Esa Leppänen opiskeli nuoruudessaan autonasentajaksi ja autopeltisepäksi ja teki elämäntyönsä kaupan alalla lihamestarina. Eläkkeelle jäätyään hänestä on tullut tuottelias taiteentekijä. Metalli taipuu hänen käsissään ja kierrätystavaroista syntyy hauskoja hahmoja tarinoineen.
Leppäsen taiteenteolla on kaksi päämajaa, toinen on vanha kansakoulu Kuusamossa Kainuussa ja toinen entinen kangaskauppa Alajärven Lehtimäellä Etelä-Pohjanmaalla. Näissä kummassakin Leppänen esittelee taulujaan ja veistoksiaan. Facebookista haulla Sadan taulun galleria pääsee jäljille sekä Kuusamon että Lehtimäen gallerioihin.
Omaa tekemistään Esa Leppänen kuvailee ”taidehömpsötykseksi”. Sana ei missään tapauksessa ole hänen kielenkäytössään halventava. Pikemminkin se kuvaa hänen elämänmuotoaan ja asennettaan. Samaan elämäntyyliin kuulunee hänen ”taideambulanssinsa”, katseenvangitsijaksi koristeltu auto, jolla kulkevat niin ihmiset kuin taideteokset paikasta toiseen.
Puunveistoa Esa Leppänen ei pidä omana ilmaisumuotonaan, mutta ”pakko sitäkin on kokeilla”. Kerran kesässä tulee otetuksi pölli ja saha esiin ja pidettyä yllä tuntumaa. Veistokursseilla Leppänen on käynyt sekä Juha Käkelän opissa Ilomantsissa että Kari Tykkyläisen leireillä Pudasjärven Livolla. Kilpailut eivät Leppästä kiehdo, mutta yksi palkintosija on kuitenkin tullut Livon veistoleirillä, ”kun osallistujia oli niin vähän”.
Vuonna 2020 Esa Leppänen osallistui Karhufestivaalin Vapaa tyyli -teemaiseen veistokilpailuun. ”Veistäjänä en ole kaksinenkaan, mutta vapaan tyylin toteutus houkuttelee ja kiinnostaa kokeilla”, hän perusteli. Osallistuminen kannatti, sillä tuomaristo valitsi Leppäsen teoksen pronssisijalle luonnehdinnalla ”riemukas ja humoristinen veistos, jossa on rokkimeininkiä.”
Teksti: Raija Kallioinen. Kuvat: Raija Kallioinen, karhuveistoskuvat Juho Haavisto, Karhufestivaali / Maaseudun Sivistysliitto