Aulis Jalkanen
Suonenjoki (1935–2023)
Suonenjoen Herralanmäellä ikänsä asunut Aulis Jalkanen on tehnyt kuvataidetta lähes koko elämänsä. Ensimmäiset öljyvärit hän sai naapuristaan Ylämäen talosta.
Jalkasen vastuut alkoivat nuorena, kun hänen isänsä kuoli sodassa. Puu liittyi elantoon ensin savotoilla, sitten metsänhoitoyhdistyksellä ja lopulta kirvesmiehenä. Taiteeseen puu asettui vanhemmalla iällä, jolloin Jalkanen alkoi tehdä puusta pienoisveistoksia. Hän teki myös shakkinappulan kaltaisia miniveistoksia, joiden jalustan alle kirjoitti puun nimen omalla salakielellään.
Jalkasen tuotanto on monipuolinen: öljyvärimaalauksia, puu- ja linokuitukaiverruksista tehtyjä vedoksia, piirroksia, kivimurskasta tehtyjä tauluja, puuveistoksia. Vuosikymmenten ajan hän piti päiväkirjaa kiteyttämällä päivästä oleellisen päivän kuvaksi vihkoon.
Jalkasen toistatuhannen maalauksen yleisilmeessä toistuu kiemurainen viiva. Yksi Jalkasen taiteellisista esikuvista onkin Vincent van Gogh.
Jalkanen osallistui aktiivisesti kansalaisopiston kuvataidetunneille. Opettajista tamperelainen Tatsuo Hoshika on ollut tärkeä. Hän kuuluu myös Suonenjoen taideseuraan. Lokakuussa 2022 Suonenjoen Kellarikalleriassa tuli esille laaja Jalkasen elämäntaidetta esittelevä näyttely.
Aiheena Jalkasella on usein maisema tai rakennus. Maisemaa hän lähestyy realistisesti, mutta saattaa tyylitellä vahvoilla väreillä. Ihminen maisemassa on sivuroolissa, pienenä tikku-ukon kaltaisena tekijänä. Maisematyöt kuvaavat usein kotikontuja mutta töitä on myös Lapin kuruilta, tuntureilta ja Jäämeren rannalta.
Muotokuvia Jalkanen on maalannut mallista ja valokuvasta, myös tilauksesta. Tauluissa näkyy myös oma äiti arkiaskareissaan.
Oma lukunsa Jalkasen tuotannossa ovat alastontutkielmat ja parisuhteen erotiikkaa kuvaavat teokset. Jalkanen on verrannut taiteen vapautta rakennustyön millintarkkuuteen. Taiteessa on vapaus, rakentamisessa tarkka mitta.
Aulis Jalkasen tuotantoon kuuluu myös runoja. Runot pohtivat ajankohtaisia asioita, mutta myös tuonpuoleinen askarruttaa. Osan runoistaan hän on kirjoittanut Savon murteella.
Materiaalien ja teospohjien suhteen Jalkanen on utelias. Työhuoneella on tallessa esimerkiksi tarkasti leikattuja ja huolella talteen niputettuja maitopurkeista leikattuja teospohjia. Kivikokoelmassa kivilajin ohella on mainittu paikka, mistä näyte on lähtöisin. Päivän kuvat, piirrokset, runot ja painotyöt on arkistoitu huolella.
Teksti: Irene Pakkanen. Teosten kuvat: Veli Granö, Olli Lähdesmäki. Henkilökuva: Veli Granö.