Nino Tolvanen

Varkaus (1986)

Varkautelaisen Nino Tolvasen katutaidetta voi bongata puistojen ja satamien sähkökaapeista, seiniltä ja alikäytäviltä, bussin kyljestä, koulun ruokalasta, observatorion ulkoseinältä. Tolvanen on tehnyt seinämaalauksia myös ravintoloihin, yksityiskoteihin ja autotalleihin. Hän maalaa myös tauluja.

Lapsena Nino Tolvanen oli innokas piirtäjä. Graffiteista hän innostui toisella luokalla. Kolmannella luokalla hän keksi itselleen taiteilijanimen Aez one, mikä on käytössä edelleen.

21-vuotiaana Tolvanen ajoi päivät rekkaa ja illat remontoi isänsä kanssa kotia pienelle perheelleen. Lukio oli jäänyt kakkosluokkaan. Hän laittoi taloonsa myös ateljeen, mutta maalaustarpeisto seisoi vuosia tyhjän panttina.

Vuonna 2015 Varkauden kaupunki pystytti Joutenlahteen laillisen graffitiseinän. Tyttärensä 2-vuotispäivillä Nino päätti maalata seinään ison Sohvi-graffitin, tyttärensä nimen. Maalatessa tuli itku, kun Tolvanen oivalsi, että oli lähes 13 vuotta kieltänyt itseltään kaiken piirtämisen ja maalaamisen. Enää hän ei kieltäisi luovuuttaan.

Ensimmäiset tilaustyönsä Tolvanen teki Keski-Savon vedelle. Tilaustöiden kasvun myötä hän on alkanut pohtia osaamistaan myös asiakkaan näkökulmasta. Omaa taidetta tehdessä voi työskennellä intuitiivisesti, mutta asiakkaat kaipaavat luonnoksia. Tolvanen kokee olevansa myös vastuussa siitä, että teos kestää aikaa ja kulumista, mikä edellyttää pintamateriaalien hyvää tuntemusta.

Tolvanen käyttää töissään usein mustaa pohjaa värikontrastin vuoksi. Lempivärit magenta pinkki ja tumma violetti toistuvat teoksissa. Aiheista toisteisia ovat eläinaiheet ja silmät. Paitsi avointa kohtaamista, silmäaihe symboloi myös omien silmien avautumista ja luottamusta omanlaiseen tekemiseen.

Pöllön katse bussin kyljessä on läpitunkeva. Saippuakuplat keulassa näyttävät nostavan ison auton ilmaan. Useamman urheiluseuran käytössä oleva ajokki haastoi tekijänsä, sillä jo pelkkä pohjatyö vei ajateltua enemmän aikaa.

Mainostoimistolle toteutetussa silmässä oleellinen osa teosta on sitaatti, joka vapaasti suomennettuna kuuluu: Jos muutat tapaasi katsoa asioita, asiat ympärilläsi muuttuvat. Kauempaa katsottuna teos on kuin valokuva. Mutta mikä kaukaa näyttää heijastukselta, onkin pupilliin maalattu kuvakertomus.

Varkauden Kivipuron venesataman sähkökaapissa silmien pupilleista voi erottaa kaupungin ja metsän vastakkaisina siluetteina. Tolvaselle vasta läheltä havaittavien yksityiskohtien, samoin valkoisten kiilto- ja valopisteiden maalaaminen on keino, jolla teos herätetään henkiin.

Varkauden kaupunki palkitsi Nino Tolvasen vuoden 2021 kulttuuritekijäpalkinnolla. Perusteissa häntä kuvaillaan häkellyttävän lahjakkaaksi, itseoppineeksi katutaiteilijaksi, joka tulee perinteisen kuvataiteen kentän ulkopuolelta sekä ravisuttelee rakenteita, kuten taiteen kuuluukin. Tolvanen on myös jakanut osaamistaan lasten ja nuorten työpajoissa Lastenkulttuurikeskus Versossa.

Teksti: Irene Pakkanen. Kuvat: Olli Lähdesmäki.

Taiteilijoita Pohjois-Savosta

Ei valittuja sivuja