Aulis Jalkasen taidenäyttely Suonenjoella esittelee monilahjakkaan tekijän

Uutiset

Aulis Jalkanen (s. 1935) on ollut ITE-taiteen piirien tiedossa jo kauan. Nyt hänen monipuolista tuotantoaan saadaan esille kotikunnassa Suonenjoella Kellarikallerian ITE Aulis Jalkanen -näyttelyssä 28.10.–18.11. 2022.

Pohjois-Savossa 2021–2022 toteutetussa ITE-taiteen hankkeessa Maaseudun Sivistysliiton kartoittajat vierailivat haastattelemassa ja dokumentoimassa monilahjakasta Jalkasta. Samalla alettiin keskustella Suonenjoen taideseuran aktiivien kanssa taiteilijan tuotannon esille saamisesta.

Graafinen suunnittelija Anja Jääskeläinen ja kuvataiteilija Mari Arvinen ryhtyivät käymään läpi Jalkasen laajaa, monipuolista ja persoonallista tuotantoa, jota on syntynyt 1950-luvulta alkaen. Molemmat ovat Jalkasen pitkäaikaisia ystäviä ja taideseuralaisia.

Tekniikoiden kirjoa, kokeilunhalua, perinteen vaalimista

Aulis Jalkanen on tehnyt taidettaan monenlaisin tavoin. Hän on maalannut, piirtänyt, veistänyt, tehnyt grafiikkaa ja kirjoittanut runoja.

Kovalevyille, pahveille ja kankaille tehtyjä öljyvärimaalauksia kotiseudusta ja maisemista löytyy yli tuhat. Taidokkaissa puuveistoksissa aiheet ovat enimmäkseen abstrakteja. Laaja-alaisuudesta ja kokeilunhalusta kertovat esimerkiksi kivimurskataulut sekä maitopurkkien vahamaiselle pinnalle tehdyt työt.

Mielenkiintoisia ovat päivän piirrokset, joihin Aulis Jalkanen on tallentanut kotiseutunsa historiaa ja päivittäisiä tapahtumiaan. Vuosikymmenten aikana piirroksia on syntynyt vihkoihin pinokaupalla.

Taideperinnön tulevaisuus askarruttaa

Aulis Jalkanen on perheetön, ja ikääkin on karttunut. Mieltä painaa huoli taideperinnön kohtalosta.

Taideseuran kokoama näyttely toimii samalla muistutuksena paikallisen kulttuuriperinnön merkityksestä ja sen vaalimisen haasteista.

***

ITE Aulis Jalkanen -näyttely
Kellarikalleria, Valkea sali
Olavi Leskisen katu 12, Suonenjoki
ma, to klo 14–18
ti, ke, pe klo 11–15
VAPAA PÄÄSY

Näyttelyuutinen Suonenjoen kaupungin sivuilla

Aulis Jalkasen taiteilijaesittely

Aulis Jalkasesta artikkeli Koe ITE -kirjassa s. 35–39

Aulis Jalkanen kotonaan Suonenjoella teostensa paljouden keskellä. Kuva Anja Jääskeläinen.