ILO!KARHU Ilomantsissa

Itä, Pohjois-Karjala, Milloin tahansa, Julkinen veistos

Ilomantsin torin kupeessa istuva, korkeudeltaan viisimetrinen ILO!KARHU-patsas on syntynyt kierrätyksen hengessä ylimääräiseksi jääneistä rakennusmateriaaleista ja puutavarasta. Se toimii karhuisan kunnan symbolina ja maamerkkinä ympäri vuoden.

ILO!KARHU on kuin emohahmo Ilomantsin Karhufestivaalin moottorisahaveiston kilpailuissa syntyneille sadoille puisille karhuveistoksille. Kookkaan patsaan syliin penkille voi istua ja takaosasta pääsee myös sen sisälle.

Karhupatsaan vahva runko muodostuu käytöstä poistetuista kestopuisista ja myrkyttömistä puhelinpylväistä, jotka iskettiin noin metrin syvyyteen, ja monttuihin valettiin betonianturat. Karhun turkki on tehty toisiinsa limittäin kiinnitetyistä pintalautapaloista. Nauloja karhuun upposi noin 14 000 kappaletta.

ILO!KARHU-patsaan suunnitteli moottorisahataiteilija Juha Käkelä, ja hän myös rakensi sen yhdessä toisen moottorisahaveistäjän Raimo Hautaluoman kanssa 14.–21.7.2023. Apuna heillä oli Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksen kaksi työmiestä sekä joukko yhdistyksen ”hanslankareita” ja paikallisia koneyrittäjiä. Myös yleisölle järjestettiin mahdollisuus osallistua patsaan tekemiseen kahtena päivänä.

ILO!KARHU-patsaan rakentaminen oli osa Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksen Karhufestivaalin tulevaisuus -hanketta. Rahoitus saatiin Taiken jakamista erityisavustuksista harvaan asuttujen alueiden kulttuuritoimintaan.

Paikallinen STC Tuotanto kuvasi karhupatsaan rakentamisen ja teki siitä kaksi videota, jotka on nähtävissä Karhufestivaalin YouTube-kanavalla: rakentamisen etenemistä päivittäin kuvaava timelapse-kooste Näin ILO!KARHU-patsas rakentui Ilomantsiin sekä patsaan suunnittelija-rakentajan Juha Käkelän haastattelu.

OSOITE Ilomantsin tori, Mantsintien ja Kalevalantien risteys, 82900 Ilomantsi. Patsas sijaitsee noin 50 metriä torilta Taitokeskus Piirolan pihaan ja Kauppatielle vievän oikopolun varressa.

AVOINNA Vapaa pääsy lumettomaan aikaan.

LISÄTIETOJA Patsaalle vievä polku on torin suunnasta kivetty mutta alkuosastaan jyrkähkö. Kauppatieltä ja Taitokeskus Piirolan pihasta päin reitti on pidempi ja samalla nousultaan loivapiirteisempi. Polulla ei toistaiseksi ole kunnan talvikunnossapitoa.

LINKKEJÄ

ILO!KARHU-patsaan esikuvat Tanskassa ja Italiassa

Jytäkkä karhupatsas tarjosi moottorisahaveistäjille uudenlaisen haasteen

Timelapse-videokooste ILO!KARHU-patsaan rakentamisesta

ILO!KARHU-patsaan suunnittelijan Juha Käkelän haastattelu

ILO!KARHU-patsas sijaitsee Ilomantsissa torin ja taustalla näkyvän Taitokeskus Piirolan pihan välisellä oikopolulla. Kuva STC Tuotanto.
ILO!KARHU-patsaalla on jämerät kynnet. Kuva Riitta Ryynänen.
ILO!KARHU-patsaan tekeminen oli moottorisahaveistosta tunnetuille Raimo Hautaluomalle ja Juha Käkelälle uudenlainen ja innostava projekti. Kuva Timo Reko.
Moottorisahataiteilija Juha Käkelä (vas.) suunnitteli ILO!KARHU-patsaan ja rakensi sen yhdessä toisen moottorisahaveistäjän Raimo Hautaluoman ja apujoukkojen kanssa. Kuva STC Tuotanto.
ILO!KARHUn pää yltää viiden metrin korkeuteen. Kuva STC Tuotanto.
ILO!KARHU on myös takamuksesta tassuihin noin viisimetrinen. Kuva Riitta Ryynänen.
ILO!KARHU rakennettiin puiden varjostamaan puistomaiseen ympäristöön. Kuva STC Tuotanto.
ILO!KARHU-patsaan rungon muodostavat kierrätetyt, myrkyttömät puhelinpylväät. Kuva Taisto Volotinen.
Raimo Hautaluoma laittamassa nauloja runkonaulaimeen. Nauloja karhuun upposi kaikkiaan noin 14 000 kappaletta. Kuva STC Tuotanto.
ILO!KARHUn turkki on muotoiltu pintalautojen palasista. Kuva Riitta Ryynänen.
Juha Käkelän ja Raimo Hautaluoman (takana) apuna patsaan rakentamiseen osallistuivat mm. MSL:n Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksen Timo Reko (vas.), Ari Hassinen (oik.) ja Pertti Kettunen. Kuva STC Tuotanto.
Torilta ILO!KARHU-patsaalle vievä polku on kivetty, mutta alkuosastaan se on jyrkähkö. Kuva Riitta Ryynänen.
ILO!KARHU-patsas syntyi noin viikossa heinäkuussa 2023. Kuva Riitta Ryynänen.