Karhunveistäjä Karhunen

iTE SAIMAALLA
Minna Tuuva. Kuvat: Minna Tuuva, Kimmo Heikkilä

Osuvalla sukunimellä siunattu Pertti Karhunen on veistänyt karhuja ja muita moottorisahaveistoksia vuodesta 1988. Arktos Ateljee on ollut hänen taiteellinen tukikohtansa vuodesta 1995. Työtilassa on jopa sähköinen vinssi, jolla on hyvä liikutella suuria veistoksia.

Karhusen oppi-isä on Etelä-Savossa hyvin tunnettu jo edesmennyt moottorisahataiteilija Paavo Tiihonen. Talttaveiston saloja Karhuselle puolestaan opetti Punkaharjulla asunut Niilo Lehikoinen (1924–2014), joka on tunnettu Kalevala-aiheisista reliefeistä.

Monen moottorisahaveistäjän puheissa vilahteleva Paavo Tiihonen oli ensimmäisiä moottorisahaveistäjiä. Tiihonen myi savotoille työvälineitä ja keksi moottorisahaveiston keinoksi esitellä myymiään sahoja. Muistitiedon mukaan Tiihosen ensimmäinen veistos 60-luvun loppupuolella oli ukkohahmo. Tiihonen oli suosittu veistäjä 80- ja 90-luvuilla, ja Tiihosen mukana Pentti Karhunen kiersi monessa paikassa tekemässä veistoksia mm. firmoille. Moottorisahan käytön taiturina Tiihosella oli tapana sanoa, että sillähän voi ottaa vaikka roskan silmästä. 

Pentti Karhunen on voittanut moottorisahaveiston suomenmestaruuden vuonna 1989, ja vuonna 1990 hän saavutti hopeasijan. Karhusen viikinkiajan kolikkoa kuvaava talttareliefi on ollut Tanskassa Pohjoismainen taide 2000 vuotta -näyttelyssä. Karhunen on käynyt myös Sveitsissä opettamassa moottorisahaveistoa 1990 luvun alussa. Moottorisahaveisto ei ollut tuolloin vielä Sveitsissä tunnettua, ja paljolti Karhusen ansiosta tekniikka tuli tutuksi myös heille.

Veistoksen synnyssä on Karhusen mielestä useita mielenkiintoisia vaiheita aina puiden hankinnasta lähtien. Veistotyön alussa suurimpien palojen poiston jälkeen veistoksen muoto alkaa hahmottua. Keskivaihe on mielenkiintoisin ja ratkaiseva: vieläkö ottaa paloja pois vai ei? Uusi veistoksen aihe on aina haasteellinen. Uuden aiheen ollessa työn alla Karhunen piirtääkin aluksi suunnitelman paperille. Hän harrastaa myös öljymaalausta.

Karhunen on veistänyt toistatuhatta karhua. Vieläkään hän ei ole sataprosenttisen tyytyväinen, sillä aina löytyy jotain, jota voi korjata. ”Jos on kriittinen itselleen, niin koko ajan kehittää sitä työtä”, Karhunen toteaa.

Karhunen toimii ammatikseen Etelä-Savon ammattiopistolla koulutustarkastajana. Hän on myös opettanut moottorisahaveistoa.