Veikko Saastamoinen
Keitele (1923-2000)
Veikko Saastamoisesta tuli Sormulan tilan isäntä nimellisesti jo 13-vuotiaana. Samalla hänen tulevaisuutensa paalutettiin viljelijäksi.
Perheellä on tallessa sota-ajan vihkoja, joihin Saastamoinen kirjoitti runoja ja pieniä tarinoita. 1950- ja 1950-luvuilla hän kirjoitti myös näytelmiä ja pakinoita. Saastamoista kysyttiin viikkopakinoitsijaksi Savon Sanomiin, mihin viljelijän aika ei riittänyt.
Erikoiset puun muodot ja pahkat kiinnittivät metsässä Saastamoisen huomion jo nuorena. Puun työstämisen hän aloitti sota-aikana, jolloin erilaiset lippaat saivat muodon puhdetöinä.
Puuveistoksia ja -reliefejä hän alkoi tehdä 1960-luvun loppupuolella. Alkusysäyksenä oli tutustuminen Aarne Paldaniuksen ja Eva Ryynäsen puutaiteeseen Peltosalmen maatalousnäyttelyssä. Innostuksen palo oli väkevä.
Teoksen aihion Saastamoinen teki ulkona kirveellä, ei koskaan moottorisahalla tai muutenkaan koneellisesti. Viimeistely tapahtui tuvassa uunin edessä. Ensimmäisen kerran veistoksia oli laajemmin esillä Kuopion aluenäyttelyssä vuonna 1974.
Puskaradio ja työn jälki kuuluttivat, ja pian tilaustöitä oli ruuhkaksi asti. Merkittävä ostaja oli Keiteleen kunta, joka hankki Saastamoiselta yrittäjäpalkinnot kymmenen vuoden ajan. Kunta osti teoksia kunnanvirastolle, kirjastoon ja terveyskeskukselle sekä lahjoiksi.
Saastamoinen käytti erilaisia puulajeja, kantoja ja pahkaa. Eniten hän arvosti vanhaa honkaa sen työstettävyyden takia. Joitakin luonnonmuovaamia puita Saastamoinen ”auttoi” vain vähän.
Pintakäsittelyssä hän käytti muun muassa petsiä ja lakkaa. Osan töistään hän värjäsi savusaunan lauteilla. Yksityiskohtia hän saattoi tehdä kolvilla polttamalla.
Saastamoinen nimesi kaikki työnsä. Useilla teoksillaan hän otti kantaa ajankohtaiseen. On Maastamuutto, Opecin öljykokous, Leipäjono. Lähes kaksimetrinen Ydinsäteily vuodelta 1986 otti kantaa Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuteen.
Vakavien sairauksien takia taide oli jätettävä. Neljän teoksen kokonaisuudessa Ihmisen elämä vuodelta 1989 ja reliefissä Viimeisellä rannalla vuodelta 1995 kuolema häilähtää jo läsnä.
Veikko Saastamoinen oli Savolaiset Puutaiteilijat ry:n perustajia ja toimi hallituksessa useaan otteeseen. Kunniajäsen hänestä tuli vuonna 1993.
Laajaa tuotantoa ei ole luetteloitu, mutta arvio teosmäärästä on lähes tuhat. Tytär Sirpa Tyni vaalii isänsä taidekokoelmaa, ja myös näyttelytoimintaa jatketaan.
Teksti: Irene Pakkanen. Kuvat: Olli Lähdesmäki.