ITE-taiteen kokoelma

Maaseudun Sivistysliiton ITE-taiteen kokoelma on lajissaan laajin ja ainutlaatuinen. Siihen on tallennettu veistoksia, maalauksia, piirroksia ja sekatekniikalla tehtyjä töitä tunnetuimmilta ITE-taiteilijoilta. Olemme tallettaneet kokoelman K.H. Rendlundin museon hoitoon.

Annamme mielellämme teoslainoja museoille ja näyttelyiden järjestäjille. Toiveenamme on, että myös muut museot kartuttaisivat omiin kokoelmiinsa alueidensa ITE-taiteilijoiden tuotantoa.

Ainutlaatuinen kokoelma

ITE-taiteen kokoelma sisältää veistoksia, maalauksia ja piirroksia suomalaisen nykykansantaiteen merkittäviltä tekijöiltä sekä valokuvateoksia taideympäristöistä.

Kokoelmassa on noin 1000 teosta tai teoskokonaisuutta yli 70 tekijältä. Lukumäärä ei kerro koko totuutta, sillä yksi teokseksi kirjattu kokonaisuus voi muodostua lukuisista osista. Esimerkiksi Ilmari Salmisen teoskokonaisuus sisältää lähes 1000 erillistä piirrosta, kollaasia ja installaatiota.

Teoksia on koottu etenkin ITE-taiteen niin sanotuilta klassikoilta. Hyvin edustettuina ovat muun muassa Enni Id, Martti Hömppi, Petri Martikainen, Väinö Oja, Timo Peltonen ja Ilmari Salminen.

Taidekokoelman omistaa Maaseudun Sivistysliitto. Vastaamme kokoelman kartuttamisesta ja pidämme yllä sen digitaalista tietokantaa, johon tallennetut teostiedot ovat löydettävissä Finna-tiedonhakupalvelun sivultamme. Olemme tallettaneet kokoelman K.H. Renlundin museon hoitoon.

Kokoelmayhteistyöstä on aiemmin käytetty nimitystä ”ITE-museo”, mutta käsitteen käyttämisestä luovuttiin vuonna 2022.

Dallmeiereiden lahjoituskokoelma

Erillisen osuuden muodostaa Maija ja Volker Dallmeierin vuonna 2013 Maaseudun Sivistysliitolle lahjoittama puolalaisen nykykansantaiteen kokoelma, jossa on noin sata hengellisaiheista puuveistosta. Tämäkin kokoelma on tallennettu K.H.Renlundin museon hoitoon.

Puolalaisia puuveistoksia Dallmeiereiden lahjoituskokoelmasta.

Haluatko lainata teoksia näyttelyyn?

Annamme ITE-kokoelmasta teoslainoja museoille ja näyttelyiden järjestäjille. Kokoelman pohjalta onkin vuosien varrella koottu lukuisia näyttelyitä niin kotimaisiin museoihin kuin ulkomaille. Teoksia on esitelty usein myös yhteisnäyttelyissä nykytaiteilijoiden kanssa. Täältä löydät luettelon ITE-taiteen merkittävimmistä näyttelyistä.

Teoksia voi tiedustella myös pitkäaikaiseen lainaukseen. Esimerkiksi Ilomantsissa Katri Vala Kulttuurikeskuksen pihapiirissä on kokoelmamme teoksia pysyvästi esillä.

Teosten lainaamisen lisäksi osallistumme mielellämme näyttelyiden suunnitteluun ja autamme saamaan yhteyksiä suoraan ITE-taiteilijoihin.

Petri Martikainen, Käärmekasvot. Kuva: Jaanus Heinla.

Arkistotietokanta Collecte

Collecte on arkistotietokanta, jonne olemme tallentaneet ITE-taiteen kartoitushankkeissa yli kahden vuosikymmenen ajalta koottua aineistoa. Collectesta löytyy taiteilijatietoja, kuvia teoksista ja taideympäristöistä. Myös ITE-taidekokoelman teostietoja luetteloidaan Collecteen.

Tietokanta helpottaa esimerkiksi näyttelyiden ja julkaisujen suunnittelua. Sisältöä pidetään yllä suomeksi ja englanniksi.

Tietokanta on tarkoitettu ammatilliseen käyttöön, muun muassa tutkijoille ja näyttelyiden kuraattoreille. Jos tarvitset käyttäjätunnuksia, ota yhteyttä Maaseudun Sivistysliiton kulttuurituottajaan.

Viljo Luokkanen, Pelimannit.

Finna – vapaa pääsy arkistoihin

Liki kymmenen tuhatta arkistoitua ITE-taiteen valokuvaa löytyy katseltaviksi hakupalvelu Finnasta sivultamme maaseudunsivistysliitto.finna.fi.

ITE-kartoituskuvien kokoelmasta löytyy eri maakunnista tallennettuja itseoppineiden taiteentekijöiden teosten ja taideympäristöjen valokuvia ja jonkin verran myös henkilökuvia tekijöistä itsestään.

Sivuston vielä keskeneränen osuus sisältää kuvia Maaseudun Sivistysliiton ITE-taidekokoelman teoksista.

Finna.fi on suomalaisten arkistojen, museoiden ja kirjastojen aineistojen hakupalvelu. Satojen eri kokoelmien muodostama kokonaisuus mahdollistaa tutustumisen kattavasti suomalaiseen tutkimukseen, taiteeseen, kirjoihin ja historiaan. Maaseudun Sivistysliiton kokoelmien myötä on ITE-taide tärkeänä osana näitä arvokkaita kansallisia aineistoja.

Petri Martikainen, Pieta. Kuva: Jaanus Heinla.

Staudinger-Loppukaarteen perhe lahjoitti kokoelmaan kaksikymmentä taiteilijan akvarellia vuonna 2018.

Kaarina Staudinger-Loppukaarre, Tietäjälinnut.

Yhteystiedot

Haluatko tehdä yhteistyötä ITE-taidekokoelmamme hyödyntämiseksi? Tarvitsetko ammattilliseen käyttöösi Collecte-tietokannan käyttäjätunnuksia? Ota meihin yhteyttä!