ITE-taiteesta elämyksiä koronakesän matkailuun

Blogit
Teksti: Raija Kallioinen

Kiehtovia elämyksiä turvallisesti ja kotimaassa matkaten? Sellaisia voi löytää ITE-taiteen parista kautta Suomen.

Itseoppineiden taiteentekijöiden omaperäiset taideympäristöt ovat valloittavia kokemuksia. ITE-taiteen juhlavuonna 2020 on tarjolla myös näyttelyitä taidemuseoissa, vapaasti ulkotiloissa ja pienemmilläkin paikkakunnilla.

ITE-taideympäristöjä lännestä itään

ITE-taiteen ympäristöistä osaan on jatkuva pääsymahdollisuus. Niissä voi vierailla myös koronan aiheuttamana poikkeusaikana, turvavälejä tietysti noudattaen. Moni paikka on jännittävä ja kiinnostava lapsillekin.

LÄNSI-SUOMESSA on ITE-paikkojen ehdoton käyntikohde Kauhajoella upeiden eläinveistosten Alpon SavanniVaasan Asevelikylässä kannattaa varata useampi tunti Edvininpolun kiertämiseen. Lappajärveltä löytyy mystinen miljöö, Ateljee Tapio Autio.

Rauman Kodisjoella Taidekoti Ylenissä Väinö Ylénin kansanomaiset veistokset tarjoavat nostalgisia tunnelmia. Pyhärannassa Arja Alhorannan uljas hirvipuisto näkyy tielle saakka.

Edvininpolulle Vaasan Asevelikylään kannattaa varata aikaa – niin paljon on polun varrella kiinnostavaa katseltavaa. Matkailijoita erinomaisesti palveleva opaskartta veistoksista löytyy kuvaa klikkaamalla. Kuva Raija Kallioinen.

ITÄISESSÄ SUOMESSA varma vetonaula on Veijo Rönkkösen yli 500 patsaan ja loistavan kukkatarhan kokonaisuus Parikkalan PatsaspuistoIlomantsista löytyy kylänraiteille levittäytyvä, puunveiston mestareiden taidonnäytteistä luotu Tuhannen karhun maa.

Savonlinnan hautausmailla ja Punkaharjulla Aseman taidelaiturilla voi ihastella Marko Ruuskasen taidelinnunpönttöjä. Vekaranjärven varuskunnan läheisyydessä Kouvolassa on Ensio Tuppuraisen Jätkän taulutalon pihapiiri.

HÄMEESTÄ löytyy paljon kiinnostavaa. Päijät-Hämeessä Lahti ja Heinola ovat koonneet ITE-taidetta puistoihin kaiken kansan nähtäville. Johannes Ivakon betoniveistosten komea, osin jo sammaloitunut kokonaisuus hurmaa Lahden Radiomäellä. Vesa Väänäsen riemastuttavia veistoksia on Heinolassa Dorkin puistossa. Upea Enni Idin taiteilijakoti Padasjoella on koronakesänä suljettu, toivottavasti sinne pääsee jälleen vuoden päästä.

Salmilaissyntyinen Johannes Ivakko ikuisti veistoksiinsa kansanihmisiä ja rakkaita eläimiä. Lahden Radiomäellä noita jo sammaloituneita veistoksia on kaiken kansan nähtävillä. Kuva Veli Granö.

Kanta-Hämeen puolella Hauholla komean keskiaikaisen kivikirkon vierustalla Hauho-seuran esinemuseossa on arvokas nähtävyys, pieni kappeli, johon on talletettu kansantaiteilija, ruotusotamies Korlerin vuonna 1772 kirkkoon tekemät seinämaalaukset.

Kansantaiteilija, ruotusotamies Korlerin viehättäviä kirkkomaalauksia löytyy Hauho-Seuran esinemuseosta. Kuva Juho Haavisto.

Mukavia piknik-retken kohteita luonnon helmassa ovat KESKI-SUOMESSA Matti Rutasen Maapallopatsas Saarijärvellä sekä UUDELLAMAALLA tunnettu ITE-taiteen klassikkokohde Elis Sinistön Villa Mehu Kirkkonummella.

Sähköiset alustat palvelevat ITE-matkailijaa

Lisää vinkkejä ITE-taideympäristöistä löytyy www.itenet.fi -sivustolta.

Google Mapsiin on tuotettu matkailijoiden avuksi tietoa hakusanalla ’ITE taidekohde’. Myös suositulle retkipaikka.fi-sivustolle ja kansainväliseen TripAdvisoriin lataillaan kesän kuluessa uusia kohteita.

Parkanossa ”hirveyttä”, Ilomantsissa iloismia

ITE-kesäkaupungissa Parkanossa voi nykykansantaidetta katsella turvallisesti ulkona puistoissa ja katujen varsilla. Jo yhdeksättä kertaa järjestettävän puistonäyttelyn tämänkertainen teema ITE Hirveetä! kyselee, onko taide hirveen ihanaa vai ihan hirveetä. Ympäri kaupunkia levittäytyy viidentoista tekijän teoksia koko kesän ajaksi. Niiden löytämistä helpottaa ITE-mobiilireitti, joka ohjaa kulkijan teokselta toiselle ja tarjoaa reitin lisäksi tietoa töistä. Mobiilireitin linkki tulee osoitteeseen www.parkanoon.fi.

ITE-kesäkaupunki Parkano kutsuu avosylin tutustumaan ITE Hirveetä! -puistonäyttelyynsä. Näyttely levittäytyy eri puolille kaupunkia koko kesän ajaksi. Kuvassa pöytyäläisen Kyösti Iitin veistos Iso hali. Kuva Hanna Tuuri.

Ilomantsissa on Vuoden 2020 ITE-taiteilijan Paula Huhtasen yksityisnäyttely Ilo ylimmillään heinä-elokuun ajan Katri Vala Kulttuurikeskuksessa. Huhtanen vetää myös taidepajoja, joissa yleisö pääsee tägäämään moottorisahoja ja tuunaamaan karhuveistosta.

Moottorisahataiteilija Juha Käkelä on heittäytynyt ITE-juhlavuoteen omalla 365 karhua -projektillaan. Vuoden jokaisena päivänä syntyy uusi karhuveistos. Projektia pääsee seuraamaan päivittäin Instagramissa. Veistoksia on näytteillä Pertunmaan kunnantalolla 27.6. saakka.

Oulun ja Hämeenlinnan taidemuseot: Kohtalona luovuus -näyttely

ITE-taiteeseen voi tutustua syvällisemmin kesällä Oulussa ja syksyllä Hämeenlinnassa taidemuseoiden toteuttamissa näyttelyissä. Kohtalona luovuus – ITE ja kumppanit on Oulun taidemuseossa 2.6.–20.9.2020 ja Hämeenlinnan taidemuseossa 23.10.2020–7.3.2021.

Näyttely on läpileikkaus marginaaleissa kukoistavaan taiteeseen. Se vie eurooppalaisen outsider-taiteen ja ITE-taiteen luovuuden alkulähteille tuoden esiin myös tekijöiden elämäntarinoita.

Uusien ITE-löytöjen kesä

ITE-taiteen kartoittaminen ja esiin nosto kaksi vuosikymmentä sitten alkoi Maaseudun Sivistysliiton toimintana ja jatkuu edelleen. Työn hedelminä on karttunut laaja taiteilijaverkosto, ITE-taidekokoelma, videoita ja arkistomateriaalia kuraattorien, museoiden ja median hyödynnettäväksi.

Parhaillaan käynnissä olevien taiteilijaetsintöjen kuulumisia voi seurata Facebookin sivuilta ITE Satakunnassa ja ITE Hämeessä. Taiteilija Veli Granö ja muotoilija Paula Susitaival kertovat blogipalstalla koronakesän tunnelmistaan ja antavat matkailijoille omat henkilökohtaiset vinkkinsä.


TAUSTAA
ITE-taiteen juhlavuosi 2020

ITE-hankkeissa työskennellyt ja ITE-julkaisuja toimittanut Lauri Oino kiteyttää juhlavuoden taustoja:

Suomalainen nykykansantaide oli lähes tuntematonta, kuten myös nykykansantaiteen käsite Suomessa, kun Maaseudun Sivistysliitto yhteistyökumppaneineen ryhtyi kartoittamaan aihetta 1990-luvun lopussa.

Seurauksia voidaan verrata Pandoran lippaan avaamiseen, positiivisessa mielessä. Kotien seinien sisältä ja varsinkin maaseudun syrjäisiltä laajoilta pihoilta paljastui ihmeellinen mielikuvituksen maailma ja satoja omaperäisiä tekijöitä. Siihen asti heidän tekemisiään ei juurikaan ollut huomioitu, tai niihin oli suhtauduttu alentuvasti.

Ilmiö nimettiin ITE-taiteeksi; sana ITE on lyhenne sanoista itse tehty elämä, self made life. Se viittaa itseoppineisuuteen ja siihen, kuinka tekijät muovaavat taiteensa kautta koko elämänsä kokonaisuutta, rakentavat sen kautta oman tarinansa.

Vuonna 2000 järjestettiin ensimmäiset ITE-näyttelyt ja julkaistiin ensimmäinen kirja aiheesta. Ne saivat valtaisan suosion ja huomion, ja ITE-taide löi läpi julkisuudessa räjähdysmäisesti. Siten tänä vuonna vietetään 20-vuotisjuhlaa.