Etelä-Savon ITE-kierros

ITE SAIMAALLA
Teksti: Kimmo Heikkilä

ITE Saimaalla -näyttelykartasto esittelee 19 jännittävää taide- ja kulttuurikohdetta Etelä-Savossa ja lähialueilla. 

 

Maaseudun Sivistysliitto on julkaissut painetun ja sähköisen näyttelykartaston jossa esitellään kesällä 2018 avoinna olevia ITE-näyttelyitä, ITE-pihoja, kotigallerioita, kansantaidekohteita ja taidenäyttelyjä Etelä-Savossa ja lähialueilla. Kartaston avulla matkailijat ja alueen asukkaat voivat suunnitella vierailuja mielenkiintoisiin valtavirrasta ja -teistä poikkeaviin kulttuurikohteisiin.

ITE- ja kansantaide on usein parhaimmillaan syntysijoillaan, taiteilijoiden ja kädentaitajien pihapiireissä ja  kotigallerioissa. ITE Saimaalla -hankkeessa on ilahduttavasti huomattu, että eteläsavolaiset taiteilijat toivottavat vierailijat tervetulleeksi omalle reviirilleen yleensä hyvinkin mutkattomasti. Suaphan näitä käyvä kahtelemassa jos kiinnostaa. Ylleesä kummastelloovat suu virneessä. Suattaap joku innostuu jotahi vaik ostamaaki tai tilloomaan.

Yksittäisten kohteiden lisäksi mukana on tietenkin hankkeen lippulaiva, ITE Puusta -näyttely Suomen Metsämuseo Lustossa. Näyttely esittelee nimensä mukaisesti itseoppineiden taiteilijoiden  puuteoksia ja puusta inspiraationsa saanutta ITE-taidetta. Puu materiaalina on vahvasti esillä myös taiteilijoiden pihapiireissä ja omissa näyttelyissä. Yksi vaikuttavimmista kokonaisuuksista on Veikko ja Lea Koukosen pihapiiri Pieksämäen Jäppilässä. Piha on suoranainen puinen eläintarha. Veikon realistiset ja oikeankokoiset eläinhahmot ovat syntyneet 30 vuoden aikana. Toisenlaista puunveistotyyliä edustavat Timo Teittisen veistokset Juvan Kuosmalassa. Timon veistotyyli ja teosten aiheet poikkeavat varsin paljon totutusta ”karhunveistotraditiosta”.

Puun ohella muitakin materiaaleja ja työstötekniikoita  löytyy. Heinäveden Palokissa on valloittava metalliveistosten Ronttopuisto, Mikkelissä Ritva Nurmen laaja kierrätysmateriaalista tehty näyttely navettagalleriassa. Maalaustaidetta löytyy esimerkiksi Raimo Suhosen Liiterigalleriasta Juvalla tai Raimo Vokkolaisen näyttelystä Hotelli Joronjäljessä Joroisilla. Periksiantamatonta ITE-asennetta edustaa Esa Heiskasen 40 vuoden aikana uppo- ja puomipuista rakentama parinkymmenen rakennuksen kylä, HakoApaja, Rantasalmen Porosalmella. Uunisuutari Risto Salmi on puolestaan tehnyt ITE-teoksia vasta muutaman vuoden mutta hänen pihapiiriinsä Savonlinnan Pihlajaniemeen on syntynyt kunnioitettava määrä veistoksia ja monumentteja vanhoista uuninluukuista, hellanrenkaista ja betonista.

ITE Saimaalla hankkeen aikana kartoitettujen kohteiden lisäksi kartastoon on otettu mukaan muitakin mielenkiintoisia ITE-henkisiä näyttelykohteita Etelä-Savossa ja lähialueella. Mukana on esimerkiksi Savonlinnan Riihisaari jossa sijaitsee Saimaan luonto- ja kulttuurikeskus sekä Savonlinnan maakuntamuseo. ITE-taiteilija Jussi Tukiaisen näyttely on esillä Riihisaaressa elokuun loppuun saakka. Enonkosken torille rakentuu kesäkuun lopussa  hiekkaveistonäyttely ja Punkaharjulla Luston naapurissa Vanhalla rautatieasemalla on upea nykytaiteen näyttely. Maakuntarajoja ylitetään kun matkailija vierailee Leo Karppasen ateljeessa Kiteellä tai Suomen tunnetuimmassa ITE-taiteen kohteessa Veijo Rönkkösen Patsaspuistossa Parikkalassa.

Kartastoa on jaettu näyttelykohteiden lisäksi mm. alueen matkailutoimijoille, kirjastoille ja erilaisiin infopisteisiin. Jos paperista versiota ei löydy voi kohteet ja niiden avoinnaolon tarkistaa tämän PDF-version avulla tai GoogleMaps-kartan avulla.

www.facebook.com/ITESaimaa

www.instagram.com/itesaimaalla