Maaseutuelämän maalaaja Thyra Majalahti
ITE PIRKANMAALLA / Virrat
Teksti ja kuvat: Mikko Kallio
Thyra Majalahti (1918–2004) maalasi ulkomuistista yksityiskohtaisia, lapsuutensa ja nuoruutensa Pirkanmaan maalaisympäristöä kuvaavia maalauksia. Lapsena Majalahti oli kiinnostunut taiteesta, mutta maalaaminen oli hänen uskonnollisessa lapsuudenkodissaan kiellettyä. Majalahti löysi tilaisuuden maalaamiseen vasta vuosikymmeniä myöhemmin aikuisiällä, asuessaan Ruotsissa.
Thyra Majalahden veli kaatui sodassa. Tämän jälkeen parikymppinen Majalahti joutui auttamaan leskiäitiään pienen maatilan töissä Virroilla. Sodan jälkeen hän joutui muuttamaan töihin Ruotsiin, jossa hänelle oli tarjolla töitä tekstiiliteollisuudessa. Hän teki töitä tehtaassa ompelijana. Silti hänellä oli tarve purkaa luovuuttaan ompelemalla iltaisin kotonaan poljettavalla ompelukoneellaan. Vapaa-ajan ompelun lisäksi Majalahtea ilahdutti musiikki. Hän soitti kitaraa, mandoliinia ja lauloi helluntaiseurakunnan kuorossa.
Majalahti pääsi kuvataiteen tekemiseen kiinni vasta traagisen tapahtuman seurauksena. Hän sai sairaskohtauksen kesken työpäivän, minkä seurauksena hän joutui pois tehdastyöstään ja kuntoutettavaksi. Vapauduttuaan päivätyöstä Majalahti kävi kursseja taidekoulun iltalinjalla ja alkoi maalata muistikuviaan öljyvärimaalauksiksi. Majalahden maalauksissa tulevat esille hänen oma kotiympäristönsä ja kohtaukset maaseudun elämästä Virroilla 1920–40 -luvuilla.