT
Kulttuurituottaja Raija Kallioinen, raija.kallioinen(at)msl.fi