Timo Heiskanen

Sonkajärvi (1971)

Sonkajärveläiselle sairaanhoitaja ja yrittäjä Timo Heiskaselle taide on keino irrottautua työstä. Tarve tehdä käsillä on ollut Timolla jo lapsesta lähtien, mutta sairaanhoitajaksi valmistumisen jälkeen 2000-luvulla taiteen tekeminen todella alkoi. 

Paitsi että Heiskanen tekee itse, hän myös pitää Sonkajärven kansalaisopistolla rakukursseja. Itse hän tekee taidetta hyvin monenlaisista materiaaleista. Rakutöiden lisäksi häneltä löytyy kauniita unenomaisia maalauksia, grafiikkaa, betonitöitä sekä erilaisia sekatekniikka teoksia, joissa hän on yhdistänyt esimerkiksi lasia ja rautalankaa upealla tavalla.  

Heiskanen on opiskellut myös puutarhuriksi. Se näkyy hänen pieteetillä luodulla ja kauniisti hoidetulla pihamaallaan, jossa hänen teoksensa ovat saaneet vertaisensa miljöön ympärilleen. Puutarhassa kierrellessä voi bongata paitsi kauniita kasveja myös ihastuttavia mielikuvitushahmoja, maahisia, mustia lintuja, jotka ovat löytäneet omat kätköpaikkansa kasvillisuuden lomasta. 

Inspiraationsa Timo Heiskanen saa luonnosta. Hän kokee, että esimerkiksi sanoma ei ole hänen taiteessaan itsetarkoitus, vaan kullakin työllä on usein joku tietty merkitys osana hänen oman elinpiirinsä rakentamista. Taiteellisen taipaleen aikana hän on kehittynyt niin, että voi jatkaa omalla tyylillään, myös silloin, jos se on osa sisustuksellista ratkaisua tai käyttötaidetta. 

Teksti ja kuvat: Mari Kekäläinen