Kolmiulotteisia maalauksia

ITE SAIMAALLA
Teksti: Minna Tuuva. Kuvat: Minna Tuuva, Kimmo Heikkilä

Erik Esselin luontoaiheiset taulut syntyvät materiaalin innoittamana. Omintakeisella tekniikalla toteutettu väritys on peräisin vaikkapa jäkälästä, kalkista tai mausteista.

Kokkolasta kotoisin oleva Erik Essel muutti Enonkoskelle 80-luvun puolivälissä. Esselin pohjanmaalainen ystävä harrasti taulujen tekoa luonnonmateriaaleista, ja hänen innoittamanaan Erik kokeili puukellojen tekoa. Pikkuhiljaa Essel alkoi tehdä myös luontotauluja. Hän muutti Enonkoskelle varta vasten ajatuksenaan keskittyä taiteentekoon. Metallimiehen ammatista huolimatta hän ei halunnut käyttää metallia taiteensa materiaalina, sillä puutyöt olivat hyvä vastapaino varsinaiselle työlle.

Erik Essel käyttää tauluissaan puupohjalle liimattuja kelon kappaleita ja muita puun palasia, jotka antavat tauluihin kolmiulotteisuutta. Maisematauluissa taivas on hyvä tehdä haavasta tai kuusesta, joka pysyy väreiltään kirkkaana vuosienkin jälkeen. Taulujen värit tulevat myös luonnosta, ja niiden tekeminen on osittain ammattisalaisuus. Värejä saa vaikkapa jäkälästä, kalkista tai mausteista. Vanhalla kahvimyllyllä saa jauhettua väriä jopa sinertyneestä puusta.

Pihassaan olevassa ateljeessa Essel kehittelee tekniikoitaan ja tekee kokeiluja. Viime aikoina hän on kokeillut myös öljyvärien lisäämistä puuteokseen.

Kolmiulotteisuus ja pinnan struktuuri tulevan hienosti esille ITE Puusta -näyttelyn ripustuksessa Metsämuseo Lustossa Punkaharjulla.

Itselleen tärkeiden maisemien lisäksi Esselin aiheina ovat usein Kalevalan säkeet. Essel lukee Kalevalaa luonnossa, vaikkapa retkellä nuotion äärellä. Näin hän saa parhaiten mielikuvia siitä, miten haluaa toteuttaa teokset. ”Se on tosi mukava sitten kun oivaltaa ja saa sen tehtyä, todella riemukas se tunne, kun oivaltaa sen asian. Se on minun näkemys, jokainenhan näkee omalla tavallaan.”

Erik Esselin luovuus näkyy myös kodin sisustuksessa. Kivistä muurattu takkakulmaus ja suoraan seinään maalattu taulu eivät ole kaikkein tavanomaisimpia ratkaisuja. Jopa ulkorakennuksen katolle on rakentumassa paloaukea-maisema.