PODCAST: Itse tehty elämä

Podcast

Uusi podcast sukeltaa ITE-ilmiön juurille ja johdattaa toisenlaiseen Suomeen

Voit kuunnella podcastin jaksot Anchor-palvelussa. Löydät ne myös podcast-sovelluksesi kautta tai Spotifystä.

Miten ITE-ilmiö syntyi ja onko kansanmusiikilla ja kansantaiteella jotakin yhteistä? Millainen on toisenlaisen Suomen kulttuurikohteiden kirjo? Mikä hämäläisessä maisemassa ja ITE-taiteessa sykähdyttää?

Maaseudun Sivistysliiton ITE Hämeessä -hanke synnytti Hämeen ITE-taiteen kartoituksen ja julkaisun lisäksi ITE-aiheisen podcastin. Sen jaksoissa Juho Haavisto ja Paula Susitaival keskustelevat ITE-taiteesta ja sen luomista elämyksistä kolmen mainion vieraan kanssa. 

1. Hannu Saha: ITE-taide aikojen alussa

Kansa on tehnyt taidetta aina, mutta arvostetuksi ja näkyväksi kulttuuri-ilmiöksi nykykansantaide nousi Maaseudun Sivistysliiton toiminnan ja Veli Granön ja Erkki Pirtolan kaltaisten taiteilijoiden ja visionäärien työn kautta viime vuosituhannen lopulla. Kansanmusiikkimies ja Sibelius-Akatemian entinen professori, humppilalainen Hannu Saha oli tätä alkuräjähdystä todistamassa, ja hänen kanssaan podcastissa luodataan ITE-ilmiön syntyä ja syvintä olemusta.

2. Hannamari Hoikkala: Elämysjahdissa ympäri Suomen niemeä

YLEn Egenland-ohjelma on tuonut innostavalla tavalla esille Suomen kätketyt ja persoonalliset matkakohteet. Ohjelman juontajan, toimittaja Hannamari Hoikkalan kanssa käydään toisessa jaksossa vilkas ja polveileva keskustelu kulttuurimatkailusta ja matkailukulttuurista. 

3. Solja Järvenpää: Oman kylän ITE-ihmeet ja maailman paras kesätyö

Päijänteen rannoilla kukkii ihastuttava ITE-kulttuuri. Sarjakuvataiteilija Solja Järvenpää palasi juurilleen Asikkalaan, kartoitti kesän päijäthämäläistä ITE-taidetta ja ryhtyi sitten kunnan kulttuurituottajaksi. Kolmannessa jaksossa ihastellaan Hämeen ITE-taidetta ja fiilistellään seikkailumatkailijan elämäntapaa.

Itse tehty elämä -podcast tuotettiin osana ITE Hämeessä – omaehtoinen luovuus matkailun voimavaraksi -hanketta (2019–2022), jonka  toteuttaja oli Maaseudun Sivistysliitto ja rahoittaja Hämeen ELY-keskus. Rahoitus toimintaan saatiin Euroopan maaseuturahastosta.

Muita esitteitä

Ei valittuja sivuja